15 Aralık 2007 Cumartesi

Kültür Merkezleri Platformu

Bulunmaz Kültür Merkezi kurucusu Hilmi Bulunmaz


Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi tarafından düzenlenen; Yılmaz Güney Kültür Sanat Festivali kapsamındaki "Tiyatro Yarışması", canımızı sıkmış ve sosyalist kültürün oluşumuna katkıda bulunan bir kurum olan YÇKM'nin "yarışma" sözcüğünü kullanmasını yadırgamıştık. (Bakınız:
Sosyalist kültüre kapitalist gölge!) Televizyonun aptal ve aptallaştırıcı dizilerinden beslenen "Tiyatro Değerlendirme Kurulu" üyelerini de yazımızda anmıştık:

Ali Erkazan
Altan Erkekli
Altan Gördüm
Cezmi Baskın
Tamer Levent

Her birinin, bir biçimde "sol"a bulaşması, insanlarda, ister istemez bir yanılsama oluşturuyor. Kendilerine de sorulduğunda, "solcu" olduklarını söyleyeceklerini sandığımız Kurul üyeleri, sosyalist solda bir mevzi (yoksa gedik mi?) kazandıkları kanısında olabilirler. Ancak biz, Kültür Merkezleri Platformu'nda birlikte hareket ettiğimiz, sosyalist olduklarına kuşku duymadığımız YÇKM'nin, "estetik kapitalistler" kadar rahat olduklarını düşünmüyoruz!...

***

"Tiyatro Yarışması" nedeniyle anımsadığımız eski günler, Internet'te küçük bir araştırma yapmamızı sağladı. 23 Temmuz 1999 tarihli Evrensel gazetesinden aktarıyoruz:

"Çağdaş Sanat Atölyesi’ne baskın

Kültür Merkezleri Platformu son zamanlarda kültür merkezlerine yönelik baskıları protesto etti. Çağdaş Sanat Atölyesi, Mezopotamya Kültür Merkezi, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, BEKSAV, Tohum Kültür Merkezi, Emek Kültür Merkezi ve Bulunmaz Kültür Merkezi adına yapılan açıklamada, kültür merkezlerine yönelik saldırıların arttığına dikkat çekilerek, son olarak önceki gün Çağdaş Sanat Atölyesi’nin polisler tarafından basıldığı belirtildi. Baskında, Atölye çalışanı Fahrettin Erdoğan ve yaşları 18’den küçük olan Resul Çatar ve soyadı öğrenilemeyen Gülşah isimli gençlerin gözaltına alındığı ifade edildi. Polisin kitap, dergi ve arşivlere de el koyduğunun belirtildiği platform açıklamasında, gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi."

(Kaynak: EVRENSEL)