30 Mayıs 2008 Cuma

BEKSAV: Oyun değil gerçek

İSTANBUL (30.05.2008) - Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV), Tiyatro İmge oyuncusu Ergün Demir'in galasını yapacakları 'Bir Anarşist'in Kaza Sonucu Ölümü' ön gününde kültür merkezinden işkenceyle gözaltına alınmasını protesto etti.

BEKSAV Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Baydemir, bugün İstanbul İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde yaptığı açıklamada, “Ergün Demir'in oyuncu olarak yer aldığı ve Tiyatro İmge'nin 7 Haziran'da galasını gerçekleştireceği 'Bir Anarşist'in Kaza Sonucu Ölümü' oyununun ön günlerinde böylesi bir gözaltı terörünün gerçekleşmesi, yaşananların oyun değil gerçek olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi" vurgusunda bulundu. Baydemir, bu devlet terörünü 1 Mayıs'ta da gördüklerini hatırlattı.

İHD MYK üyesi Ayşe Yılmaz, Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nda yapılan değişikliğin ardından bu tür saldırıların azgınlaşarak devam ettiğini kaydetti, insan yaşamına yönelik tüm saldırıları kınadıklarını beyan etti.

Demir: İşkence gözaltında da devam etti

Ergün Demir ise, başından geçenleri anlattı. Demir, gözaltına alınırken hiçbir gerekçe göstermeden zorla kelepçe takıldığını, darp edildiğini belirtti, işkencenin nezarette de devam ettiğini kaydetti. Gözaltında avukatlarıyla görüştürülmediğini, avukatlarına ayrıntılı bilgi verilmediğini söyleyen Demir, maruz kaldığı işkence ile ilgili suç duyurusunda bulunacağını ifade etti. Demir, ayrıca yeni Festus Okey'ler (Oyun'un notu: Bakınız; Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'nde öldürülen Nijeryalı) ve Baran Tursun'lar (Oyun'un notu: Bakınız; İzmir'de, polisin "13-14 metreden, ayakta, nişan alarak" öldürdüğü genç) çıkmasını engellemek için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

(Kaynak: atılım)
(Ayrıca bakınız: Çanak yalamayan tiyatrolara baskı!...)