28 Mayıs 2008 Çarşamba

Devlet, halka şirin görünmeye çalışıyor!...

Saray edebiyatı halka ne denli yakınsa, o denli halka yakın olan Devlet Tiyatroları, halka şirin görünmek için yedi takla atıyor. Çeşitli atraksiyonlarla, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için savaşım veren Devlet Tiyatroları, Lemi Bilgin yönetiminde; bir yandan oynanmak üzere provasına başlanan oyunlara sansür uygularken (Bakınız: "'Ölüleri Gömün' skandalı"), diğer yandan demagojik tiyatral eylemlere başvuruyor. Oysa bir tek sözcüğüne bile sansür kabul etmeyen Coşkun Büktel tarafından çevrilen; Irwin Shaw'un savaş karşıtı oyunu "Ölüleri Gömün", hangi nedenle sansür edilip provadan kaldırıldıysa, Başbakan'a sözde eleştirel sözler içeren Haşmet Zeybek'in oyunu "Düğün ya da Davul", egemenlerin dayatması ve yazarının onayıyla sansürlenerek (Bakınız: "Zeybek, sansürlenen oyununu neden çekmiyor?"), trenle yurdun birçok yanına taşınıyor. Devlet şunu söylüyor: "Ben ödün vermeyenlerin (örnekse Coşkun Büktel) oyununu sansürleyerek oynatmam ve ödün verenlerin (örnekse Haşmet Zeybek) oyununu da sansürleyerek 'zararsız' hale getirip oynatırım." Peki, devlet böyle davrandığında, halkın nazarında inandırıcı olabiliyor mu? Asla olamıyor!... (HB)


TİYATRO TRENİ YOLA ÇIKIYOR


TCDD İLE DEVLET TİYATROLARI İŞBİRLİĞİ İLE TİYATRO TRENİ

İLK OYUN, 27 MAYIS 2008 SALI GÜNÜ SAAT: 20.30'DA ANKARA GAR'DA YAPILDI

TCDD ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü “Tiyatro Treni” Projesinde işbirliği yaptı.

Tiyatro Vagonu, yataklı ve yemekli vagondan oluşturulan “Tiyatro Treni”, yolculuğuna 27 Mayıs 2008 tarihinde Ankara'dan başladı.

Tiyatro Treni ilk oyununu, 27 Mayıs 2008 Salı günü saat 20.30'da Ankara Gar'da sahnelendi.

Devlet Tiyatroları Trabzon Bölge Müdürlüğü'nün sergilediği, Haşmet ZEYBEK'in yazıp Yönetmenliğini Volkan ÖZGÖMEÇ'in yaptığı “Düğün ya da Davul” adlı oyun 5 Haziran'a kadar çeşitli il ve ilçelere “Tiyatro Treni” ile ulaşacak.

“Tiyatro Treni”;

28 Mayıs Çarşamba günü 20.30'da Yozgat-Yerköy'de,
29 Mayıs Perşembe günü 20.30'da Kayseri'de
30 Mayıs Cuma 20.30'da Kayseri-Karaözü'nde
,31 Mayıs Cumartesi günü 20.30'da Sivas'ta,
02 Haziran Pazartesi günü 20.30'da Malatya'da
03 Haziran Salı günü 20.30'da Elazığ'da,
04 Haziran Çarşamba günü 20.30'da Muş'ta,
05 Haziran Perşembe günü 20.30'da Tatvan'da
Tiyatro severleri bekliyor olacak.

(Kaynak: TCDD)