21 Eylül 2007 Cuma

Taksim Sahnesi tarihin çöplüğüne atıldı!...

Irwin Shaw'un yazıp, Coşkun Büktel'in çevirdiği "Ölüleri Gömün" oyununu tarihe gömmek isteyen Devlet Tiyatroları, köylü kurnazı kapitalistlere teslim ettikleri sahnelerini birer birer yitiriyorlar...

Ağızlarına sürülen bir parmak bal (tarihin çöplüğüne atılan sahnelerin yerinde yapılacak olan binalara, yeni sahneler yapılacağı taahhütü!) için dilini şapırdatan Devlet Tiyatroları yöneticileri, önce kanıp, sonra inanıyorlar...

Yönlerini Avrupa'ya döndüklerinden, kıçları 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti' sözlerine yönelik olan Devletçi tiyatrocular, Polyannacılık oynamaktan büyük zevk alıyorlar...

Alışveriş merkezlerinin palyaçosu konumuna düşen Devletçi tiyatrocular, yeni gelinin dediği gibi; "hem ağlarım, hem giderim" türküsünü mırıldanıyorlar...

İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Osman Wöber'in ninnisini sunuyoruz:


İstanbul Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Osman Wöber, yerine alışveriş merkezi yapılacak olması nedeniyle Taksim Sahnesi'ni tahliye ettiklerini anımsatarak, ''Taksim Sahnesi, İstanbul'daki tek orta ölçekli sahneydi, bunun eksikliğini yaşayacağız'' dedi.

Tahliyenin kendilerini çok üzdüğünü söyleyen Wöber, Taksim Sahnesi'nin de olduğu yere yapılacak alışveriş merkezi içinde tiyatro salonu yapılacağı ve buranın da devlet tiyatrolarına verileceği yönünde taahhütte bulunulduğunu kaydetti.

Mülk sahiplerinin söz konusu alışveriş merkezinin 2010 yılına yetiştirileceğini söylediklerini belirten Wöber, ''Önemli bir hedef olarak gördüğümüz 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti' etkinliklerinde, eskisinden farklı bir yapı altında olsa da bu sahnede yeniden hayata dönmek istiyoruz'' dedi.

Wöber, oyunlarını Oda Tiyatrosu, Aziz Nesin Sahnesi, Büyük Salon ve Cevahir Sahnesi'nde sergileyeceklerini bildirdi.

Sadece Taksim Sahnesi'nde oynanabilecek oyunlar olduğunu belirten Wöber, salon yetersizliği ve taşınamayacak dekorlar nedeniyle bazı oyunları kaldırmak zorunda kaldıklarını ifade etti.


''SALONLAR YETERSİZ''


Bütün sanat alanlarının alışveriş merkezlerinin içinde olmasından çok rahatsızlık duyduğunu anlatan Wöber, ''Alışveriş merkezlerine tıkıldık. Sanat camiası olarak alışveriş merkezlerinin içinde yaşayan insanlar olduk artık. Bu bir gerçek'' dedi.

Şu anda sadece 200 kişilik Oda Tiyatrosu'nda, 150 kişilik Aziz Nesin Sahnesi'nde, 1324 kişilik Büyük Salon'nda ve 304 kişilik Cevahir Sahnesi'nde oyunlarını sergilediklerini belirten Wöber, bu salonların yetersiz olduğunu söyledi.

Yeni sahne arayışlarının devam ettiğini anlatan Wöber, ''Aslında bütün sahneleri toplayabileceğimiz büyük bir yer arıyoruz. Şu anda kesinleşen bir yer yok'' diye konuştu.

Atatürk Kültür Merkezi'nin durumu hakkında kesin bilgiye sahip olmadıklarını belirten Wöber, ''Bu sezon programını aksatacak bir gelişme görünmüyor gibi'' dedi.Taksim Sahnesi, 28 Ekim 1983'te Musahipzade Celal'in ''İstanbul Efendisi'' adlı oyunuyla açılmıştı.

tıkla