12 Nisan 2007 Perşembe

Tiyatroculara soruşturma

Selcen Aksel / Cumhuriyet gazetesi / 12 Nisan 2007

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde yapılan eyleme katılan sanatçıların savunmaları istendi

Ankara DT çalışanlarının 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde Bakanlık Merkez Binası önü ve DT Küçük Tiyatro'nun önünde yaptıkları eyleme katılan sanatçılar ve diğer çalışanların bazılarından TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nce, savunmaları istendi.Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat - Sen) tarafından mesai saatleri dışında kalan 12.30 - 13.30 saatleri arasında düzenlenen eylemde, katılımcılar, sendika ve konfederasyon adına bakanlığı ziyaret etmiş, günün anlam ve önemi üzerine konuşmalar yapmış ve bir de siyah çelenk bırakmıştı.

İLGİNÇ GEREKÇE...

Savunma istenmesine gerekçe olarak da "27.03. 2007'de izinsiz olarak genel müdürlük binası önünde genel müdür ve bakanı istifaya davet ederek çalışma barışını bozmak, kamuoyu nezdinde kurumu ve yöneticileri aşağılayarak küçük düşürmek, yönetime karşı çalışanları kışkırtmak amacıyla provokasyon yapmak, suç unsuru teşkil eden pankart taşımak ve sloganlar atmak, izinsiz olarak toplu eyleme katılmak ve eylemde bulunmak suretiyle çekilen görüntülerde sabit disipline aykırı suç işlemiş" olmaları gösteriliyor.

KÖTÜ NİYET...

Kültür Sanat Sendikası Genel Merkez Genel Örgütlenme Eğitim Sekreteri Cemal Balkız, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Böyle bir katılımı, kurumu ve yöneticileri aşağılamak olarak algılayan yaklaşımı kabul etmiyorum. Üstelik, suç unsurlu pankart suçlaması yapılması, bu soruşturmanın amacının tamamen kötü niyete dayalı olduğunu göstermektedir.

Yasadışı pankart olarak nitelenen 'Karanlığa Karşı Sanat' başlıklı afişlerin suç unsurlu pankart olarak değerlendirilmesi hiçbir hukuk mantığı ile bağdaşmamaktadır.

Sendika üyelerinin görevleri arasında yer alan meslek gününün kutlanması yönündeki, mesai saatleri dışındaki davetin, izinsiz toplu eylem olarak yorumlanmasını da sendikamıza, bizim gibi sendika üyelerine, yönetimin bakışını gösterdiği için üzüntü verici bulduğumu belirtme gereği duyuyorum."