12 Mayıs 2007 Cumartesi

Söz uçar yazı kalır!

Zaman zaman teknik sorunlar yaşayan tiyatrodergisi.com. tr sitesi, okurların tepkisini çekiyor. Bu durumdan rahatsız olan okurlara küçük bir katkıda bulunmak ve uzun zamandır yayın yapan bir tiyatro sitesinin, önemli yazılarının okunmasını sağlamak için, aşağıdaki alıntıları yayımlıyoruz:


Devlet Tiyatrosu sanatçılarının Ankara'daki Eyleminde Görüş Bildirenler

Metin UCA (Gazeteci, yazar)
Tiyatro sever biri olarak buradayım. Öncelikle böyle bir bakan Türkiye’de yaşadığı ve kültür bakanı olduğu için utanç duyuyorum. Olabilecek en son kişiyi kültür bakanı yaptılar. Bu olabilecek en son kişi kültür bakanı, yapılabilecek en son şeyi yaptı. Devlet tiyatroları bir devlet kurumudur ama özerkliği olan bir sanat kuruluşudur. Bunu anlayamaması içi uykudan uyanmaması gerekiyor. Zaten o derin bir kış uykusun da mı diyeceğim ne diyeceğim bilemiyorum ne uykusu olduğunu. O uykusundan uyanmadığı sürece de benzer sorunlar Devlet Tiyatrolarında yaşanmaya devam edecek. Ben bütün sanatçı dostlarımın Ankara’da İstanbul’da buradaki Devlet Tiyatrosu sanatçılarının yanında olduğuma inanıyorum.

Sevda Şener (Yazar Tiyatro eleştirmeni)
Cumhuriyet kuruluşunun mutlaka yaşatılmasını istiyoruz. Bu yaşananların cumhuriyete zarar verdiğine inanıyorum. Her şeyden önce de özel en güzel eserler veren en mükemmeli yapan bir Devlet Tiyatrosu özlemi içindeyiz. Gerekirse bunun eleştirirsini de yaparız ama kendi içimizde.

Tomris ÇETİNEL (Devlet Tiyatrosu sanatçısı)
Bu bir bayrak yarışıdır. İnsan bayrak yarışının en iyi koşucularını seçer kazanabilmesi için. Ama bayrak yarışına iyi yüzücüde olsa iyi güreşi de olsa başka sporcu olmaz. Bayrak yarışında sadece iyi atlat gerekir. Ben biraz sporcuların birbirine karıştığını düşünüyorum.

Erhan GÖKGÜCÜ ( Emekli Devlet Tiyatrosu sanatçısı)
Devlet Tiyatroları özerkleşmeden ve bu mücadelesi ancak devlet tiyatrosu sanatçı ve seyircilerinin katılımıyla mücadele gerçekleşecektir.

Ecder AKIŞIK (Emekli Devlet Tiyatrosu sanatçısı)
Siyasetçilerin tiyatroya, sanatçıya daha yakın olmasını anlayış göstermesini ve bu haklılığı desteklemesini rica ediyorum.

Nurşim DEMİR (Devlet Tiyatrosu sanatçısı)
Genel Müdürlük sadece idari bir görev değildir. Sanatsal yetkinliği kabul görmüş olması gerekir. Bunu kasıtlı bir yıkıcılık olarak değerlendiriyorum. AKM’yi nasıl yıkacağız dediler -bu bence çok simgesel bir şey- Bunca yapılacak kültür merkezleri yarım beklerken, bunca yapılacak şey varken Türkiye’deki en yeni kullanılabilir Kültür Merkezi Sahnesini yıkmaya kalkmanın hiçbir mantıki değeri yoktur. Bu nasıl bir amaç içermektedir ben algılayamıyorum. ,bu bence gerçekten Tiyatroyu yıkmak üzere yapılmış bir şeydir. Dikkat ederseniz, bütün olayları bağlarsanız; sadece tiyatroyla değil ciddi olarak cumhuriyetin evrimlerini kazanımlarını bir bir geri alıyorlar.

Sükun IŞITAN (Devlet Tiyatrosu sanatçısı)
Dünyanın hiçbir yerinde bu sanata siyaset bulaşmamıştır. Sanatın özünde bu vardır. Eğer sanata siyaset bulaşırsa o zaman sanat yolunu kaybeder, yolundan sapmaya başlar, başka işlere alet olur. Hâlbuki sanat yol gösterendir, ayna tutandır. Sanatın bu özelliği elinden alınırsa sanat yok olur, sanatçı da yok olur, toplum da yok olur.

İpek ÇEKEN (Devlet Tiyatrosu sanatçısı)
İnsana insanı insanca anlatan bu sanat insanlara ne olacağını en kısa zamanda gösterecektir. Yeter ki tevekkülle sakince bekleyelim.

Hülya Gülşen IRMAK (Devlet Tiyatrosu sanatçısı)
Bugün biz Devlet Tiyatrosu sanatçıları olarak bir araya geldik. Kendi kendimizi alkışladık, kendi tiyatromuzu alkışladık. Sanatın siyaseti olmaz. Lütfen sanata siyaseti karıştırmayalım.

Erdal KÜÇÜKKÖMÜRCÜ (Devlet Tiyatrosu sanatçısı)
Saygıyla izlediğim Devlet Tiyatrosu iyi bir iş yapıyor şu anda. Kendine yakışanı yapıyor. Sayın Bakanımızın yanlış kişiler tarafından yanlış bilgilerle yanlış yönlendirildiğini düşünüyorum. Bizim yaptığımız çalışmalar eminim en kısa zamanda doğruları gösterecektir.

HAZIRLAYAN: Figen Adıgüzel

tıkla: tiyatrodergisi


Devlet Tiyatrosu sanatçılarının Ankara'daki Eyleminde Görüş Bildirenler

Atilla yaylan bakalım!

Zaman Gazetesi Yazarı Atilla Yayla’ya Açık Mektup / Kemal Başar

Tiyatro Yazarları Derneği: Gelişmeleri Kaygıyla İzliyoruz
Tiyatro Yazarları Derneği Yönetim Kurulu yazılı bir açıklama yaparak, Devlet Tiyatroları'ndaki gelişmeleri değerlendirdi. Açıklamada: "Derneğimizin görevden alınan ve istifa eden değerli sanatçılarla bir sorunu olmadığı gibi, yerlerine atanmış olan değerli sanatçılarla da bir sorunu yoktur. Ancak, sanatçıları değerlendirme, göreve atama ve görevden alma, siyasi değil sanatsal ölçütlerle gerçekleşmelidir."denildi.

Çözüm Özerk Tiyatro /İzmit Şehir Tiyatrosu Sanatçıları
İzmit Şehir Tiyatroları sanatçıları bir bildiri yayımlayarak, D.T.’larındaki Kültür ve Turizm Bakanı Bakan Atilla Koç’un siyaseten yaptığı müdahalesini kınadı.

"Çağdaş Sanat Özgür Sanattır". / Adana Seyirci İnsiyatifi
Hepimizin bildiği üzere Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, siyasi irade tarafından görevden alındı ve buna tepki olarak genel müdür yardımcıları, bölge müdürleri ve yardımcıları istifa ettiler. Adana Bölge Müdürümüz İskender Altın'da istifa edenler arasında yer aldı. Şimdiye kadar Adana Devlet Tiyatrosu çalışanları pek çok çalışmalara imza attılar. Geçtiğimiz sezon kentin tüm değerleriyle ortak çalışmalar, kısa, orta ve uzun vadeli projeler üretilmiştir. bunların büyük bir kısmı hayata geçirilmiştir. Düzenlenen uluslararası festivalde Dünya Tiyatrosu Adana'ya getirilmiş, Türkiye'nin ve Adana'nın tiyatro ile dünyaya açılmasına katkıda bulunmuştur.

DT’de Alternatif Açılış
Devlet Tiyatroları, yaşanan görev değişiklikleri nedeniyle önceden taahhüt edilen 1 Ekim tarihinde açılamıyor. Ancak, Detis, Tobav, Tomeb, Ses-Bir, Devlet Konservatuvarları Mezunları Dayanışma Derneği üyesi sanatçılar, 1 Ekim günü 20.00’da Akün Sahnesi önünde bir araya gelerek sezon açılışı yapacak.

Ah Profesör, Vah Profesör / Prof. Dr. Murat Tuncay'ın Yazısı
Profesör Atilla Yayla’nın 2 Eylül günü zaman gazetesinde çıkan ve hemen internette meşhur olan yazısını okuduktan sonra aklıma Üniversite camiasında meşhur olan şu küçük öykü geldi: “Bana bak” demiş yaşlı profesör henüz yeni profesör olup ortalıkta hava atmaya başlayan Doçentine : “Albert Einstein”ın da isminin başında Prof. Dr. yazıyor, seninkinin de. Sakın şaşırma!...

Can Gürzap: Bakan’ın Açıklamaları Gerçek Dışı
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, 1 Eylül tarihli Sabah Gazetesi’nin haberinde Devlet Tiyatroları’nda yıllardır sahneye çıkmayıp maaşlarını alan “bankamatik sanatçılar” olduğunu söyledi. Bakanın açıklamasında altı yıldır sahneye çıkmadığını söylediği sanatçı Can Gürzap, 2003-2004 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda oyun yönetmiş ve oynamış. Bakan’ın açıklamasına tepki gösteren Gürzap, yargı yoluna gideceğini belirtti.

TİYATRODA BÜYÜK DAYANIŞMA
Devlet Tiyatrosu çalışanları, 29.08.2005 günü İstanbul, Ankara ve İzmir’de bir araya gelerek, Kültür Bakanlığı’nın Devlet Tiyatroları’na müdahalesini protesto ettiler. Saat 16.00’dan itibaren İstanbul'da Taksim Atatürk Kültür Merkezi, Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanlığı karşısındaki Büyük Tiyatro, İzmir'de Konak Sahnesi önünde bir araya gelen Devlet Tiyatrosu çalışanları, tiyatro meslek örgütleri, özel ve Şehir Tiyatroları çalışanları; Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili kurum, kuruluş-kişilere gönderilmek üzere Türkiye genelinde bir imza kampanyası da başlattılar. Üç ilde, “Devlet Tiyatrosu çalışanları” imzalı ortak bir bildiri okundu.

Bildiriyi aynen sunuyoruz:

Değerli seyircilerimiz,

Devlet Tiyatroları’nda yaşanan deprem, cumhuriyetimizin en büyük sanat kurumlarından birini daha bitirme operasyonudur.

Hedefi, ülkemizdeki kültür-sanat ortamını çölleştirmek ve ortaçağ anlayışına sürüklemektir!

Bu girişim, kendine devlet tiyatroları’nın “fikri ve vicdanı hür” çalışanları arasından işbirlikçiler bulamayacaktır.

Biz devlet tiyatroları çalışanları, halkın tiyatrosunun tüzel kişiliğinin keyfi atamalarla çiğnenmesine izin vermeyecek, kurumumuz özerk bir yapıya kavuşturulana kadar direneceğiz.

Alkışlarınız bizimle olsun.

Devlet Tiyatrosu çalışanları

Ankara'daki eylemde web sayfamıza görüş belirtenler için tıklayın

Uluslararası Aktörler Federasyonu'ndan Mektup
Uluslararası Aktörler Federasyonu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve Avrupa Birliği Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer'e DT Genel Müdürlüğü’ndeki görev değişiklikleriyle ilgili bir mektup gönderdi. Mektupta: “… üyemiz olan TOBAV, ÇASOD ve TODER meslek kuruluşları adına, sizin bu tasarrufunuzu bir kere daha gözden geçireceğinize, çalışanların düşüncelerine saygı gösterip itibar edeceğinize, en azından bu tiyatronun o kişilerin tüm yaratılarının kutsal bir mekânı ve yaptıkları işin beşiği olduğu noktasını gözden kaçırmayarak, inanmak istiyoruz.” denildi.

DT Sanatçıları Yanıt verdi
Devlet Tiyatroları Sanatçıları, Devlet Tiyatroları’nda yaşanan gelişmeleri, 19 Eylül Pazartesi günü The marmara Otel'de yaptıkları geniş bir basın toplantısı ile değerlendirdi: “Sanatçılar Yanıt Veriyor” başlıklı toplantıya, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının yanısıra, İstanbul Şehir Tiyatrosu ve özel tiyatrolardan tiyatrocular katıldı.

Cem İdiz: Mine Acar Ya Bilmiyor Ya da …
Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Mine Acar ısrarla” önceden söz verdiğim bir iki besteyi” yapmaktan vazgeçtiğimi söylüyor.. Örnek olarak da Konya DT de sahnelenecek olan Gururla Aşk Arasında adlı oyunu gösteriyor. Acar basın toplasında (yanlış hatırlamıyorsam) “başka bestecilerle aynı çalışmaların süreceğini” açıklamıştı. Oysa son demecinde benim vazgeçmem üzerine oyunun kaldırıldığını söylemiş, üstelik diğer oyunlarımdan hiç söz etmemiş.

Dinçer Sümer'den Edebi Kurul Üyeliğine Ret
Dinçer Sümer, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Edebi Kurul üyeliğini kabul etmediğini bildirerek istifa etti. Sümer, Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Başkanı Özdemir Nutku ve Edebi Kurul Üyesi Tuncer Cücenoğlu’nun görevinden alınmasının ardından, Raik Alnıaçık ile birlikte göreve atanan ikinci isimdi.

Berhan Şimşek’ten Açıklama
CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, 29 Ağustos Pazartesi günü saat 11.00’da, Meclis Basın Bürosu’nda yaptığı açıklamayla Devlet Tiyatroları’ndaki gelişmeleri değerlendirdi. Şimşek, şimdiye kadar Devlet Tiyatroları Müdürlüğü koltuğunda oturanların, bağlı oldukları bakanın “tepeden inme, tiyatro sanatına katkısı olmayacak isteklerine boyun eğmediklerini” belirterek, “Sayın Lemi Bilgin’in görevden alınmasının arkasında yatan da budur.” Diye konuştu.

Sayın Bakan Derhal İstifa Etmeli / Prof. Dr. Özdemir Nutku/D. T. Edebi Kurul Başkanı

Sayın Bakan Duraksamaksızın İstifa Etmeli / Tuncer Cücenoğlu/ D.T. Edebi Kurul Üyesi.

İstifa Etmek de Bir Erdemdir / Üstün Akmen / Sahne Sanatları Eleştirmeni - Yazar

Can Gürzap'tan Bakan'a Mektup

Tuncer Cücenoğlu'ndan Bakan'a Uyarı ve Öneri
Oyun yazarı ve Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Üyesi Tuncer Cücenoğlu yazılı bir açıklama yaparak Atilla Koç’a uyarılarda bulundu. “Devlet Tiyatroları üzerinde oynanan oyunlar sürerse, Avrupa’nın ve Dünyanın birçok ülkesindeki tiyatro ve kültür adamlarından, çeşitli sivil toplum kurum ve kuruluşlarından o kadar büyük tepki alacaksınız” diyen Cücenoğlu, bir an önce Devlet Tiyatroları kadrolarının saptayacağı sanatçıdan oluşan bir temsilciler kurulu kurulmasını ve kendi içlerinden demokratik yollarla seçecekleri üç adaydan birinin Kurumun başına getirilmesinin yolunu açmasını önerdi.

Gülşen Karakadıoğlu: Devlet Tiyatroları’nda bir direniş yaşanıyor

CEM İDİZ, MÜZİKLERİNİ D.T’DEN ÇEKTİ…
Bakan Koç’un D.T.’larında gerçekleştirdiği müdahaleden sonra, protestoların önü alınamıyor. Yazarlardan sonra, şimdi de Türkiye’nin yüz akı ve Devlet Tiyatroları’ndaki birçok oyunun müziğini yazan Cem İdiz yaptığı yazılı bir açıklamayla, üzerinde çalıştığı tüm müzikleri durdurduğunu açıkladı. Cem İdiz’in şu anda provaları başlayan veya başlamak üzere olan üç oyun için çalıştığı öğrenildi. Cem İdiz’in çalışmalarını durdurduğu oyunlar: İstanbul D.T. için “Bir Şehnaz Oyun”, İzmir D.T. için çalıştığı “Bir Efes Masalı” ve Konya D.T. için çalıştığı “Gururla Aşk Arasında” oyunlarının müzik çalışmaları olduğu öğrenildi.

Konuyla ilgili olarak Turgut Özakman da tiyatrodergisi.com.tr'a bir açıklama yaptı.

Sanatçılar’dan Ankara’da Basın Açıklaması
Devlet Tiyatroları sanatçıları 12 Eylül Pazartesi günü Ankara TOBAV’da bir basın açıklaması yaptı. DETİS, TOBAV, Ses-Bir ve Konservatuar Mezunları Derneği’nin ortak düzenlediği açıklamaya; Tamer Levent, Erhan Gökgücü, Mehmet Ege, Nursen Girginkoç, Tansu Aytar ve Mehmet Atay katıldı. Toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un son zamanlarda basına verdiği demeçleri cevaplandırdı.

Bakan Koç'a açık mektup / Yucel Erten
Devlet Tiyatroları'nda yaşanan talihsizlikler fırsata dönüşebilir. Devlet Tiyatroları'nın sorunu, eski yasasında, merkeziyetçi yapısında ve siyasal bağımlılığındadır. Bu sorunları çözen kişi tarihe geçer

Sayın Bakan, ömrünün 40 yılını tiyatroya vermiş bir sanatçıyım. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinden istifa ederek ayrıldım. Beş yıl önce de kendimi Devlet Tiyatroları'ndan (DT) erken emekli ettim. Bunları şunun için söylüyorum: Bir çıkar kaygısı ile yazdığım düşünülmesin lütfen.

Güngör Dilmen “Deli Dumrul”u İzmir DT’den Çekti
Oyun Yazarı Güngör Dilmen, İzmir Devlet Tiyatrosu’nda oynanan “Deli Dumrul” isimli oyununu geri çektiğini açıkladı. Dilmen, tiyatro yönetimi ile görüşerek oyununun bu sezon kaldırılmasını istediğini söyledi. Yazar, “Devlet Tiyatrosu’na yapılan müdahaleyi protesto ettiğim için oyunumu çektim” diye konuştu.

Cuma Boynukara Oyunlarını DT’den Çekti
Oyun yazarı ve Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Cuma Boynukara, Devlet Tiyatroları Genel Repertuvarındaki oyunlarını geri çektiğini açıkladı. Boynukara, yaptığı yazılı açıklamada “Atilla Koç, Devlet Tiyatroları üzerindeki kararını gözden geçirip geri alana veya istifa edene kadar, Devlet Tiyatroları Genel repertuvarında bulunan Cuma Boynukara oyunları, değil sahnelenmek, akıldan bile geçirilmesin.” dedi. Böylece, bilindiği kadarıyla Devlet Tiyatroları tarihinde ilk kez bir yazar oyunlarını genel repertuvardan geri çekmiş oldu. Cuma Boynukara’nın açıklaması, Devlet Tiyatroları’ndaki depremin artçılarının büyüyeceğine işaret ediyor.

Mehmet Ergen İstanbul DT'deki Projelerini Çekti
Yönetmen-çevirmen Mehmet Ergen, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’a bir mektup yazarak, bu yıl İstanbul Devlet Tiyatroları’nda oynanmak üzere çevirip yönetmeyi planladığı projelerini geri çektiğini söyledi. Ergen mektubunda: “… istifa etmenizi, tüm içtenliğimle ve haddime düştüğüne inanarak tavsiye ederim” dedi.

Ahmet Leventoğlu DT'de Oyun Yönetmiyor
Ahmet Levendoğlu, yeni sezonda Ankara Devlet Tiyatrosu’nda yöneteceği Arthur Miller’ın “Çift Yönlü Ayna” isimli oyunundaki görevinden affını istedi. Levendoğlu, Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçede: “Geçmişte kendi hizmetlerimi de vermiş olduğum Devlet Tiyatroları gibi köklü bir Cumhuriyet kurumunda yapılan ve kurumu her açıdan zedeleyecek bu yönetim değişikliğine karşı durduğumdan, söz konusu görevi üstlenmeyeceğimi belirtmek durumundayım.” dedi.

DT, Nazım Kültür Merkezi’nde Konuşuldu
Devlet Tiyatroları’nda yaşanan gelişmeler, 11 Eylül Pazar günü Nazım Hikmet kültür Merkezi’nde yapılan bir söyleşide konuşuldu. Tiyatro Eleştirmenler Birliği Başkanı Hasan Anamur, Tiyatro… Tiyatro… Dergisi Yayın Yönetmeni Mustafa Demirkanlı, TOBAV İstanbul Başkanı Murat Karasu, Oyun Yazarı Tuncer Cücenoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı söyleşiyi, Oyuncu Orhan Aydın yönetti.

Kırmızı Alarm
HOP DEDİK, DOSTLAR!
Devlet Tiyatroları olayında işler göründüğü gibi değil. Berbat bir oyuna geliniyor.
Ben yıllardır olayın içindeyim.
Birinci elden tanıklığıma kulak verin lütfen.

Refik Erduran'ın Yazısı

Savaş Aykılıç’ın Yazısına Dair… / Cem İdiz
Sevgili Cem İdiz­ kısa ama kısa olduğu kadar da özenli bir yanıt vermiş Savaş Aykılıç'a, günlerdir kaale bile almamak için kendimi zor tutuyordum (15 nde geniş bir değerlendirme yapacağım) şimdi, İdiz’in yanıtını bahane edip sadece bir belgeye atıf yapacağım.

“Sakın bunlar ileride Rahmi Dilligil’e kurulan komplo sonunda aslında Rahmi Dilligil’in değil DT saygınlığının hapse düşmesi gibi...” (Aykılıç’ın yanıtından)

“Müfettiş teklifinde de belirtildiği üzere, adı geçenin yukarıda sözü edilen “Basit Zimmet” suçunu işlediği anlaşıldığından; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 125. maddesinin (E-g) fıkrası uyarınca DEVLET MEMURLUĞUNDAN ÇIKARMA cezası ile cezalandırılmasına 08.07.2002 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (KARAR SAYISI: b.16.0.PER.0.16.00.00.547 (240/A) -7-, KARAR TARİHİ: 08.07.2002, KONU: Rahmi DİLLİGİL”

Erhan Gökgücü'nden "Savaş Aykılıç’a Açık Mektup"

Savaş Aykılıç: Can Doğan Ağabeyime Açık Cevap ve DT’de Son Durum!

Can Doğan: Savaş Aykılıç Kardeşime Açık Mektup

Savaş Aykılıç, tiyatrom.com’u yanıtladı

Güngör Dilmen de Bakan’ı İstifaya Çağırdı
Oyun yazarı Güngör Dilmen, Atilla Koç’un, tiyatroya verdiği zararın altından kalkamayacağını belirterek, bir an önce istifa etmesi gerektiğini söyledi. Dilmen, Uluslararası Tiyatro Enstitüsü ve Oyun Yazarları Derneği’nin toplu bir kınama gerçekleştirmeleri gerektiğini belirtti.

YAŞASIN KUVAYI MILLIYE
Eskişehir Büyşükşehir Belediyesi Şehir Tiiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yıldırım Fikret URAĞ'ın açıklaması.

KAMUOYUNA AÇIK ÇAĞRI!
TOBAV İstanbul Şubesi, Devlet Tiyatroları ile ilgili yapılan açıklamaların kuruma zarar verdiğini belirtti.

Açıklama şöyle:

"Devlet Tiyatroları ve diğer ödenekli sanat kurumlarını hoyratça yıpratmaktan çekinmeyen anlayış masum değildir!..."

TOBAV: Bakan Özür Dilesin
TOBAV yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı’nın Devlet Tiyatroları’ndan “arı kovanı” şeklinde bahsetmesini eleştirdi. Kurumun 60 yıllık geçmişiyle “Türkiye Cumhuriyetinin uygar, dünyalı, kültür yüzünü oluşturduğuna” dikkat çeken vakıf yönetim kurulu, Bakan’ın, kurumu yıpratmaya yönelik bu benzetmeden dolayı özür dilemesini istedi.

“Sanatta Siyaset Gölgesi İstemiyoruz”
İnönü Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nun Kamuoyuna Duyurusu;

TOBAV: Kehanet Değil, Siyaset!

Derhal istifa... / Tiyatro Eleştirmenleri Birliği
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Sayın Lemi Bilgin’in bakan tarafından görevden alınmasını esefle karşıladık. Devlet Tiyatrolarının özerk bir sanat kurumu olduğunu, bakanlık emrinde, keyfî kararların uygulanacağı sıradan bir şube müdürlüğü olmadığını ilgililere hatırlatmayı görev biliyoruz.
Kültür Bakanlığı koltuğunda bulunan Atilla Koç’un, 1933 Almanya’sında değil, 2005 Türkiye’sinde yaşadığımızı unutmamasını diliyor ve kendisini derhal istifaya davet ediyoruz.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği
Yönetim Kurulu

Zaman Gazetesi Yazarı Atilla Yayla'ya tepkiler
Zaman Gazetesi’nin yorum sayfasında Prof. Atilla Yayla imzasıyla yayımlanan “Devlet Tiyatroları Kapatılmalı mı?” başlıklı yazıya gelen tepkileri iletiyoruz.

Sayın Yayla’nın görüşlerine yönelik yorumlarınızı portalımıza ya da Sayın Yayla'ya ayayla@gazi.edu.tr iletebilirsiniz.

Zaman Gazetesi Yazarı Atilla Yayla'ya Açık Mektup / Kemal Başar
Atilla Yaylan Bakalım! / Adana D.T.'su Sanatçıları

İŞTİSAN: Devlet Tiyatrosu Geleceğini Savunuyor
İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği’nden (İŞTİSAN) yapılan açıklamada, “İstanbul Şehir Tiyatrosu sanatçıları, Devlet Tiyatrosu sanatçılarının haklı ve onurlu karşı koyuşunu sonuna kadar desteklemektedir.” denildi.

DETİS: Sanatsal Kaygıdan Çok Siyasi Bir Tercih

TOMEB: Siyaset Sanatın Üzerinden Elini Çek

Coşkun Irmak: Tarihte “ileri” ve “geri”

Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği’nden Duyurulur!
Sayın Seyirciler,
Devlet Tiyatroları bu yıl perdelerini 1 Ekim’de değil 29 Ağustos’ta açıyor.

Oyunun Adı: Oyun İçinde Oyun
Yazan: Bakanlık ve yol göstericileri
Rejisör: Kim olabilir ki
Dramaturg: Adı bizde saklı
Oynayanlar: Yoldan geçenler
Türü: Dram, yanı sıra komedi, yanı sıra orta oyunu, sonu trajedi
Yer: Ankara-Büyük Tiyatro / İstanbul-Atatürk Kültrü Merkezi / İzmir-Konak Sahnesi
Tarih: 29 Ağustos 2005 Pazartesi
Saat: 16.00
Not: Oyun ücretsiz olup, final seyircinin de katılımıyla oluşturulacaktır.

Saygılarımızla.

Devlet Tiyatrosu Sanatçıları

DETİS'in duyurusu...

Tepkiler/Protestolar/İstifalar
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un Lemi Bilgin’i görevden alıp yerine Mine Acar’ı vekaleten atadıktan sonra tiyatro kamuoyunun verdiği tepkiler şöyle:
Okur tepkileri için editor@tiyatrodergisi.com.tr

Örgütler:
TOBAV: Kehanet Değil, Siyaset
DETİS: Sanatsal Kaygıdan Çok Siyasi Bir Tercih
TOMEB: Siyaset, Sanatın Üzerinden Elini Çek
İŞTİSAN: Devlet Tiyatrosu Geleceğini Savunuyor
Tiyatro Eleştirmenleri Birliği: Derhal istifa

Kurumlar:
Yıldırım F. Üruğ Eskişehir B. B. Tiyatrosu Gn. San. Yön Yaşasın Kuvayı Milliye
İnönü Üniversitesi Tiyatro Topluluğu Sanatta Siyaset Gölgesi İstemiyoruz

İstifalar/D.T.'den Çekilenler
D.T.'larındaki İstifalar

Ahmet Levendoğlu D.T.’de Oyun Yönetmiyor

Cuma Boynukara Oyunlarını D.T.’den Çekti

Mehmet Ergen, İstanbul D.T.’den Projelerini Çekti

Güngör Dilmen, “Deli Dumrul”u İzmir D.T.’den Çekti

Cem İdiz, Müziklerini D.T.’den Çekti

Protestolar
Prof. Dr. Özdemir Nutku/D.T. Edebi Kurul Başkanı

Tuncer Cücenoğlu /D.T. Edebi Kurul Üyesi

Güngör Dilmen, Bakanı İstifaya Davet etti

Güngör Dilmen, “Deli Dumrul”u İzmir D.T.’den Çekti

Gülşen Karakadıoğlu / Tiyatro Eleştirmeni /D.T.'larında Bir Direniş Yaşanıyor

Can Gürzap / Yönetmen-Oyuncu

Tuncer Cücenoğlu’ndan Bakana Uyarı ve Öneri

Devlet Tiyatroları’ndaki gelişmelerle ilgili haberleri görmek için tıklayın.

Gelişmelerin basındaki yansımalarını görmek için tıklayın.

DETİS'ten Dava
Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS), Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne vekaleten atanan Mine Acar’la ilgili işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması isteği ile Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

tıkla: tiyatrodergisi