22 Aralık 2012 Cumartesi

Yılmaz Onay'ın bu sözleri, hemen mahkemeye taşınması gerekir!

Aşağıdaki iddia doğruysa, Yılmaz Onay, ONK Ajans'ı mahkemeye vermeli yada mahkemeye verilmesine derhal yardımcı olmalıdır. Böylelikle, Daniela Dahn'ın hakkının elde edilmesi sağlanmalıdır. Bu iddia doğru değilse, ONK Ajans, Yılmaz Onay'a iftira davası açmanın yanı sıra, maddi ve manevi tazminat davası da açmalıdır!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

***

ONK'un, bir yandan temsil ettiği yazar ve temsilcileri adına böyle gereksiz ve fahiş dayatmalarda bulunurken öbür yandan kendi topladığı telifleri sahiplerine iletmede aynı titizliği göstermeyebildiği yolunda eleştiriler geliyordu kulağıma. 

Derken, tiyatro dışı bir eserde (Daniela Dahn'ın "Westwärts und Nicht Vergessen" adlı  kitabından "Batı Diye Diye" adıyla yaptığım çevirinin Yordam Kitap tarafından yayınlanışında), Almanya'daki yayınevinin meseleyi ONK'a kaydırma hatası yüzünden, ONK'un, tiyatro mu değil mi diye bakmaksızın üstüne balıklama atlayarak, yayınlanan kitap satış rakamlarının yüzdesine bağlı normal ödemelere bir de oldukça yüksek bir sabit rakam ekleyivermesiyle bizzat kendim karşılaştım. 

Yordam Kitap bunu da sineye çekti. Sonra ben Dahn'la görüştüğümde, bu ek olarak dayatılan rakamdan hiç haberinin olmadığını ve esasen kitabın yayınlandığını bile bilmediğini, çünkü kendisine tek kuruş telif gelmediğini söyleyince, ONK'un koyduğu şartları kendisine sıraladım ve yayıncısından bunun hesabını sormasını istedim. 

Çünkü, konulan şartlar içinde, yayınlanan kitaptan belli sayıda yazarına da verilme maddesi vardı, demek ki verilen kitaplar bile yazarına ulaşmadığına göre, ötesini siz düşünün artık. 

Buna göre şimdi aynı kurum BÜO'dan Brecht'in telifini isterken, bunu ne kadar Brecht varislerinin talebiyle yaptığından da kuşku duyarım elbette.

(Kaynak: Mimesis)