Foto: Aziz Nesin
Trabzon Şehir Tiyatrosu'nda Zamazingo
YAZAN: AZİZ NESİN
YÖNETEN: MESUT YÜCE
DRAMATURGİ: TİYATRO ANADOLU
KOREOGRAFİ: FİGEN YILMAZ
IŞIK : NİHAT BAHAR-DAVUT EYUBOĞLU
MÜZİK: EMİN SERDAR KURUTÇU
EFEKT: M.SEMİH BAYLAN
KOSTÜM: SEFER ÇAĞLAR
ASİSTAN: SERAP BERBER
KONDUVİT: BURHAN KURT
OYUNCULAR:
ADNAN AKYÜZ
BURÇİN DEMİRAL
ZEKİ KAMBER
KORAL KOÇ
Oyun Hakkında:
Aziz Nesin’in öykü, köşe yazıları ve şiirlerinden oyunlaştırılan Zamazingo, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomi-politik ve sosyal "durum"a mizahi bir dille yaklaşıyor.
Ülkemiz nüfusunun yarısından fazlasını yoksulluk sınırında yaşayanlar oluşturuyor. Medyada aydınlarımız hala bize birşey lazım diyor; ama ne lazım olduğu bir türlü bulunamıyor. Ahlakçılar hala, "ahlak çok iyi bir şeydir" diyor, hatta din kültürü ve ahlakı, ders olarak okutuluyor ülkemizde; gelin görün ki, başta siyasal olmak üzere, toplumsal ahlakımız, tele-vizyonlarda gün be gün. Büyükler hala gençleri "sus, konuşma" diye azarlıyor, darbe gençliğinin durumu ortada... Hala onlarca, yüzlerce "şehit" veriliyor ülkemizde. İkibinli yıllarda ifade özgürlüğü hala suç Türkiye’de…
Yeni bir yüzyılda, geçmiş yüzyılın sorunlarıyla uğraşan bir ülke var içimizde, cumhuriyet bu günleri gördü ya, buna da şükür!
Aziz Nesin, cumhuriyet savunuculuğu yaptığını iddia edenler tarafından yıllarca yargılandı, yıllarca susturulmaya çalışıldı, kendi halkına, toplumuna hep yanlış tanıtıldı, tanıtılmaya çalışıldı. Bugün ise neoliberal politikaların, dini siyasete alet edenlerin, para babalarının, halkı şu ya da bu şekilde kandıranların şerrinden korunabilmek için, bir sanatçı ve bir aydın olarak Aziz Nesin’i unutmuyoruz diyebilmek için, onun düşüncesine ihtiyacımız var. Ve onun düşüncesinde de hep gözyaşlarında gülenler, kahkahalarında ağlayanlar var, kemerini sıkan dar gelirliler var, Nasrettin hocalar var, keloğlanlar var, Bektaşiler var, ışıl ışıl şehitler var, koskoca bir halk var…
Artık buluşma zamanı değil mi?
Ülkemiz ve onun geleceği için…
Tıklayınız: Trabzon Şehir Tiyatrosu