5 Aralık 2012 Çarşamba

Aşağıda bir tutam tadımlığını sunduğumuz bu yazı, LİNÇÇİ Savaş Aykılıç'ın deyimiyle "Tiyatro... Tiyatro... Dergisi İnternet sitesinde Mustafa Demirkanlı'nın Ertuğrul Günay ile yaptığı söyleşi, tiyatro tarihine geçecek ibretlik gerçekleri gözler önüne seriyor."

Yaklaşık bir buçuk yıldır beklediğim söyleşiyi Bakan Ertuğrul Günay ile TRT Ulus binasının Boğaz manzaralı terasında gerçekleştirdik. En önemli sıkıntım Sayın Bakan’ı açmak için uğraşacağımdı ama korktuğum gibi olmadı. Sayın Günay sorularıma olabildiğince açık yanıt verdi. 

Bir süredir Devlet Tiyatroları'nın yeniden yapılandırılma çalışmaları gizli kapılar ardında yapılıyor, kamuoyuyla paylaşılmıyordu. Sayın Erkan Mumcu, bakanlığı döneminde bu çalışmayı Devlet Tiyatroları’na bırakmış ama zaman yetmemiş, hazırlanan taslak kendisine bile sunulamadan Sayın Mumcu hem bakanlıktan hem de AKP’den ayrılmıştı. Sonrasında Bakan Atilla Koç ve dönemin Müsteşarı Sayın Mustafa İsen’in farklı çalışmaları oldu, bu çalışmalarda odak, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün özel yasalarının lağvedilerek Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlanması düşünülmüş ve bu konuda belli bir mesafe de alınmıştı. Bu çalışma da sonlandırılmadı. Çok da iyi oldu. Ancak görünen bir konu, her iki kurumun artık eskisi gibi devam etmemesine yönelik çalışmaların yapıldığı ve yakın bir zaman içinde yeni yapılanmaların ortaya çıkacağıydı. İlk çalışmayı duyduğumdan bu yana olabildiğince yakından izlemeye çalıştığım gibi, bu çalışmaların sadece siyasiler ve bürokratlarca yürütülmemesi gerektiğine, mutlaka tiyatro insanlarının ve kurumlarının da bu çalışmalar içinde olmasına inanıyordum ve hâlâ da öyle olması gerektiğini düşünüyorum. Bu düşüncemin Sayın Ertuğrul Günay tarafından da paylaşılıyor olduğunu görmekten dolayı memnun oldum, doğrusu da bu. 

Kısa süreye sığdırmaya çalıştığımız söyleşinin ikincisini sadece yukarıda andığım konuya odaklayarak daha geniş bir biçimde paylaşacağımızı umuyorum. 

Söyleşi: Mustafa Demirkanlı
Fotoğraflar: Deniz Demirkanlı

Yazının tamamını okumak için tıklayınız: "Ertuğrul Günay'la Tiyatro Üzerine..."

***

Ayrıca bakınız:

Kültür ve Turizm Bakanı AKP'li Ertuğrul Günay, Devlet Tiyatroları ile ilgili gelişmeler konusunda proje üretmek üzere K. Lemi Bilgin'e mi fikir soruyor, yoksa LİNÇÇİ Mustafa Şükrü Demirkanlı'ya mı?!!!

LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Tiyatro... Tiyatro... Dergisi Yayın Yönetmeni Şüpheli Sanık Davalı Mustafa Şükrü Demirkanlı, Kültür ve Turizm Bakanı AKP'li Ertuğrul Günay'a, Lemi Bilgin'den çok uzak bir yerde, Devlet Tiyatroları ile ilgili gelişmeler konusunda proje üretmek üzerine "ciddi ciddi" fikrini mi söylüyor?

LİNÇ KAMPANYASI imzacısı Savaş Aykılıç bile şunları söylemiş...