20 Mart 2013 Çarşamba

LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi, büyük bir hızla ıskartaya çıktı!


Bulunmaz Büktel'in İlke Düşkünlüğü…
Tiyatro insanlarının bıktığı, doğduklarına pişman oldukları/edildikleri, gerçekten bıkkınlık yaratan: Dünyanın kendi etraflarında döndüğünü sanan bu ikiliden kurtulmak çok zor…
Tiyatro adına elle tutulur bir katkıları, başarıları olmamasına karşın, tiyatro insanlarına yönelik küfür-hakaret ve aşağılamalarıyla var olabilen, her türlü gerçek dışı açıklamaları karşısında hayretler içinde kalınmasına rağmen, çaresizlik içinde kıvranmanın acısı çok ağırdır ama bu dünyanın bir gerçeği olduğu için yaşanmak zorundadır, hele hele gazeteciyseniz bu sizin için artık bir zorunluluk noktasındadır.

***


Şimdi, anlamını sonra kavrayacağımız, ilişki kuracağımız şu ulvi cümleyi aklımızın bir kenarına yazalım.

"Sitemin başlığına ("banner") koyduğum "İnsanları ismimi ve isimlerini vermeden suçlayacak kadar alçak değilim"  (Coşkun Büktel)

Bir insan, sitesinin başına "banner"ı, bir özdeyiş olarak lanse etmeye çalışıp, "ilke" olarak belirleyip koyuyorsa ve de kendisini "dürüstlüğü ile maruf" olarak tanımlıyorsa, ciddiye almamız gerekir… diyerek şimdilik yakın arkadaşı H.Hilmi Bulunmaz'a bakalım.

"Tiyatro yayınları, Bulunmaz'ın, Bilgin'e açık teklifine ne diyecek?..." (H.H.B.)

Bize sorulmuş soru. Yanıtlayalım: Bize ne? D.T.'ye bir öneride bulunmuşsun, kendinden menkul bir öneri, öneri denebilirse tabii (Unutanlar için hatırlatalım, bilmeyenler için de bilgi sunalım, bir iki ay önce de aklına esivermiş, ödenekli kurumlarla ortak dergi çıkarmayı önermişti ya da önerdiğini sanmıştı ya da bizim öyle sanmamızı istemişti: Devlet Tiyatroları, İ.B. B. Ş. T. -Hani İ.B.B. Korsan Tiyatroları dediği kurum-, Kocaeli B.B. Şehir Tiyatroları ve Bulunmaz Yayıncılık, hatta yazar kadrosunu da belirlemiş, Büktel'i de yazar kadrosuna dahil etmişti. Kendinden menkulden kastım buydu…) bizim ne dememizi bekliyorsun/uz? Ne isterseniz yapın. Bize ne? Yapın ama asgari nezaket kuralına uyarak yapın bari…

"Bulunmaz Tiyatro ve Devlet Tiyatroları İşbirliğiyle" başarılı, ciddi, değerli, hoş, önemli oyun yazarlarımızın kitaplarını basarak, halka olan borcumuzu ödeyelim... İlk kitap olarak, Musahipzâde Celâl'in "Yedekçi" oyununun tıpkıbasımı ile başlayabiliriz. Paralar bizden..." (H.H.B.)

Bu nasıl bir densizlik ya da ciddiyetsizlik? Paralar, kuyumcudanmış! En basit bir iş önerisinde bile en hafifinden bir nezaket aranır…  Ücretsiz yayıncılık yapılan, yani beleş yayıncılık yapılan bir blokspot'dan Devlet Tiyatroları'na işbirliği önerisi… Kaldı ki Devlet Tiyatroları sizin için ne yapacak ya da siz Devlet Tiyatroları'na ne bahşediyorsunuz? Gidin yazarların varisleriyle konuşun. Sonra, yayıncılar bu öneriye ne diyormuş? Biz sizin eğlenceniz miyiz? Sen git Büktel'e sor, dur sorma facebook'unda yanıtladı, ben aktarayım.

Coşkun Büktel Hilmi'nin teklifi ne güzel, di mi, Mustafa? Yeni yeni oyunlar basılacak, tiyatromuz canlanacak ve tüm masrafları Hilmi ödeyecek, tiyatromuzda tüm insanlar mutlu olacak. Sen de mutlu olmaya çalış! Bu sayfada konu bu! Lütfen değiştirmeye çalışma!
19.Mart.2013, 21:16

Para Hilmi'denmiş, birader oyunlar ortalıkta, ellerini tutan da yok, bir kurumu aşağılar gibi"paralar bizden" diyebilen, aslında demeyip, yayın yoluyla itibar sarsmaya çalışmak (Çünkü, ciddi bir öneri olsa, randevu istenir, amaç ve proje anlatılır, nasıl bir işbirliği beklendiği açıklanır, sonuç da duyurulur. "Yeni yeni oyunlar basılacak, tiyatromuz canlanacak ve tüm masrafları Hilmi ödeyecek, tiyatromuzda tüm insanlar mutlu olacak."mış, halla halla, birileri aklımı korusun…

Bu Coşkun Büktel gerçekten bunları inanarak mı yazıyor? Bu önerinin, -nasıl bir öneriyse- üzerine atlamadan, tüm tiyatro insanlarını mutlu etmeden önce, insan sormaz mı? "Yahu Hilmi, sen daha bir-iki ay önce tüm kurumlarla birlikte ortak dergi çıkartmayı öneriyordun, beni de yazar kadrosuna dahil etmiştin, noldu o iş? Randevu alıp görüştün mü? Projeni detaylandırıp gönderdin mi? Biliyorsun, yıllardır Tiyatroyun diye bir Dergi'den bahsediyorsun, bir iki denemede toplan 7-8 sayı yayımlayabildin 3-5 yılda, ilk sayısında da hatırlarsın "Ben bu oyunda yokum!"diyerek yazmaktan vazgeçmiştim. Bu kadar parlak olmayan bir sicilin varken, şimdi de kurumlara ortak yayıncılık öneriyorsun." demez mi aklı başında biri?

Yoo, demiyor, bana akıl veriyor: "… Bak Hilmi Devletimizin tiyatrosuna ne güzel bir öneri yapmış, bundan mutlu olmak yerine, niye rahatsız olasın ki...? Boşver, gel sen de katıl herkesin sevincine..."

Hilmi, Devlet Tiyatrosu'na ne önerisi yapmış/mış? Devlet Tiyatrosu'nun bu işbirliğindeki rolü nedir? Ben hangi "herkesin" sevincine katılayım? Kimler sevinç çığlıkları atıyor?"Parası" kuyumcudan diye -ücretsiz yayıncılık yapmaya çalıştığı blokspot'undaki kendinden menkul bir saçmalaması karşısında, Büktel  neredeyse bayram ilan edecek… Sizce Büktel, bu kadar saçmalamayı neden yapıyor?

Zurnanın Zırt Dediği Yer

Coşkun Büktel, Bulunmaz'ın Lemi Bilgin'e yaptığı açık teklifi gördü (H.H.B.) (Hilmi'nin akla ziyan eğlence maksatlı yazıldığı anlaşılan yazısından bahsediyor, Büktel facebook'unda paylaşmış, onun için sevindirik olmuş, aslında kurgulayarak paslaştıkları birbirlerine link vererek eğlendikleri bir akşam eğlencesi.) (Y.N.)

Coşkun Büktel - DT'DEN YA DA DEVLETTEN PARA TIRTIKLAMAYA ÇALIŞANVANDALLARLA HİLMİ BULUNMAZ ARASINDAKİ FARK:www.facebook.com/coskun.buktel/posts/438598422893070

"YEDEKÇİ" ADLI GÜZELİM OYUNU BİRLİKTE TEKRAR  BASALIM:  TÜM MASRAFLARI BEN KARŞILARIM VE KİTAPLARIN TÜMÜ SİZİN OLUR:
www.facebook.com/coskun.buktel/posts/438598422893070

HİLMİ BULUNMAZ, HİÇBİR KARŞILIK BEKLEMEDEN, TÜM MASRAFLARI KENDİ CEBİNDEN ÖDEYEREK, LEMİ BİLGİN'E BİRLİKTE TİYATRO OYUNLARI BASMAYI ÖNERDİ.

LEMİ BİLGİN TEKLİFİ KABUL MÜ EDECEK? YOKSA "OYUN BASMAYA GEREK YOK" YA DA"BİZ VANDALLARA PARA VERİP BASTIRIRIZ" MI DİYECEK?

LEMİ BİLGİN, HİLMİ BULUNMAZ'IN HALK VE DT BÜTÇESİ YARARINA YAPTIĞI TEKLİFE ANCAK ŞU 3 CEVAPTAN BİRİNİ VEREBİLİR:
www.facebook.com/coskun.buktel/posts/578646612153453

Neymiş bu 3 cevap?

1. TEKLİFİ KABUL EDİYORUM! LÜTFEN DERHAL ANKARA'YA GELİN, PROJEYİ GÖRÜŞÜP, BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRELİM. TİYATROMUZDA HALK VE SANAT YARARINA BİR YAYIN CANLANMASINI BİZ DE ÇOK İSTERİZ. (Sizce böyle bir teklif var mı ortada? Bırakın DT Genel Müdürü'nü aklı başında herhangi bir insan ücretsiz yayın yapılan bir blokspot'tan zaman zaman aklına estikçe önerilerde bulunan, bulunduğunu sanan ya da insanları inandırmaya çalışan birinin yazılarını -Gelin ortak dergi çıkaralım da olduğu gibi.- ciddiye alabilir mi?) (Y.N.)

2. OYUN BASMAYA GEREK YOK. İYİ KÖTÜ BÖYLE DE İDARE EDİP GİDİYORUZ İŞTE... ZATEN EMEKLİLİĞİME ŞURADA KAÇ GÜN KALDI?! LÜTFEN, BAŞIMA İCAT ÇIKARIP BENİ RAHATSIZ ETMEYİN! 
(Der mi biri? Yoksa bu şık birilerini, DT Genel Müdürü'nü aşağılamak için mi yapılmış?) (Y.N.)

3. BEN DEVLETİM, BANA PARA VERECEK OLAN HİLMİ BULUNMAZ'LA MUHATAP OLMAK BANA YAKIŞMAZ; 
BANA ANCAK BENDEN HALKIN PARASINI TIRTIKLAYACAK İFTİRACI VANDALLARLA MUHATAP OLMAK YAKIŞIR. BİZ KİTAP BASACAKSAK, ANCAK BİZDEN HALKIN PARASINI ALIP BİZİ KAZIKLAYACAK OLANLARA BASTIRIRIZ. EĞER BASTIRMIYORSAK, ŞU SIRALAR BİR DE OYUN METNİ BASARAK KAZIKLANMAYA BÜTÇEMİZ YETMEDİĞİ İÇİNDİR.

İşte zurnanın zırt dediği yer. Şimdi yazının başına gidelim ve Coşkun Büktel'in banner olarak kullandığı ve çok övündüğü ilkesini hatırlayalım mı?

"Sitemin başlığına ("banner") koyduğum "İnsanları ismimi ve isimlerini vermeden suçlayacak kadar alçak değilim"  (C.B.)


Soralım bakalım, kimmiş "…halkın parasını tırtıklayacak, ancak bizden halkın parasını alıp bizi kazıklayacak olanlara bastırırız." cümlesi söylettirilmeye çalışılırken, bunların kim olduğunu açıklıyor mu? Yoo, peki: "… ve isimilerini vermeden eleştirecek kadar alçak değilim" diyen kimdi?

İşte facebook'unda bu soruyu sorduğumda aldım yukarıdaki yanıtı, muhteşem öneri karşısında herkes seviniyormuş! Herkes kim? Yanıt yok, neye seviniyorlar? Yanıt yok. Bu öneri gerçekten muhattaplarına iletilmiş mi? Yanıt yok, zaten böyle bir öneri de yok...

Sonra, benim ısrarla ilkesini hatırlatmam, rahatsız edecek kadar; bir daha bir daha ilkesini hatırlatmam üzerine çaresizlik içinde susmayı tercih ediyor ama sorunun yanıtı yakın arkadaşında mevcut. Ortaklaşa yayın yaptıkları, birbirlerine link vererek akıl dışı, sözüm ona öneri adı altında DT'yi, tiyatro yayıncılarını bu kez de bu yolla aşağılamayı deniyorlar.

"Tiyatro dergisi sahipleri ve yayın yöneticileri, aşağıdaki üç şıkkın üçünü mü, üçün ikisini mi, yoksa yalnız üçün birini mi beğenecek?

1 - Hay sen çok yaşa Hilmi Bulunmaz! Biz, senin düşündüğünü düşünecek zekâya sahip değiliz!...

2 - Hay senin Allah belanı versin emi Hilmi Bulunmaz! Biz, senin gibi halkçı biri değiliz!...

3 - Hay senin açık teklifinin içine edelim! Biz, devleti kılı koparılacak domuz olarak görüyoruz!" (H.H.B.'ın ücretsiz yayıncılık yapılan blokspot'undan)


Neymiş, show'un amacı neymiş? Tiyatro yayıncılarını aşağılamak, bu arada DT'yi de işin içine katarak, fantezilerini genişletmek…



Neymiş, Büktel'in kasım kasım kasıldığı böyle bir ilkesi yokmuş aslında, adres gösterip, yakın arkadaşıyla linkler aracılığıyla alış verip yapıp, insanlara her türlü aşağılayıcı suçlamaları yapar ama "isim vermeden" yaparmış, üstüne üstlük, "dürüstlüğüyle maruf"olarak reklamını yaparken ne ilke diye sunduğunun gerçek olmamasından rahatsız olur ne de sorulduğunda, vardı ama şimdi vazgeçtim deme cesareti varmış…

İnanır mısınız bilmem ama şu cümleyi kurarken bile hiç ama hiç rahatsız olmadığı anlaşılıyor: " DEVLET TİYATROSUNDAN PARA TIRTIKLAMAYA ÇALIŞAN VANDALLARLA HİLMİ BULUNMAZ ARASINDAKİ FARK: (KONUYLA İLGİLİ OLARAK KENDİSİYLE KONUŞTUĞUM) HİLMİ, DT GENEL MÜDÜRÜ LEMİ BİLGİN'E AÇIK ÇEK VEREREK, DİYOR Kİ: GELİN MUSAHİPZADE CELÂL'İN BASKISI ÇOKTAN TÜKENMİŞ "YEDEKÇİ" ADLI ŞU HALKA YARARLI, GÜZELİM OYUNUNU BİRLİKTE TEKRAR BASALIM: HİÇBİR KARŞILIK İSTEMİYORUM. KİTABIN TÜM MASRAFLARINI BEN KARŞILAYACAĞIM VE KİTAPLARIN TÜMÜ SİZİN OLSUN!"

Hilmi, DT Genel Müdürü Lemi Bilgin'e açık çek vermiş. İnsan ne dediğine ne yazdığına döner bir bakar, hırs bürümüş beyniniz, bakın sizi nerelere götürüyor? Biraz uzaktan bakarak, fotografı okumaya çalışın.

Bugüne kadar izlediğin hiçbir oyununu beğenmediğin, çıkartmaya çalıştığı dergisinin ilk sayısında "ben bu oyunda yokum!" dediğin, "Aşil topuğum olma" diye basılı bir dergide tanımladığın, daha bir iki ay önce ödenekli kurumlara sözüm ona ortak dergi çıkartma önerisi yapan, şimdi de aklına estiği için DT'ye (Kaldı ki neden DT? Musahipzade Celâl'in DT ile ilgisi ne? Varisi filan mı yoksa?) öneride bulunduğunu sanan,parası benden diyerek aşağılamaya kalkan (Çünkü böyle bir öneri yoktur, yapılmamıştır sadece ücretsiz yayıncık yapmaya çalıştığı blokspot'unda yüzlerce anlamsız yazının yanında yer alan bir eğlencelik (!) karşısında ilkeni çiğneyerek, sadece öfke duyduğun insanlara hakaret etmek için bu tuzağa dahil olmak seni hiç mi üzmedi? Yoksa birlikte mi organize ettiniz? Hiç mi yüzün kızarmadı?

Çok yazık! Gerçekten yazık!

Bu cümle sana mı ait? Hâlâ arkasında mısın bu cümlenin?

"Sitemin başlığına ("banner") koyduğum "İnsanları ismimi ve isimlerini vermeden suçlayacak kadar alçak değilim"  (C.B.)



Mustafa Demirkanlı
Yayın Yönetmeni

Not: Kolaj fotografta yer alan kareler, şahısların kendi yayımladıkları fotograflarıdır. Herhangi bir katkı yoktur.
Haber Giriş Tarihi: 21 Mart 2013