Devlet Tiyatroları, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için kuruldu... Devlet Tiyatroları, emeğin iktidarına giden yolun bulanıklaştırılması için kuruldu... Devlet Tiyatroları, sanatın yüceltilmesi için değil, kapitalizmin yüceltilmesi için kuruldu... Kısaca, Devlet Tiyatroları, bazılarının! (örnekse; tiyatrom yazarı ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi yöneticisi Orhan Aydın'ın şirin göstermeye çalıştığı gibi) ilerici kültür oluşturulması gibi soyut bir durum için kurulmadı...
Lemi Bilgin'in de, tıpkı Mine Acar ve diğerleri gibi, kapitalizmin inşaatında görev alan mimarlar, kalfalar, demirciler, tuğlacılar, çimentocular, çiviciler, tahtacılar, sıvacılar, fayansçılar... ve daha bir sürü... "görevli"den hiçbir farkı yok!...
Düzenin dayatması sonucu; yarı resmi Zaman gazetesiyle, yarı resmi Cumhuriyet gazetesinin, pek de farklı işlev görmedikleri gibi, Genel Müdür kim olursa olsun, durum fazla değişmiyor...
Aşağıdaki yazıyı Zaman gazetesinden aktarıyoruz:
Perdelerini bugün açacak olan Devlet Tiyatroları (DT), yeni sezona yine sancılı giriyor. 2005 yılının Ağustos ayında DT Genel Müdürlüğü görevinden alındıktan sonra mahkeme kararıyla Mayıs 2007'de yeniden bu göreve dönen Lemi Bilgin yönetimindeki kurumda keyfî uygulamaların yapıldığı iddia ediliyor.
Eski Bakan Atilla Koç'un atadığı yöneticilerin koordinasyon kurulunda hakarete uğrayarak istifaya zorlanması, küfürlü diyaloglar içeren Taksimetre adlı oyunun iki olumsuz rapora rağmen repertuara alınması, televizyon dizilerinde görev alan oyuncuların, dizilerinin çekildiği illerdeki oyunlarda görevlendirilmesi, kadrolu rejisörlere görev verilmeyip dışarıdan misafir rejisör alınması, Lemi Bilgin'in yurtdışında bulunduğu tarihlerde resmî vekil tayin etmeyerek kurumu başıboş bırakması, bu iddialardan bazıları.
Koordinasyon toplantısında hakaretler
DT Genel Müdürlüğü'nde iç hesaplaşmaların su yüzüne çıkışı 8, 9, 10 Ağustos 2007 tarihlerinde Genel Müdür Lemi Bilgin başkanlığında Ankara'da düzenlenen Koordinasyon Kurulu çalışmaları sırasında yaşandı. Bazı sanatçılar, eski Bakan Atilla Koç tarafından atanan Başrejisör Mustafa Kurt ve Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Özyurt'u hakaret içeren sözlerle istifaya zorladı. Bilgin ise gözlerinin önünde cereyan eden bu duruma seyirci kaldı. Bakanlığın, Lemi Bilgin'e herhangi bir sebeple kurum dışına çıkması durumunda, genel müdürlüğe vekil olarak Mustafa Kurt'u bırakmasını tebliğ ettiği; ancak Bilgin'in Kurt'la hiçbir şekilde muhatap olmadığı için vekaletini resmen bırakmadığı da iddialar arasında. Lemi Bilgin, 7 Eylül'de Mısır'a, 25-26 Eylül'de Kıbrıs'a turneye giderken yerine vekil tayin etmedi. Bu arada Özyurt ve Kurt'un makam araçlarını kullanımı da Bilgin tarafından kısıtlandı. Yöneticiler, makam araçlarını yasal hakları olduğu halde sadece akşam 19.00'dan sonra kullanabiliyor. Kurt, işe sabahları metro ile geliyor.
Küfürlü oyun 'Taksimetre' repertuvarda
Alper Pala'nın yazdığı Taksimetre adlı oyun, taksi şoförlerinin tanık oldukları olayları anlatıyor. Oyun hakkında iki dramaturg tarafından 'Başarısız bir deneme, Devlet Tiyatroları genel repertuvarına alınacak nitelikte bir oyun değil' ve 'Zaafları giderilip yeniden ele alınmalı' şeklinde raporlar verilmiş. Buna rağmen repertuara alınan Taksimetre'deki küfürlü konuşmaların ve Doğulu vatandaşları incitecek sahnelerin tartışmalara neden olduğu ve konunun Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'a kadar gittiği öğrenildi. İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenmesi planlanan ve repertuarda bulunan oyunun sahnelenip sahnelenmeyeceği şu anda belli değil.
17 rejisör boş duruyor
DT'nin yeni sezonda sahneleyeceği oyunlar açıklandı. Bu oyunları, kurumun 21 kadrolu rejisöründen sadece dördü; Şakir Gürzumar, Tamer Levent, Kazım Akşar ve Ayşe Emel Mesçi yönetiyor. Lemi Bilgin yönetimi, kadrolu 17 rejisör boşta iken dışarıdan, ikisi yabancı 7 rejisör getirdi. Giorgi Antadze, John Burgess, Mehmet Atay, Serhat Nalbantoğlu, Costas Ferris, Barış Erdenk, Yücel Erten misafir rejisörler. Kurumun kasasında para olmadığından yakınan Bilgin'in ihtiyaç yokken misafir rejisör alması şaşkınlıkla karşılandı.
Dizilere göre görevlendirme
Geçtiğimiz sezon bir genelge ile kadrolarının bulunduğu bölgelere gönderilen sanatçılar, 2007-2008 sezonunda yeniden başka bölgelerde görev almaya başladı. Bu sanatçıların, oynadıkları televizyon dizilerinin çekildiği illerde görevlendirilmeleri dikkat çekiyor. Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçısı Tansel Öngel, kadrosu Trabzon'da bulunmasına rağmen İstanbul Devlet Tiyatrosu'na geçici görevle gönderildi. Öngel, Kanal D'deki Elveda Derken dizisinde oynuyor. Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Tayfun Eraslan İzmir'de görevlendirildi. TRT'nin çekimleri İzmir'de devam eden Gençlik Başımda Duman dizisinde rol alan Eraslan, İzmir Devlet Tiyatrosu'nda "Bir Garip Orhan Veli" adlı oyunu hem sahneye koyuyor hem de oynuyor.
Savaş ikinci perdede çıkıyor
En dikkat çekici görevlendirmelerden biri de Çek Oldrich Danek'in yazdığı, Yücel Erten'in yönettiği "Savaş 2. Perdede Çıkacak" oyununda yaşandı. 16 Ekim'den itibaren İstanbul Oda Tiyatrosu'nda sahnelenmeye başlayacak oyunun, Lemi Bilgin tarafından onaylanan 20.08.2007 tarihli rol dağılım listesinde Hakan Vanlı, Levent Güner, Alpay İzbırak, Burak Şentürk, Tülay Bursa, Hatice Aslan, Ebru Bilingen ve Mine Tüfekçioğlu isimleri yer alıyordu. Fakat yeni açıklanan listede bu oyunculardan sadece ikisi yer alıyor. Oyun için Ankara Tiyatrosu'ndan Hakan Meriçliler ve İpek Bilgin görevlendirildi. Bilgin, Kanal D'de yeni yayınlanan Bıçak Sırtı'nda rol alıyor. Aynı oyunda rol alan ve televizyon dizilerinden tanınan Şenay Gürler ise DT sanatçısı değil. İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda yaklaşık 180 sanatçı varken başka bölgelerden ve dışarıdan oyuncu alınması, kurum içinde keyfî bir uygulama olarak değerlendiriliyor.
Oyunlar neden kaldırıldı?
Geçtiğimiz sezon, İzmir Devlet Tiyatrosu'nda, Refik Erduran'ın yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği, 'Ödül' adlı müzikli oyuna binlerce yeni lira harcanmış ve oyunun mayıs ayında 3 temsili yapılmıştı. Yeni sezonda devam etmesi beklenen oyun repertuvardan kaldırıldı. Yine İzmir Devlet Tiyatrosu'nda, Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği, 'Elektra' adlı oyun İzmir'de festival kapsamında sadece bir kez sahnelendi ve bu oyun da yeni sezonda yok. Öte yandan Ankara'da, sürekli dolu salona oynayan, 'Keşanlı Ali Destanı' ile Atatürk ve milli mücadele ruhunu konu alan 'El Ele' gibi büyük prodüksiyonların neden kaldırıldığı da merak konusu.
01 Ekim 2007, Pazartesi
tıkla