7 Nisan 2013 Pazar

Şu betimlemeyle hiçbir şey söylemeyen Costa Gavras ne demiş?!

AKPKK iktidarına giden yolda daha "özgür" yayın yapabilen Özgür Gündem Gazetesi, olay ve olgulara işçi sınıfının bilinç oluşturması bağlamında bakmadığı, böyle bir bilincin ayrımında bulunmadığı için, tabiî ki, sinema sanatına da, dar bir açıdan bakarak, anlamsız haberler yapıyor. Aşağıdaki haber de, Costa Gavras'ı kavramaktan yoksun bir bilinç, daha doğrusu bilinçsizlik tarafından yazılmış!...

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

***

Costa Gavras kapitalizmi sorguluyor

Politik sinemanın ustası Yunan kökenli Fransız yönetmen Costa Gavras'ın son filmi "Le Capital" (Kapital), önümüzdeki hafta Avrupa sinemalarında gösterime giriyor. Stephane Osmont adlı bankerin yazdığı kitaptan uyarlanan filmde, kapitalizm sorgulanıyor. 'Kapitalizmin köleleriyiz. Kapitalizm sarsılınca bizler de sarsılıyoruz. O gelişip yeni zaferler kazandıkça da kutlamalar yapıyoruz. Bu canavardan bizi kim kurtaracak? Kendi kendimizi mi özgür kılacağız? Kapitalizmin kime, nasıl yaradığını kesinlikle çözmemiz gerekiyor' diyen Gavras, etik değerleri derinlemesine tartışıyor. Sermaye karşısında umutsuzluğa kapılmamıza, kendimizi aciz hissetmemize gerek olmadığını belirten Gavras, "Umut olduğuna inanıyorum, bu umut her birimizin içinde yatıyor. Kişisel olarak her birimize ve gelecekte takınacağımız tavra bağlı" diyor.

Kovboy kapitalizmi

Dünyanın 47 ülkesinde 104 bin 700 işçisi olan Phenix Bankası'nın yeni CEO'su Marc Tourneuil'ün engellenemeyen yükselişini anlatan "Kapital", günümüzde tek artık değerin para olduğunu vurguluyor. Kapitalizmin işleyiş yasalarını dolaylamadan anlatan filmin konusu şöyle: 'Parayı ne kadar iyi yönetirsen sana o kadar iyi hizmet eder' diyen açgözlü, hırslı Marc, saygınlığını ancak daha çok para kazanarak koruyacağını düşünür. Tüm ilişkilerini para ve çıkar üstüne kuran genç işadamı, Fransız kapitalizminin yok olduğunu, küreselleşmeyle birlikte tüm dünyada kovboy kapitalizminin hüküm sürdüğünü söyler. Ona göre bu bir oyun; büyüklerin, güçlülerin oynadığı bir oyundur.

(Kaynak: Özgür Gündem)

***

Ayrıca bakınız:

Kapitalizmle boğuştuğunu sezdiren Gavras, Aksanat koltuğunda!...