21 Mayıs 2013 Salı

Evrensel, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsoru TOBAV'dan umar bekliyor!

"ENTELEKTÜEL LİNÇ KAMPANYASI" ana sponsoru TOBAV, tiyatro sanatının gelişmesine değil, engellenmesine koşullanmış bir kuruluş olmasına karşın, sanki tiyatro sanatının gelişimine hep katkı sunacakmış yanılsaması oluşturarak, abuk bir söylemle, sözüm ona reçeteler sunuyor... Kendisine bile yararı bulunmayan TOBAV, değil tiyatroculara, mahalle bakkalına bile katkı sunabilecek bir yetenekte değil. Zamanımız elverdiğinde, TOBAV'ın zaafını masaya yatıracağız!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

***

'ATTAN DÜŞMEYEN, DÜŞENİN HALİNDEN ANLAMAZ'

Taslağı gazetemize değerlendiren Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) Başkanı Tamer Levent, Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi'nin isminin ve varlığının tamamen kaldırılmayı amaçlandığını söyledi.

Levent, senelerdir birçok taslağın var olduğunu, şimdiki taslağın da işlemeyecek bir yapıyı getireceğini belirtti. Levent, yeni bir yapının oluşması için ilgili örgütlerle birlikte Kültür Bakanlığı'nın bir araya geldiği bir kurultay yapılmasını talep ettiklerini dile getiren Levent, şu ana kadar bin 500 imza topladıklarını, yeteri kadar imzanın toplanmasının ardından da taleplerini Bakanlığa ileteceklerini söyledi.

Üniversitelerden ve sanatçılardan görüş alınmadan hareket edilmesini eleştiren Levent, "Başbakan geçen yıl sanatçının memuru olmaz dedi. Biz de aynı şeyi düşünüyoruz. Mevcut 657, Fikir ve Sanat Eserleri Üretme Kununu'yla çelişiyor. Biz yıllarca telif haklarının mücadelesini verdik, taslakta özlük haklarının tanımı dahi yok. 657'nin altında özlük hakları var fakat sanatçılara yönelik hiçbir şey yok. Özerklik denen kavram oluşturulacak olan Kurul'la ortadan kalkıyor. Kurulun altısı sanat alanlarından gelecek fakat bunu da Bakanlık seçecek. Ayrıca beş bürokrat da yine Bakanlık tarafından kurula atanacak. İşleyiş bütünüyle arapsaçına dönecek. Özerk bir yapı oluşturacaklarını söylüyorlar kurulda beş Bakanlık bürokratı olacak. Nasıl özerk bir kurul olacak bu? Başbakan'ın sık kullandığı bir söz var 'Attan düşmeyen, attan düşeni anlamaz' diye. Attan düşen sanatçıları, attan düşmeyen bürokratlar nasıl anlayacak" dedi.

(Kaynak: Evrensel)