23 Ağustos 2013 Cuma

Talât Sait Halman, tarihe not mu düşüyor, yoksa hikâye mi anlatıyor?...

Cahide Birgül - "Siyasi zorluk"tan kastedilen neydi acaba?

Talât Sait Halman - Herhalde beni sol kesime fazla yakın diye düşünüyorlardı... Belki bu görev bana verildikten sonra MİT'ten bir müdahale geldi. Belki paşalardan birinin bir oyunu oldu. Çünkü beni büyükelçi tayin edileceğim sırada galiba bir Millî Güvenlik Konsey Toplantısı sırasında İlter Türkmen demiş ki: "Yeni bir iş ihdas ediyoruz, Kültür Eski Bakanı Talât Halman'ı Büyükelçi olarak değerlendirmek istiyorum." Bütün paşalar "Çok iyi olur, fevkalade." demişler, fakat bir paşa "Onun sakıncalı bir tarafı yok muydu?" diye sormuş.


aklın yolu bindir "Talât S. Halman Kitabı"
Söyleşi: Cahide Birgül
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Birinci Basım Mayıs 2003
Sayfa 305

***


Türkiye tiyatrosu, 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman'a "Emek Ödülü" veren Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf ile hesaplaşabilme yürekliliğini göstermedikçe, içindeki faşizmi ve tabiî 
"ENTELEKTÜEL FAŞİZM EYLEMİ" sürecini söküp atamayacak... 
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kültür bakanının bu düzeysiz söylemine dikkat edildiğinde, birkaç tümcelik bir sözünde bile kararlı konuşmak yerine, şu sözcüklerle tümce oluşturması, Türkiye Cumhuriyeti'nin kültürünün hararetli bir biçimde tartışılmasına neden olabilmelidir:

herhalde
belki
galiba
bir paşa

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

***

Oyun'un notu: Kitap, son derecede özensiz bir biçimde hazırlanmış. Yazının anlaşılır ve okunur olması için, yazım yanlışlarını biz düzelttik.