27 Kasım 2007 Salı

Kazım'ın not defteri...

"TÜRK TİYATROSUNDAN İNSAN MANZARALARI"


Kazım Şimşek
26 Kasım 2007


Coşkun Büktel'in yazdığı"Türk Tiyatrosundan İnsan Manzaraları" adlı kitabı okudum. Yazar bu kitabında, Türkiye tiyatrosundaki birçok kişiyi eleştiriyor. Eleştirdiği kişilerin cevaplarına da, kitabında yer veriyor. Büktel, yaptığı tüm eleştirileri, belge ve kanıtlara dayandırıyor. Yazarın eleştirdiği insanların birçoğu, Türkiye tiyatrosunun yönetiminde yer alan kişiler. Bu kişilerin, Türkiye tiyatrosuna nasıl zarar verdiklerini bir bir açıklıyor Büktel. Maalesef tiyatromuzda da, menfaatlerini üstün tutan kimseler mevcut. Bunlar çıkarları için, yandaşlarının oyunlarını Devlet Tiyatroları repertuarına seçmekte, sevmedikleri kişilerin oyunlarını da afaroz etmektedir.

Coşkun Büktel'in "Theope" adlı oyununun başına gelenleri, bu kitapta görmekteyiz. Coşkun Büktel, yazdığı bu eserin yönetmen Ali Taygun tarafından budanmasına razı olmadığı için, başına gelenleri bu kitapta anlatmakta. Yazar. "Türk Tiyatrosundan İnsan Manzaraları" kitabıyla, adeta Türkiye tiyatro dünyasından afaroz edilmek isteniyor. Yazdığı oyunlar oynanmak istenmiyor.

Coşkun Büktel'in dili çok keskin. Eleştirdiği kişileri, yerin dibine sokuyor. Büktel'e karşı durabilmek için, onun kadar donanımlı olmak lazım. Ne var ki eleştirilen kişiler, onun kadar donanımlı olmadığı için, (aslında eleştirilen kişiler de, eleştirilerin doğruluğunu görüyor, ama inkar ediyorlar) genellikle hiç cevap vermemekte, kaçamak cevaplar vermekte veya küfürlü, hakaret dolu cevaplar vermektedirler. Türkiye tiyatrosunda dönen dolapları, yapılan insan kayırmalarını, yetersiz eserlerin nasıl repertuara alındığını, para ödülleri için insanların neler yaptıklarını görmek istiyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Tıklayınız: "TÜRK TİYATROSUNDAN İNSAN MANZARALARI"