17 Mart 2013 Pazar

Türk tiyatrosunun kirliliğinin altında MASONluk mu yatıyor acaba?

Tiyatro şenliğinde garip mason gözü

Üsame Karakış
25 Mayıs 2009

Türkiye Üniversiteleri Tiyatro Şenliği kapsamında hazırlanan tanıtım ve bilgilendirme broşüründe tam anlamıyla bir skandal yaşandı. Mason olduğu iddia edilen ve geçtiğimiz günlerde Bebek Rotary Kulübü'nden ödül alan Prof. Dr. Dikmen Gürün'ün sahne ve gösteri sanatları yönetmenliği yaptığı şenliğin tanıtım kitapçığında, masonların en ünlü sembolü olarak bilinen 'el içinde göz' işareti kullanıldı. Prof. Dr. Dikmen Gürün ise, 'Mason ifadesi olduğunu bilmiyordum, ilk defa sizden duydum' diye konuştu.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında tiyatro alanında yapılan etkinliklerde tam anlamıyla bir skandala imza atıldı. 15 Mayıs'ta başlanan ve 30 Mayıs'a kadar devan edecek olan 'Türkiye Üniversiteleri Tiyatro Şenliği'nin tanıtımı için hazırlanan tanıtım broşürlerine Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni Prof. Dr. Dikmen Gürün tarafından hazırlanan masonların işareti olan 'el içinde göz' işareti konuldu.

ROTARY KULÜBÜ'NDEN ÖDÜLLÜ!

Gözleri kapalı bir kızın elinin içini açarak poz verdiği tanıtım kitapçığının kapağında, fotoğraftaki kızın elinin içinde bir göz işareti yerleştiren Prof. Dr. Dikmen Gürün'e geçtiğimiz günlerde de İstanbul Bebek Rotary Kulübü tarafından, 'Meslek Hizmet Ödülü' verilmişti! Kökü dışarıda olan Rotary Kulübü, Prof. Dr. Dikmen Gürün'ü tiyatro dünyasına katkıları, alanındaki başarıları ve topluma karşı sorumlu akademisyen-yönetici-eleştirmen kimlikleriyle yaşam boyunca tiyatro dalında üzerinde yürüdüğü tutarlı çizgisini sürdürmüş olması nedenleriyle 'Meslek Hizmet Ödülü'ne değer görmüştü.

"MASON İFADESİ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM, İLK DEFA SİZDEN DUYDUM!"

Konuyla ilgili olarak kendisine ulaştığımız Dikmen Gürün ise tanıtım kitapçığının kapağındaki resmin gençlere eleştirel bir yaklaşım olduğunu söyledi. Muhabirimizin 'Hocam bu simge masonlar tarafından kullanılan ve herkes tarafından bilinen bir simgedir' sözü üzerine Gürün, "Ben bilmiyordum ilk defa sizden duydum. Bu dizaynı çalışmayı yapan ajans yapmıştır" açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİ TİYATRO ŞENLİĞİ NEDİR?

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği, 2008 yılında başlatmış olduğu projesini, 15-–30 Mayıs 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Türkiye Üniversiteleri Tiyatro Şenliği ile sürdürüyor. 2010 yılında düzenlenecek Avrupa Üniversiteleri Tiyatro Şenliği ile üçgen tamamlanacak. 15–-30 Mayıs 2009 tarihleri arasında İstanbul'un farklı bölgelerindeki 10 sahnede, Türkiye Üniversiteleri Tiyatro Şenliği kapsamında, İstanbul dışından 27, İstanbul'dan 15 üniversite topluluğu, toplam 42 gösteri sunuyor. Gösterilerin ardından, sanatçılarla fuaye buluşmaları gerçekleştirilecek. Şenlik boyunca düzenlenecek atölye çalışmaları da genç sanatçılarla deneyimli sanatçıları bir araya getiren paylaşım platformu oluşturulacak ayrıca etkinlikle ücretsiz olarak sunulacak.

DİKMEN GÜRÜN KİMDİR?

Doç. Dr. Dikmen Gürün, tiyatro eleştirmeni, akademisyen, yazar. 1961 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ni bitiren Gürün, 1964 yılında ABD-Iowa'da Parsons College Tiyatro Bölümü'nde lisansını tamamladı. 1971'de yine ABD'de Texas Tech Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde yüksek lisansını bitirerek Türkiye'ye döndü. 1979 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Kürsüsü'nde doktorasını yapan Dikmen Gürün, Akis, Kim, Dünya, Yön gibi dergi ve gazetelerde tiyatro eleştirileri yazdı. 1982 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nde tiyatro yazıları yazmaya başlamıştır. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı. Tiyatro eleştirisine giriş, uygulamalı tiyatro eleştirisi, karşılaştırmalı metin çalışmaları, Türk tiyatrosu, eleştiri kuramları, tiyatroda post-modernizm konularında dersler vermektedir. 1997'de doçentliğe hak kazanan yazar, 1998 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Başkanlığı görevini yürütmekte ve Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin yönetmenliği'ni yapmaktadır. (Kaynak: Wikipedia)

MASONİK İŞARETLER NE ANLAMA GELİYOR?

Sembolizmin kendileri için ne derecede önemli olduğunu masonlar şöyle anlatıyor: "Masonlukta semboller, masonik ilkeleri daha iyi anlatmak, ritüellerin içerdiği aşılamaları ve öğütleri belleklere iyice yerleştirmek, bunların uzun ömürlü olmalarını sağlamak için kullanılırlar. Masonlukta sır olarak nitelendirilen şeylerin başında masonik işaretler, sözcükler ve simgelere verilen anlamlar gelir."

(Kaynak: ajans5)