20 Aralık 2016 Salı

MUHBİR Tiyatro... Tiyatro... Dergisi yazarı Prof. Dr. Nurhan Tekerek yitti!

Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü'nde Kapanış Etkinliği

Prof. Dr. Nurhan Tekerek


Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü 2007-2008 akademik yılında Prof. Dr. Nurhan Tekerek'in öncülüğünde kurulmuş Oyunculuk ve Dramatik Yazarlık Anasanat Dalları'na sahip, maviyle yeşilin sarmaş dolaş olduğu ve de Lozan'ın kapılarını açan, bağımsızlık savaşını sonlandıran mütarekesiyle bilinen Mudanya'da, henüz yeni doğmuş bir bölüm. Yolculuğuna 2007 yılında Uludağ Üniversitesi 152 Evler Yerleşkesi'nde, uzun bir süredir kullanılmayan, tarihin o tozlu-topraklı yükünü taşıyan bir salonda başlayan Sahne Sanatları Bölümü, şimdilerde Mudanya'da denize nazır, mütevazı ama sıcak, dört katlı mekânında eğitim-öğretimini sürdürmekte. Henüz iki sınıfa sahip. Lisans I ve Lisans II. Oyunculuk ve Dramatik Yazarlık. Bin bir meşakkatle yolculuğunu sürdürmeye çalışıyor.

Bu yıl, Oyunculuk ve Dramatik Yazarlık Anasanat Dalları'nın ortak dersi olan ve Lisans III'deki "Oyun Proje" dersinin bir tür provası olan "Sahne Uygulaması I ve II" derslerindeki teorik ve pratik birikimini 12 Mayıs'ta "Kısa Oyunlar"la seyirciyle buluşturan Sahne Sanatları Bölümü; 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde de, "Role Hazırlık" dersi kapsamında Nurhan Tekerek'in sorumluluğunda "Kahramanlar ve Metaforlar-Yazgıya Bozgu" ve "Rol" dersi kapsamında Altuğ Görgü'nün sorumluluğunda "Cehennemlik Gölgeler" adlı iki özgün ders çalışmasını seyircilerle buluşturmuştu.

2008-2009 Akademik Yılı Güz Dönemi'nde Sahne Uygulaması I ortak dersi kapsamında Turgut Özakman'ın Kanaviçe oyunu temelinde, tiyatro politikası, oyun seçimi ve bu seçimi belirleyen önkoşullar, dramaturgi çalışması ve yorum yöntemi gibi konuların işlendiği aynı dersin bahar döneminde, öğrencilerle ortak bir zemin oluşturulmaya çalışılarak "Kısa Oyunlar" adıyla dört oyun; Dikkat Çökme Tehlikesi, Baba ile Kız, Bir Kadın İçin Düet ve MUHBİR adlı oyunlar seçilerek çalışılmaya karar verildi.Günümüz dünyasında, globalizasyon ve liberalizmin iflasının beraberinde getirdiği "Dikkat Çökme Tehlikesi" konsepti temelinde birbirine bağlanarak, bir yandan oluşturulan dört grup çalışması, bir yandan da bu grup çalışmasını yönlendiren Prof. Dr. Nurhan Tekerek'in enformasyonu ve rejisiyle sahnelendi.

Tennesse Williams'ın "Dikkat Çökme Tehlikesi" adlı kısa oyunu, özelde ABD'nin güney bölgesindeki gelenek, ahlâk ve sosyo-ekonomik koşullar bağlamında kadının konumu, genelde kapitalizmin yarattığı ve tüm dünyanın beyin kıvrımlarına yavaş yavaş ve hissettirmeden yaydığı paradoksal ve trajik durumlar irdelenerek ve bu düşünce temel alınarak Güner Sümer'in Baba ile Oğul (Bizim yorumumuzda Baba ile Kız), Aziz Nesin'in "Bir Kadın İçin Düet" ve Brecht'in "MUHBİR" adlı kısa oyunları yine kapitalizmin geçmişte ve şimdilerde neden olduğu "çökme tehlikesi", "çöküş" ve bu tehlikenin ayırtına varamayanlar ve çöküşle yüz yüze kalanlar açısından değerlendirilerek birbirine bağlandı. Çökme tehlikesini simgeleyen palyaçomsu, grotesk Sam Amca (Biraz Iago, Biraz Edmund, Biraz Mephisto, Biraz Notre Dame'ın Kamburu, Biraz çirkin, biraz ürkütücü, biraz da trajikomik…) figürü ile birleştirilen kısa oyunlar 12 Mayıs'ta Uludağ Üniversitesi Mudanya Güzel Sanatlar Fakültesi, Tiyatro Bölümü Uygulama Salonu'nda, 14 Mayıs'ta da Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Konser Salonu'nda sergilendi.

5 Haziran'da "Kısa Oyunlar"ı bu sezon son kez seyirciyle buluşturarak 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılını kapatacak olan Mudanya GSF-Sahne Sanatları Bölümü aynı oyunları yeni akademik yılda da sergilemeyi planlıyor.

Kısa Oyunlar 5 Haziran 2009 Cuma günü, saat: 20.30'da Mudanya Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü'nün denizle biteviye selamlaşan, zeytinlikler içindeki tiyatro bahçesinde, açık havada seyircilerle bu sezon içinde son kez buluşacak.

Etkinlik Fotoğrafları için Tıklayınız

Haber Giriş Tarihi: 20 Mayis 2009
Tüm Yorumlar (0 yorum)          Yorum Yaz


Bu Haberi Arkadaşına Gönder!