13 Ağustos 2012 Pazartesi

Selin Erdem'i öldüren meta estetiği yada mızrak çuvala sığmıyor!

3. duruşma görüldü

BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA..

1 Mayıs 2012 günü, bütün emekçi arkadaşları bayram yaparken, canımız, kardeşimiz Selin Erdem, 'Arka Sıradakiler' dizisinin setinde çalışıyordu. Yorulmuştu ve dinlenmek, bir sigara içmek istedi. Ama çalıştığı iş yerinde, yani platoda onun dinlenebileceği, oturup güvenli bir şekilde molasını değerlendirebileceği bir yer oluşturulmamıştı. Hem de iş yasaları gereği, bunu yapmak zorunluluğu olmasına rağmen... Selin de, bu molasını platonun giriş kapısının önünde değerlendirmek istedi. Platonun içinde bunu yapamazdı; çünkü, bina içinde sigara içmek yasaktı ve buna uygun bir bölüm oluşturulmamıştı. Selin, bir şeyden habersiz, günün yorgunluğunu atmaya çalışırken, çalıştığı sete yemek getirmekle görevli "ANTİK CATERİNG" şirketinin aracı onu altına aldı ve onu sonsuzluğa kadar sürükledi...

Öncelikle, yaşanan kazanın yapım firması (BES PRODÜKSİYON), yönetmen (Hamdi Alkan) ve araç sahibi olan catering şirketi (ANTİK CATERİNG) tarafından bir iş kazası değil, sıradan bir trafik kazası gibi gösterebilmek için uğraş verdiler. Selin Erdem'in ailesi olarak buna başından itibaren inanmadık ve bu kazanın bir iş kazası olduğu konusunda ısrar ettik.

Avukatlarımız aracılığıyla (İş Kazalarında Adalet İçin Hukuk Koordinasyonu), ceza davasını takip etmek için hazırlıklara başladık. SGK'ye başvurduk, iş kazası bildirimini yaptık. Çünkü, İş kazasını 3 gün içinde SGK'ya bildirmesi gereken işveren (BES PRODÜKSİYON) böyle bir bildirimde bulunma gereği hissetmemiş.

Kazanın meydana geldiği 1 Mayıs 2012'den 2 gün sonra, 3 Mayıs 2012'de iddianameyi hazırlamış, 4 Mayıs'ta da davayı açmış. Biz avukatlarımız aracılığıyla müdahillikte dahil taleplerimizi mahkemeye ilettik. Sayın Soruşturma Savcısı'nın yangından mal kaçırır gibi hazırladığı dava dosyasının eksik olduğunu ve soruşturmanın hukuka uygun hâle getirilmesi için gerekli uygulamaların yapılmasını mahkemeden talep ettik. Nöbetçi hakime hanım taleplerimizi haklı buldu ve araç üzerinde bilirkişi incelemesi yapılamasına karar verdi.

Şimdi sayın savcıya soruyoruz;

* Sayın savcı, bu acelenizin nedeni ne?

* Meslek hayatınızda hiç bu kadar eksiklerle dolu bir dava dosyası hazırladınız mı?

* Aracı kullanan şoför ifadesinde kazaya aracın frenlerinin tutmamasını gösteriyor, peki  aracı neden teknik incelemeye tabi tutmaya gerek görmediniz?

* Ailenin bu kaza nedeniyle şikâyetçi olmayacağını düşündüğünüz için mi, aile fertlerinin şikâyetlerini dosyanıza alma gereği hissetmediniz? 

* Aracın kazadan 3 gün sonra trafiğe çıkmasına izin verirken neden bu kadar acele ettiniz ve aracın teknik yönden incelenmesine engel oldunuz ?

* Aracın sahibi olan CATERİNG  ŞİRKETİ ile Selin Erdem'in çalıştığı BES PRODUKSİYON arasında bir bağlantı olduğunu biliyor muydunuz. ?

* Aracın şoförünün ifadesinde sürekli çalışanı olmadığını iddia etmesine rağmen sezon başından beri aynı aracı kullandığını, yani CATERİNG ŞİRKETİ'nin kayıtdışı olarak daimi çalıştırdığı bir şöför olduğunu biliyor muydunuz?

Biz, her duruşma günü Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklamasıyla süreci kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

"SENARYO DEĞİL, GERÇEK CİNAYET!" 

"SENARYO DEĞİL, İŞ CİNAYETİ!"

"İş Cinayetlerinde Hayatlarını Kaybedenlerin Yakınları ve Yaralılar" olarak tuttuğumuz VİCDAN ve ADALET nöbetine Ramazan ayı dolayısıyla 16 Eylül 2012 Pazar gününe kadar ara verdik..

Destekleyen kurumlar:
İşçi Ölümlerine Son Platformu
İş Cinayetlerini Unutma!
Oyuncular Sendikası
Sine-Sen

***

DAVADAN:

Davada, yemek arabasının şoförü, sanık İdris Fırat'ın tutuklu kaldığı sürenin olası tutukluluk süresine oranı ve olası iletişim durumunda tanıkları etkileyebileceği ihtimali göz önüne alınarak tutuklu yargılanmasının devamına karar verildi. 30 Temmuz 2012 günü İTÜ'nin belirlediği bir bilirkişiyle olay yerinde keşif ve teknik inceleme yapılacak davanın bir sonraki duruşması da 14 Ağustos 2012 günü görülecek.

Davanın ardından adliye önünde yapılan eylemin ardından bir basın açıklamasında bulunuldu. Basın açıklamasında yapım şirketinin oyuncuların dinlenmeleri için güvenli bir yer oluşturmadığı ve yine BES Prodüksiyon ve yemek dağıtım firması Antik Catering'in, ihmallere dayalı olayın gerçekleşmesindeki rollerinin üzerini örtmek amacıyla olayı sıradan bir trafik kazası gibi göstermeye çalıştıkları ve iş kazasından sonraki 3 gün içinde SGK'ya başvurmuş olması gereken BES Prodüksiyon'un bu görevini yerine getirmediği ifade edildi.

Oyuncular güvencesiz çalışmaya karşı mücadeleye devam edecek


Basın açıklamasının ardından konuşma yapan Sine-Sen Genel Başkanı Zafer Ayden, son yıllarda güvencesiz çalışma koşullarından oluşan mağduriyetin ve setlerde gerçekleşen kazaların arttığını kaydederek, 1 Mayıs 2012'de gerçekleşen olayın basit bir trafik kazası olmadığını, yapım şirketlerinin gerekli önlemleri alması gerektiğini bir kez daha dile getirdi.

Sine-Sen Genel Başkanı'nın ardından söz alan Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora ise "Biz setlerimizin 4857 numaralı İş Kanunu çerçevesinde organize olması için, yeni Selin'leri kaybetmemek için, elimizden geleni yapacağız. Güvencesiz çalışma koşulları, iş kazaları son bulana dek mücadelemizin dozunu daha da arttırarak devam edeceğiz." diye konuştu.

Davadan notlar:

- BES Prodüksiyon'a yazılan mailden cevap gelmedi.

- Selin Erdem'in de üyesi olduğu Sine-Sen'in (Sinema Emekçileri Sendikası), olayın işyerinde gerçekleştiği gerekçesiyle yaptığı müdahale talebi reddedildi.

- Sanık İdris Fırat: "Antik Catering'de çalışmıyorum ama 4 aydır muhtelif günlerde beni arıyorlar, sete gidiyorum. Kaza günü arabanın yerini değiştirmek için çalıştırdığımda yokuş aşağı duran arabanın frenleri çalışmadı, durdurmak için önce kaldırıma çarptım, sonra Selin'in de önünde durduğu garaja girdim. Kazanın meydana geldiği yer, oyuncuların dinlenmesi için tahsis edilmiş bir alan değil. Arabayı o tarafa çevirdiğimde kimseyi görmedim." 

Davacının avukatları ise daha sonra arabayı çıkarmak için gelen itfaiyecilerin arabayı çalıştırıp hareket ettirdikleri ve itfaiyeci Bülent Bostancı'nın şahit olduğunu söyledi.

- İTÜ'nün oluşturacağı bir bilirkişi ekibi teknik inceleme sonucu frenin bozuk olup olmadığına dair bir rapor hazırlayacak. Eyleme ve ardından yapılan basın açıklamasına "İşçi Ölümlerine Son Platformu", "Bir Umut Derneği", "SİNE-SEN", "Oyuncular Sendikası" katıldı.

Çağatay Dirilgin / Yarın Gazetesi

(Kaynak: "SENARYO DEĞİL, GERÇEK CİNAYET!")

***

Ayrıca bakınız: