Mahkeme, "Mem ile Zîn" için karar verdi:
"Sansürlü oynanamaz!"
"Mem ile Zîn" davasında ara karar verildi. Mahkeme, oyunun sansürlenmiş hâliyle oynanmasını durdurma kararı verdi. Van Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenen "Mem ile Zîn" adlı tiyatro oyununun yazarı Cuma Boynukara, eserinde izin almaksızın yapılan değişiklikler nedeniyle Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü hakkında dava açtı. İlk kez 1994'te Diyarbakır Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahnelenen oyun, 1995'te ise OHAL Valiliği tarafından yasaklanmıştı. Son olarak, Van Devlet Tiyatrosu tarafından 2012'de sahnelenen oyunu izleyen yazar Boynukara, metnin kurgusal bütünlüğünü bozan tahrifatların yapıldığını görüyor. Oyun sonrasında söz konusu değişikliğin kendisine niçin bildirilmediğini ve oyunun hazırlık sürecinde neden iletişime geçilmediğini Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü'ne ileten Boynukara, tüm girişimlerine rağmen bir sonuç alamayınca, dava açmaya karar vermişti. Mahkeme, açılan davanın önceki günkü duruşmasında, oyunun tahrip edilmiş hâliyle oynanmasını durdurma kararı verdi. Oyunun yazarı Cuma Boynukara, açtığı davada mahkemenin verdiği bu ara kararın, geç de olsa sevindirici olduğunu söyledi:
"Benim yazdığım oyunun yanlış, tahrifat edilerek oynanmasından dolayı içim cız ediyordu. Mahkemenin bunu durdurması beni sevindirdi."
Boynukara'nın Avukatı Şahin Doğan, bunun önemli bir karar olduğunu söylerken; "Mahkeme, bu kararıyla 'Mem ile Zîn' adlı oyunun Devlet Tiyatroları tarafından sahnelenmesini durdurmuş oldu. Bu, şu anlama gelmektedir; bu oyun, bu şekilde sahnelenmeyecek. Önemi buradan geliyor. Bu davayla birlikte, benzer davalar emsal teşkil edecektir." dedi. Bu kararın, sanat için de önemli bir gelişme olduğunu belirten Doğan, davanın bundan sonraki sürecinin ise devam ettiğini belirtti.
(Kaynak: Evrensel)
***
Oyun'dan önemli not: "ENTELEKTÜEL LİNÇ KAMPANYASI"
ve "HUKUKSAL LİNÇ KAMPANYASI" nedeniyle, yakıcı siyasal ve toplumsal olaylara müdahil olmakta olağanüstü boyutta zorlanıyoruz...