18 Mart 2013 Pazartesi

Kültür Bakanlığı Çanağı'na bakarak kör olan tiyatro siteleri, "Cuma Boynukara'nın suç duyurusu"nu görmezken, "Cumhuriyet" gördü...

Cuma Boynukara'dan suç duyurusu

"Mem û Zin"i tiyatroya uyarlayan yazar Cuma Boynukara, Van Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenen oyunun "değiştirilerek ve tahrif edilerek" sahnelenmesi nedeniyle Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ve oyunun icrasında yetkili olan kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet - Cuma Boynukara'nın avukatı Şahin Doğan yaptığı yazılı açıklamada, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nce yapılan "anlam ve yapısal dil değişiklikleri ve oyunun ruhuyla özdeşleşmeyen müziklerin eser sahibinin hiçbir izni ve onayı yapılmaksızın sahnelenmesi" nedeniyle dava açtıklarını duyurdu.

Açıklamada, değişikliklerin yazarın izni olmadan yapıldığı belirtilerek "Sahnelerin çıkarılması, metnin değiştirilmesi oyunun ana temasına aykırı müzikler ve motifler kullanılarak yapılmıştır. Yazar, söz konusu değişiklikleri kabul etmemekte ve oyunun devamına izin vermemektedir. Tüm bunlara karşın oyun sahnelenmekte, oyunun mali hakları eser sahibine ödenmemekle birlikte eser ile arasında sıkı sıkıya manevi bağ bulunan yazar, toplumsal sorumluluğunun ağır yükü ile söz konusu ihlallerin devamını engelleyememekle büyük bir manevi ıstırap yaşamaktadır" denildi.

(Kaynak: Cumhuriyet)