4 Nisan 2008 Cuma

Coşkun Büktel'den "Theope"

Kazım Şimşek
26 Kasım 2007


Coşkun Büktel'in "Theope" adlı oyununu okudum. Konusunu kısaca anlatayım:

Heykeltraş Menoikeus, yedi yıl önce kaybettiği ve çok sevdiği "Theope" adlı kadını yeni bulmuştur. Onu kendi şehri Theabai' ye getirir.

Kent Argos ordularının kuşatması altındadır. Şehrin kâhini Teiresias kentin kurtuluşu için Menoikeus 'in kendini feda etmesi gerektiğini bildirir. Menoikeus, acaba çok sevdiği ve yeniden kavuştuğu Theope'sini bırakıp şehrin kurtuluşu için canını feda edecek midir?

Saldırılan, yakıp yıkılan bir şehirde üstelik veba gibi bir hastalığın kol gezdiği bir şehirde bir aşk öyküsü anlatılmaktadır. Öyle bir aşk ki bu, sevdiği kadın için bir şehri yakabilecek kadar kör bir aşk bu... Savaş, şehrin kralı ile onun kardeşinin başında olduğu Argos orduları arasında geçmektedir. Kral demokrasiyle şehri yönetmektedir. Savaş zamanında bile bundan ödün vermemektedir.

Oyunda iç içe geçmiş aşk hikayeleri, kişisel hırslar, türlü yalanlar, verilen sözler uğruna yitirilen canlar vardır. Tüm bunlar ustalıkla birbirleriyle kurgulanmıştır. Yazı dili yalın, okunması kolay bir oyundur. Yazar bu eseri için "Türk dilinde yazılmış en iyi oyun" demiştir. Siz de bu eseri okuyun ve kararı kendiniz verin...

(Kaynak: Şimşek, "HAYATIMIN RENKLERİ")

***

Kazım Şimşek, 1973 yılında İstanbul'da doğdu. İ.T.Ü. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunu. Ağustos 2007'den bu yana Bulunmaz Tiyatro'da oyunculuk çalışmaları yapıyor. Şimdiye dek Bulunmaz Tiyatro'da oynadığı oyunlar: İlyada (Homeros / Şimşek), Sen Gara Değilsin (Aziz Nesin)...