1 Temmuz 2012 Pazar

Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, kendisi burada kafası buradan çok uzaktaki bir başka âlemde, aklı bir karış havada, ayakları emekçi halkın bastığı temiz toprağa asla basmayan yapay sivil toplum kuruluşu LİNÇÇİ Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) Genel Sekreteri LİNÇÇİ Metin Boran'la LİNÇÇİ Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) Genel Başkanı LİNÇÇİ Üstün Akmen'in de tam anlamsız, en derinliksiz, çok düzeysiz, iyice saçma sapan, özellikle sade suya tirit, yüzeysel kere yüzeysel, gerçek anlamda estetiğin "e"sini, sanatın "s"sini, tiyatronun "t"sini asla ve kesinlikle içermeyen tiyatro yazıları yayımladığı Evrensel Gazetesi'ndeki "Kültür Bakanlığı Mimesis’ten özür diledi" başlıklı "hazırlanmış ısmarlama" yazıyı okur okumaz şöyle düşündü: "Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Sönmez efendi, MÜSTEHCEN görseller yayınlayan LİNÇÇİ MİMESİS Dergisi'nin Yayın Danışmanları (Dikmen Gürün -Maltepe Üniversitesi-, Murat Tuncay -Dokuz Eylül Üniversitesi-, Zehra İpşiroğlu -Essen Üniversitesi-, Selda Öndül -Ankara Üniversitesi-, Güngör Dilmen) ve LİNÇÇİ Yayın Kurulu'nun (Ahmet Bozkurt, Burç İldem Dinçel, Fırat Güllü, Metin Göksel, Sezin Gündoğan) patronu Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi Müdürü Ergün Kocabıyık'tan özür dileyerek, benim, halkımın, tüyü bitmemiş yetimin verdiği vergileri iyice çarçur etme yolunu biraz daha genişleterek, toplumsal suçlarını, çok büyük bir hızla, hem de şimşek hızıyla artırmaya devam etti"

Oyun'u notu: Sadece LİNÇÇİ tiyatro yazarları çalıştırmasıyla ünlü Evrensel Gazetesi'nden alıp, olduğu gibi aşağıya aktardığımız sözüm ona haberdeki bazı önemli bulduğumuz yerleri özelikle 
"maymungötürengi" ile belirgin hâle getirmek zorunda kaldık!


***


Kültür Bakanlığı Mimesis'ten özür diledi


Sevda Aydın
30 Haziran 2012


Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlanmakta olan tiyatro dergisi Mimesis'in 19. sayısı geçtiğimiz günlerde Elazığ Halk Kütüphanesi tarafından müstehcen içerikli olduğu gerekçesiyle mahrece iade edilmişti. Bunun üzerine tiyatro dünyasından gelen tepkiler sonuç verdi. Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Sönmez Boğaziçi Üniversitesi Yayınevini arayarak Mimesis tiyatro çeviri/araştırma dergisine yönelik engelleme girişiminden dolayı özür diledi. Elazığ İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Pirinççi tarafından gönderilen resmi yazıda, müstehcen olduğu iddia edilen makale, Antik Yunan komedyası hakkında bir çeviri-araştırma dosyası olan "Aristophanes Üzerine" adlı dosyada yer alıyor ve “Kadının Tasviri: Aristophanes’in Lysistrata’sı ve Yunan Eşlerinin “Hetairalaştırılması” başlığını taşıyordu.


Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi Müdürü Ergün Kocabıyık'la görüşen Erol Sönmez, konuyla ilgili üzüntülerini dile getirerek Baskil İlçesi Halk Kütüphanesi yetkilisinin dergiye yönelik tavrından Genel Müdürlük olarak haberdar olmadıklarını ve bu tavrı onaylamadıklarını belirtti. Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü olarak yılda 200’den fazla dergiye abone olduklarını ve hiçbirinin içeriğine karışmadıklarını ekleyen Sönmez, kendi bünyelerinde çalışan bir görevlinin yarattığı sıkıntıdan ötürü B.Ü Yayınevinden özür diledi. Genel Müdürlüğün bilgisi dışında kurum adına böyle bir yazı gönderilmesinin Elazığ Valiliği tarafından araştırılmasını talep ettiklerini söyleyen Sönmez, konuyu Genel Müdürlük olarak takip ettiklerini belirtti.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Son gelişmelerle ilgili gazetemize konuşan Mimesis Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Yalaz, öncelikle Kütüphaneler Müdürünün özür dilemesinin olumlu bir şey olduğunu dile getirdi. "Fakat önemli olan Mimesis'in yeniden kütüphaneye dönüp dönemeyeceği ve Kültür Bakanlığının bu kararı alan müdürle ilgili bir soruşturma başlatıp başlatmayacağı. Bunun takipçisi olacağız. Dergimizin yaşadığı münferit bir olay değil. Egemen iklimin bir tezahürü. Kitaplar, çevirmenler mahkemelik oluyor, yayınevleri cezalar alıyor. Bu tür süreçlerin olduğu ortama Kültür Bakanlığının ne gibi girişimlerde bulunacağının takipçisi olmak gerekiyor" diyen Yalaz, yayın ve tiyatro dünyasından kurumların hazırladıkları bildiriler, yazarın mektubu ve Fırat Üniversitesinden gelen 'Bu olay Elazığ’ı yansıtmıyor' diyen mektubun kendileri için bu süreçte çok önemli olduğunu söyledi. Bununla ilgili gelişmelere bakanlığın nasıl tepkiler vereceğinin izlenmesi gerektiğini ifade eden Yalaz, bu gibi olaylar çerçevesinde tepki göstermek için örgütlenme örneği olduğuna dikkat çekti.


TAKDİR EDİLMESİ GEREKEN BİR DAVRANIŞ BİÇİMİ

Konunun başından beri takipçisi olan Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Genel Başkanı Üstün Akmen ise Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Sönmez'in özür dilemesini, gerçekten de takdir edilmesi gereken bir davranış biçimi olarak yorumladı. Akmen sözlerini şöyle sürdürdü: "Sönmez'in konuyla ilgili üzüntülerini dile getirerek Baskil İlçesi Halk Kütüphanesi yetkilisinin dergiye yönelik tavrından Genel Müdürlük olarak haberdar olmadıklarını ve bu tavrı onaylamadıklarını belirtmesi yüreğimize bir nebze olsun su serpmiştir. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği olarak dileğimiz, kendi bünyelerinde çalışan bir görevlinin yarattığı sıkıntının adamakıllı sorgulanması ve bundan böyle benzer olaylara sebebiyet verilmesinin önlenmesidir. Ayrıca, başımızın tacı Elazığlı öğretmenler de "müstehcenlik" iddiasına uğrayan akademik makalenin Antik Yunan tiyatrosunun saygın yazarlarından Aristophanes’in dünyaca ünlü oyunu “Kadınlar Savaşı (Lysistrata)” oyunuyla ilgili olduğunu bu vesileyle öğrenmelidir. Oyunun temaları arasında insan bedeninin, kadın-erkek ilişkilerinin ve cinselliğin bulunmakta olduğunu bilmelidirler. Diğer taraftan, dergiyi incelemeli, MİMESİS'in çocuklara yönelik bir dergi olmadığını hiç değilse  kabullenmeliler. Birlik olarak, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Sönmez'e duyarlı davranışından dolayı teşekkür ediyoruz." (İstanbul/EVRENSEL)

(Kaynak: evrensel)


(Kaynak: MİMESİS TİYATRO / ÇEVİRİ - ARAŞTIRMA DERGİSİ SAYI 19)

***

Ayrıca bakınız: