6 Mayıs 2008 Salı

Büktel, tiyatral egemenlerden hesap soruyor!...

Devlet Tiyatroları, iktidarda kim olursa, onun dümen suyunda hareket ediyor. DT, ezberlenmiş olanın dışına çıkma hakkına sahip değil. Siyasal iktidarın "hınk"çısı olarak varlığını sürdüren tiyatral iktidar, Coşkun Büktel'e sansür uyguluyor; oyunlarını engelliyor, provasına başlanan oyununu, neredeyse bir intikam timi gibi davranıp programdan çıkarıyor. Siyasal iktidardan aldığı rüzgarla hareket eden tiyatral faşizm, elinde bulundurduğu devlet erkine yaslanarak, tiyatro izleyicisinin savaş karşıtı estetik donanıma sahip olmasını istemiyor. Savaş çığırtkanlığının iktidarda olması nedeniyle, barışçıl oyunlara olanak tanımayan Devlet Tiyatroları; "Savaşa karşı yeryüzünde yazılmış en gerçekçi ve en etkili oyunu ('Ölüleri Gömün'ü)" yasaklayarak, tarihe kara harflerle adını kazıyor. Coşkun Büktel, Lemi Bilgin'in ikiyüzlülüğünü deşifre eden kısa bir yazı yazdı. Aktarıyoruz:


Coşkun Büktel
6 Mayıs 2008


Savaşa karşı yeryüzünde yazılmış en gerçekçi ve en etkili oyunu ("Ölüleri Gömün"ü) üstelik, devlette devamlılık prensibini ayakları altında çiğnemeyi göze alarak, prova aşamasında iptal edip yasaklamış olan Lemi Bilgin; bugün kalkmış, hiç utanmadan, "savaş karşıtı" mesajlar vererek, insanların zekâlarıyla alay ediyor.

LEMİ BİLGİN, AŞAĞIDAKİ SÖZLERİ HANGİ HAKLA, HANGİ YÜZLE SÖYLÜYOR:

.........."Kültür ve sanatın en önemli yanı barışa katkıda bulunmasıdır. Çünkü sanatla uğraşan, sanatla bir arada olan insanlar problemlerini daha kolay halledebilirler. Antik dönemde bile insanlar savaşırlardı ama tiyatro festivallerinde savaşlara ara verilerdi. Bu festivallerden sonra da savaşlara devam edemezlerdi. Umuyorum bu kültürel ve sanatsal faaliyetler dünya barışına katkı sağlayacaktır."

(Lemi Bilgin'in 9. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali çerçevesinde yaptığı konuşma. Haberin kaynağını görmek için, TIKLAYINIZ!)

DT genel müdürü Lemi Bilgin'in yarattığı ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın göz yumduğu "Ölüleri Gömün" skandalını bir kez daha hatırlamak ve (herhalde Murathan Mungan'ın "Türkiye'de her şey olunur rezil olunmaz" özlü sözüne güvenerek) "pişkinliği ve devlet olanaklarını har vurup harman savurmayı meslek edinmiş" skandal faillerine hatırlatmak gerekiyor.

Skandalı hatırlamak için, lütfen, aşağıdaki "mavi" alt başlığı tıklayınız:

Eğer demokrat bir bakansa, eğer tiyatro sanatına küfredilmesine karşıysa

KÜLTÜR BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY, DT GENEL MÜDÜRÜ LEMİ BİLGİN'İ DERHAL GÖREVDEN ALMALIDIR