3 Ocak 2008 Perşembe

"Fransız kaşığıyla Türk boku yeme çabası"*

Kendilerine "Özerk Sanat Konseyi" adını takıp, evrensel kültürü talan eden Vandallar, 1830 yılında Eugene Delacroix tarafından yapılan "Halka Yol Gösteren Özgürlük" tablosuna faşist saldırı düzenledi...

Mücadele veren Fransız direnişçileri anlatan Delacroix, göğüsleri çıplak kadına yakıştırdığı Fransız bayrağının; bir gün Beyaz Türkler tarafından imha edilip, Türkleştirileceğini hayal bile edemezdi...

Yukarıdaki afişte imha edilen "Halka Yol Gösteren Özgürlük" tablosunun ressamı Delacroix, bu resmi için demiş ki:


"Vatanım için savaşmadım ve fethetmedim, hiç olmazsa onun için resim yapayım.

(...)

Paris, 28 Ekim 1830.

Tıpkı avını kapmayı bekleyen bir hayvan gibi, ben de bir şeyler yazmak ve yapmak için bekliyorum. Herkesin istediği, sıcak, özgür ve etkileyici bir şeyler. Yavaş yavaş yeni konular bulmaya başladım. Bunlardan biri de güncel bir konu: Bir barikat. Vatanları için kendilerini feda edenlerin barikatını çizmek istiyorum. Bu benim için bir onur meselesi oldu."

(Kaynak: Cüneyt Altunç, "Gündem renkli olmasa ne çok bilgiden mahrum kalırdık!")


tiyatrom.com padişahı 3. Abdülhamid tarafından benimsenen bu "Fransız kaşığıyla Türk boku yeme çabası"nı 31 Aralık 2007 tarihinde irdelemiştik:

(Bakınız: "Havanda su dövenlerin sansürü")


Şimdi de, Mustafa Demirkanlı; "Fransız kaşığıyla Türk boku yeme çabası içinde":

(Bakınız: Demirkanlı, "Özerk Sanat Konseyi, 'ANAYASA VE SANAT' Paneli Düzenliyor")


Ayrıca (Bakınız: Büktel; "Özerk Sanat Konseyi'nin özerkliğe utanç veren Fransız kopyacılığı veya dam üstüne saksağan kondurmacılığı" )

*(Bakınız: Büktel, "Fransız kaşığıyla Türk boku yeme çabası")