24 Aralık 2012 Pazartesi

Ulusal Kanal, tiyatrodan anlamayan Özge Tezel'e yazı yazdırıyor!

Oyun'un notu: Ulusal Kanal'dan alıp aktardığımız yazıdaki yanlışları gösterip, doğrularını parantez içerisine biz yazdık. Ayrıca, yazının daha net anlaşılması için, "Türkçeye çevirdik"...

***

Tiyatro oyununda sigara içen oyunculara "tütün yasağı" cezası

Özge Tezel
21 Aralık 2012 

AKP sansürde de "durmak yok, yola devam" diyor! Bu kez olay İstanbul Devlet Tiyatroları (Tiyatrosu) Cevahir sahnesinde (Sahnesi'nde) meydana geldi. İstanbul Devlet Tiyatroları (Tiyatrosu) bünyesinde oynanan "Sezuan'ın iyi insanı" ("Sezuan'ın İyi İnsanı") isimli oyunun bir sahnesinde sigara içen oyunculara ceza kesilmek istendi. Oyuncular tepki gösterince haklarında tutanak tutuldu. Sezua'nın iyi insanları ("Sezuan'ın İyi İnsan"ları) yaşanan olayı Ulusal Kanal'a anlattı.

AKP iktidarının heykel, dizi ve nü resimden sonra hedefine oturan tiyatro oyuncuları ilginç bir cezayla karşı karşıya kaldı. 

"Oyun sırasında sahnede sigara içen oyuncu hakkında kapalı alanda sigara içtiği gerekçesiyle tutanak tutuldu."

Olay 14 Aralık günü (14 Aralık 2012 Cuma günü), Devlet Tiyatroları Cevahir sahnesinde (İstanbul Devlet Tiyatrosu Cevahir Sahnesi'nde) gerçekleşti. "Sezua'nın iyi insanı" ("Sezuan'ın İyi İnsanı") adlı oyunun bir sahnesinde, oyuncuların sigara içmesi gerekiyordu. Oyun gereği sigara içilmişti... Oyundan hemen sonra İl Tütün Kontrol Denetçisi Sedat Kaya, kulise geldi ve oyunculara kapalı alanda sigara içtikleri için ceza kesmeye kalkıştı.

Oyuncuların tepkisi üzerine ceza kesilmedi ancak denetçi Sedat Kaya ve polis memuru Yücel Özkan oyuncular hakkında tutanak tuttu. Tutanaktaysa "Yapılan denetimde sahnede sigara içen oyuncular görüldü, sigara içen şahıslar hakkında para cezası uygulamak için kimlikleri istendi" gibi ifadelere yer verilmişti.

Oyunda sigara içtiği bir sahne bulunan oyuncu Zühtü Erkan olayı Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

"Sahnede olabilirlik var olamazlık var butun (bütün) bu kafa karışıklıkları sadece bizim sahnelerimiz için değil bu ülkeninde (ülkenin de) içine düştüğü ironik ve aymaz bir durumun göstergesi olarak tecelli ediyor maalesef."

"Tiyatro kapalı bır (bir) alan değildir bir özgür alanıdır (alandır)" diyen Zühtü Erkan bu tür uygulamalarla toplumun baskı altına alındığını söyledi.

"Ne yazıkkı (yazık ki) cok cok (çok çok) daha agır acıl yasamsal sorunlarımIz (ağır acil yaşamsal sorunlarımız) varken hukumetlerın kendıni komıser adletmiş (hükümetlerin kendini komiser addetmiş) insanları(bir) oyuna gelıp gızlıce fotograf cekıp (gelip gizlice fotoğraf çekip) rapor tutabılıyolar (tutabiliyorlar) ve cok cok cıddı gostersem surda antetlı kagıtlarda koskaca hılal (çok çok ciddi göstersem şurada antetli kağıtlarda koskoca hilal) yıldız koyup cok agırlıklı bı durummus gıbı (çok ağırlıklı bir durummuş gibi) zabıtlar tıuttuluyor (tutuluyor) bunların gostergesı benı sanatcı (göstergesi beni sanatçı) olarak besler sanatçı olarak zor zamanlarda bız cok guzel ısler cıkarırız (biz çok güzel işler çıkarırız) ama bir ülkeyi beslemez bır (bir) toplumu beslemez."

"Sezua'nın iyi insanı" ("Sezuan'ın İyi İnsanı") oyununun yönetmeni Yücel Erten de konu hakkında bir değerlendirmede bulundu. Erten, yasağın uygulanış biçimini bir cehalet örneği olarak niteledi.

"Sanatta suç ve kabahat aramak uygarlıkla, demokratlıkla bağdaşan bir yaklaşım değil. Ama Türkiye'deki hakim baskıcı anlayış, taassubun da abanması ile bu alanda yasaklar üretme yolunda. Bu sadece sansür olmakla kalmıyor, sanata karşı hoyrat, vahşi bir hırpalamaya da yol açıyor. Tiyatro sahnesinde sigara yasağı konusu da, ya sanatla hayatı birbirinden ayırt edememe cehaletine yaslanıyor ya da özgür sanata yeni bir baskı denemesi olarak bilinçle ve kasıtla kullanılıyor." 


(Kaynak: Ulusal Kanal)

***

Ayrıca bakınız:

Şakir Gürzumar yönetimindeki İstanbul Devlet Tiyatrosu'na ait reklâm kulelerini işgâl eden ticarî kuruluşlara karşı çıkamayan Devlet Tiyatroları'na tutulan tutanağa DT yiğitçe karşı çıktı mı?