28 Temmuz 2012 Cumartesi

Halka ninni söyleyen TV oyuncularına "susturma payı" veriliyor!

Tıklayınız: "Yeni sezonda ücretleri de zamlandı"


***


Toplumsal yapı, sadece bir tek siyasal erkle oluşmaz. Toplumsal yapının oluşup, egemenlerin çıkarları doğrultusunda hareket etmesi için, birçok şeyin yanı sıra, bir de, meta estetiği üretilmesi gerekir. Meta estetiği, kapitalizmin yalnızca bugününü değil, tarihsel geleceğini de inşa etmeye yarayan bir edim olduğu için, bu estetiği oluşturan imge ve simgelere çok ciddi yatırımlar yapılır. 


Televizyon, sadece teknolojik bir icat, yalnızca boş zamanları dolu hâle getiren bir aygıt olmanın çok ötesinde, halkın iktidar özlemini ilelebet dumura uğratmak için kullanılan çok önemli bir toplumsal silahtır. Televizyonlara akan reklâm metinleri, reklâm konseptleri, reklâm imge ve simgeleri, nasıl ki, gereksiz tüketimi hızlandırıp, kapitalizmi sürekli hâle getiriyorsa, iki reklâm arasını doldurup, halkı bu reklâmlara hazırlayan dizilere de gereksinim duyulur. 


Dizilerde alın teri döküp, zamanla yarışırcasına kendini feda eden teknik ekip, set işçileri (Örnekse, "Arka Sıradakiler" setinde feci bir iş kazası sonucu, ömrünün baharında yaşamını yitiren Selin Erdem), üç otuz parayla kıt kanaat geçinirken, o dizilerde (s)imge oldukları için ellerini sıcak sudan soğuk suya asla sokmayan imge zenginleri, ağız uçuklatan paralarla, emekçi halkın yepyeni düşler görmesine de büyük bir katkıda bulunup, "susturma payı" alırlar.


Milliyet Gazetesi İnternet sitesinde okuyup, okurlarımıza linkini sunduğumuz haberin ayrıntılarını okuduğunuzda, imge ve simge üreticisi meta estetlerinin aldıkları para sizi oldukça şaşırtabilir!


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz