18 Aralık 2007 Salı

BÜKTEL, 3. Abdülhamid kalesindeki ateşböceğini "GÖR"üyor!

Tiyatro tartışmasında "vıdı vıdı" modası geçiyor mu?

TOMEB başkanı Orhan Kurtuldu, TOBAV İstanbul başkanı Murat Karasu'yu, "kelime kelime alıntılayarak", en inandırıcı biçimde cevaplamış.

Orhan Aydın ve Murat Karasu'nun birbirlerine karşıt (birbirlerine isim vermeden çelme takmaya çalışan) yazılarından aktardığım iki somut örnekle, bu iki "örgütçü" tiyatrocunun vıdı vıdı etmekten öteye gidemediklerini daha önce göstermiştim. (Bakınız: Büktel, "Vıdı Vıdı".)

Karasu'yu bilmem ama, (tıpkı,"beni sansürden vazgeçiremezsin, bana demokrat olmayı dayatamazsın" dercesine, fıkra lazları gibi, yanlışlarında inadım inat tavrına giren, tiyatrom.com sahibi A. Ertuğrul Timur —bir diğer adıyla 3. Abdülhamid) misali; Orhan Aydın da, benden ders almayı kendine yediremediği için olsa gerek, "bana bilimsel tartışma yöntemlerini dayatamazsın" dercesine, vıdı vıdı yöntemleriyle yazmaya inatla devam ediyor. Büktel'in bilimsellik ve demokrasi dayatmalarına karşı çıkan Orhan Aydın, 3. Abdülhamid'in sansür dayatmalarına karşı çıkmayı aklıından bile geçirmiyor. Orhan Aydın, vıdı vıdı yöntemlerinde sakınca bulmadığı gibi, 3. Abdülhamid'in sitesinde yazı yayınlamakta da sakınca bulmuyor.

Ama üçüncü bir örgütçü tiyatrocu, TOMEB başkanı Orhan Kurtuldu, (henüz 3. Abdülhamid'in sansür dayatmasına karşı çıkabilecek kadar demokrat bir bilinç olgunluğuna sahip olmasa da) Orhan Aydın'ın inatla reddettiği Büktel önerisini/yöntemini, hiç yüksünmeden, benimsemiş görünüyor. Orhan Kurtuldu, Murat Karasu'yu cevaplarken, Karasu'nun görüş ve iddialarını okurlardan saklamayarak; onları cümle cümle ve tahrif etmeksizin, bir tek kelimesini bile görmezden gelmeksizin okurlara aktararak; bir kere o görüş ve iddialardan çekinmediğini en başta kanıtlamış. Bu, öyle her babayiğidin yapabileceği, yalnızca Büktel'e özenmenin yetebileceği bir yöntem değil. Bu yönteme, ancak haklılığından emin olanlar, okurların bilme hakkına saygı duyanlar ve karşı tarafın muhalefetinden çekincesi olmayanlar itibar edebilir. Umarız ki, Orhan Kurtuldu, gelecekte de, bu tartışma yöntemini sürdürmesine izin verecek haklı zeminlerde kalmayı ve vıdı vıdı yaparak taraftar toplamaya çalışmak gibi kendini ve okurlarını aşağılayan yöntemlerden (hatta belki de 3. Abdülhamid'in sitesinden bile) uzak durmayı başarabilir; bunların "tümünü" başarmasına yetecek bir demokratik olgunluğa sahip olabilir.

Karasu'yu kelime kelime cevaplayan Kurtuldu'nun yazısını okumak için, lütfen, aşağıdaki başlığı tıklayınız:

MURAT KARASU'YA CEVAP

(Kaynak: Coşkun Büktel;
BÜKTEL'İN GÖR DEDİĞİ)