1 Şubat 2013 Cuma

LİNÇÇİ TOBAV'ı aklamak isteyen Emek'li Levent Tüzel'i kınıyoruz

Oyun'un notu: İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel'in aşağıdaki yazısında bulunan bâriz yazım yanlışlarını biz düzelttik. Yazının başlığındaki "TÜRKİYE" aslında "ÜRKİYE" olarak yazılmakla birlikte, "Devlet Tiyatroları'nın" da "Devlet Tiyatroların" olarak yazılmıştı. Bunun yanı sıra, "Cüneyt Gökçer Sahnesi" de "Cüneyt Gökçeer Sahnesi" olarak yazılmıştı. Diğer yazım yanlışlarına şimdilik değinmiyoruz!...

***

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıda belirtilen sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 28.01.2013

A. Levent TÜZEL
İstanbul Milletvekili

Ankara Şinasi ve Akün Sahneleri Ankara’nın, tiyatro ve  sinema tarihi açısından son derece anlamlı ve büyük öneme sahip iki önemli sahnesidir. Aynı binada yer alan bu sahnelerin hem binasının yeri ve konumu, hem tarihsel önemi hem de tiyatrolar açısından önemi Ankara için tartışılmaz. Devlet Tiyatroları'nın 90 yıllığına kiraladığı bu binanın ihale yoluyla satılmasından söz edilmektedir.

Türkiye'de toplam 57 sahne bulunmakta ve sadece Ankara Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi hariç tümü devlet tarafından kiralanmış ama devlete hiçbir maliyet doğurmayan binalardır. Bakanlığınızda örgütlü sendikalar, Kültür Sanat Sen ve TOBAV gibi (Devlet Tiyatrosu, Opera ve Bale Çalışanları Vakfı ) sanat ve sanatçı kurumlarınca tarihi tiyatro binalarının korunması ve kamulaştırılması talep edilmektedir.

Konuyla ilgili olarak;

1 - Ankara’da 90 yıllığına kiralanan ve şehir merkezinde bulunan, yurttaşların kolayca ulaşabildiği Akün ve Şinasi Sahnesi neden satılmaktadır?

2 - Ulus’ta bulunan Küçük ve Büyük Tiyatro’nun da satışı düşünülüyor mu?

3- Bakanlığınızda örgütlü bulunan Kültür Sanat Emekçileri Sendikasının ve TOBAV gibi kültür sanat ve sanatçı kurumlarının bu konuda görüşü alınmış mıdır?

4 - Bakanlığınız, yurttaşların tiyatro ve sinema sanatına, kültür sanat etkinliklerine kolay ve ucuz ulaşımını önemsiyor mu? Önemseniyor ise Devlet Tiyatrolarının kuruluşundan bu yana kullanılan tarihi binaların korunması veya kamulaştırılması düşünülüyor mu?

***

Ayrıca bakınız:

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in gönderdiği e-postayı okuyunuz