2 Ocak 2013 Çarşamba

Bulunmaz Tiyatro - İstanbul Genel Sanat Yönetmeni ve Sosyalist OYUN Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hüseyin Hilmi Bulunmaz, tiyatro dergilerini haksız yere besleyen Ertuğrul Günay'ın aşağıdaki demecini okur okumaz dedi ki: "Hiçbir zaman için tam zamanında, yani ayın birinde yayınlanamayacak kadar pespaye tiyatro dergilerine reklâm adı altında avuç dolusu para (avanta, bahşiş, diş kirası, iane, iaşe, sadaka, sus payı) verirken, ciddi paraların benim, halkımın, tüyü bitmemiş yetimin cebinden çıktığını unutmuş rolü yapan TC Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'parayı veren düdüğü çalar' mantığıyla tiyatro sanatına yaklaşırken, 'PİYASA, ÜRÜN' gibi kapitalizmin azgın lâflarını sere serpe kullanmaktan asla ve kesinlikle geri durmamaya kararlı!..."

Oyun'un notu: Bazı yerleri kırmızı ile belirgin hâle biz getirdik!

***

Kültür ve Turizm Bakanı AKP'li Ertuğrul Günay, "piyasa" ve "ürün" sözcüklerinin içerdiği ağız açıcı, baş döndürücü, can sıkıcı, çene yorucu, iç karartıcı, mide bulandırıcı kavramlarla tiyatro sanatının estetik düzeyini evrenselleştiriyor gibi yaparak, bir tür yeşil renge boyamaya çalışırken, Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan Devlet Tiyatroları'na oyun ve/ya çeviri satmaya çalışan tiyatro yazarları, bu tür söylemlere hiç karşı çıkmadıkları gibi, sırça köşklerinde Hint bülbülü gibi gevezelik yapıyorlar hâlâ!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

***

Bakan Günay'dan Tiyatro Çıkışı: "Biz Kamu Olarak Kaynak Veriyorsak Bizimle Meşgul Olması Lazım!"

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, "Bizim operamız, balemiz, tiyatromuz, sinemamız Türkiye'ye bigane kalamaz. Biz kamu olarak kaynak ayırıyorsak, onun bizimle meşgul olması lazım" dedi.

Ertuğrul Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahne sanatlarında kültürel ögelere son zamanlarda daha fazla yer verilmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Sanatın temelinde özgünlük olduğunu ve özgünlüğün de kültürün kökenine dönmek anlamına geldiğini söyleyen Günay, ''Biz tarihi bir hikayeden yola çıkarak evrensel piyasaya ilgi görecek bir sanat eseri sunduğumuz zaman, operayı da baleyi de senfoniyi de yaptık diyebiliriz'' diye konuştu.

Günay, dünya örneklerine bakılınca, başarılı olan her sanat etkinliğinin kökünde kendi kültürünün olduğunu vurgulayarak, bu sayede taklitçi olmaktan çıkıp özgünleşileceğini belirtti.

Folklörümüzden esinlenmeli

Kamu desteğiyle ortaya konan eserlerin Türkiye ile daha çok meşgul olması gerektiğini bildiren Günay, ''Bizim operamız, balemiz, tiyatromuz, sinemamız Türkiye'ye bigane kalamaz. Özel bir kurum istediğini yapar ama biz kamu olarak kaynak ayırıyorsak, onun bizimle meşgul olması lazım. Bizim duygu dünyamızla, kültür dünyamızla, tarihimizle, geleneklerimizle bağ kurması ve bizim tarihimizden geleneklerimizden, folklorümüzden esinlenerek evrensele ürünler çıkarmaya gayret etmesi lazım'' dedi.

(Kaynak: TURKTIME)