29 Nisan 2007 Pazar

'Günay Akarsu ve tiyatro'

Nicomedian-Şefika

Bugün 24 yıl önce kaybettiğimiz tiyatro eleştirmeni Günay Akarsu’nun (8 Mayıs 1933 İstanbul - 30 Kasım 1982 İstanbul) doğum günü. Bizler, Merhaba Gösteri Grubundan öğrencileri onu bu doğum gününde de özlemle anıyoruz.

Her ölüm erkendir derler ama onu, 49 yaşında, sahiden de en verimli çağında kaybettik.

Günay Ağabeyin asıl mesleği mühendislikti ama tiyatroya gönül vermişti. İzmir’de ve İstanbul’da tiyatro grupları yönetti. Tiyatro yayımcılığının hiç para getirmeyeceğini bile bile tiyatro sevdası uğruna oyun yayımlayan İzlem Yayınevi’ni kurdu. Tiyatro 74 ve Oyun adlı tiyatro dergilerini çıkardı. Tiyatro eleştirileri yazdı. Epik tiyatro ve Brecht’i tanıttı, sevdirdi.

Öte yandan, benim kişisel olarak kendimi borçlu hissettiğim bir kişidir. Beni çeviri yapmaya Günay Ağabey teşvik etmişti, bana çevrilecek metinler göstererek ve Oyun tiyatro dergisinde ilk çevirilerimi yayımlayarak. Elbette yalnızca benim değil çevresindeki tüm gençlerin, buna hiç de zorunlu olmadığı halde elinden tutuyordu. Bunu gençlerde bir ışık gördüğü için mi yoksa sadece gençlerin kendilerine güven kazanmalarını sağlamanın bir aracı olarak mı yapıyordu bilmiyorum. Bildiğim beni çeviriye, gruptaki diğer arkadaşlarımı da yöneticiliğe, röportaj yazarlığına, tiyatro eleştirmenliğine teşvik ettiğidir.

Dolayısıyla orası hepimiz için bir okul oldu.

Para kazanmayı değil, çevresine ışık yaymayı seçmişti. Bireysel kurtuluşa değil, gelecek güzel günlerin elbirliği ile yaratılacağına inanıyordu.

Biz Merhaba’lılar, birbirimize her merhaba dediğimizde aslında Merhaba topluluğundaki günlerimizi anımsatmak isteriz. O yüzden farklı bir tınıyla merhaba deriz. O farklı tınıyla

Merhaba Günay Akarsu!

Not: Günay Akarsu ile ilgili bir başka yazıya (Sn. Turgay Pasinli’nin yazısına) alttaki linkten ulaşabilirsiniz.

kaynak: nicomedian.wordpress.com