14 Haziran 2012 Perşembe

Pembe sermaye temsilcisi tiyatro esnafı, yeşil sermaye temsilcisi AKP karşısındaki duruşunu hızla, hem de şimşek hızıyla kaybetti!

Tiyatrom kapanırsa sanat adına ayıp olur!


Başak Çokan
29 Nisan 2012

Kadıköy Anadolu Lisesi içinde bulunan Duru Tiyatro'nun yönetmelikte yapılan bir değişiklik sebebiyle kapatabileceğini söyleyen Emre Kınay, "Koskoca Türkiye'de düzenli olarak oyun oynayan ve eğitim veren tek tiyatroyuz; ticari kaygılardan da uzağız. Eğer tiyatrom kapanırsa, bu sanat adına ayıp olur" diyor

Ünlü oyuncu Emre Kınay, geçtiğimiz günlerde çıkan yeni yönetmelikle ilgili sıkıntılı günler geçiriyor. Kadıköy Anadolu Lisesi'nin içinde bulunan, kurucusu olduğu Duru Tiyatro'nun kapatılmasının gündeme gelmesiyle çok üzülen Kınay, özel hayatını ve yeni projelerini anlattı.

Duru Tiyatro nasıl kuruldu?

Bakırköy Belediye Tiyatroları'nda 14 yıl çalıştıktan sonra sorunlar yaşamaya başladım. İstediğim oyunlarda değil, istemediğim oyunların içinde yer alıyorum. Birkaç arkadaşımla birlikte Duru Tiyatro'yu kurduk. Onlar ayrılınca ben tek başıma kaldım.

ÇOK CİDDİ PARA HARCADIM


Özel tiyatro sahibi olmak zor mu?

Hem de çok! 10 liralık biletin, 6 lirası vergilere gider. Tiyatronun masrafları, çalışanları derken tiyatroya sadece 1 lira gibi bir para kalır. Bu para asla 4 lira olmaz. Bu işi severek yapmanız gerekir; çünkü tiyatro asla bir ticari kurum olamaz.

Tiyatrodaki doluluk nasıl?

Turneler güzel gidiyor. Çünkü şehir dışına çıktığımız zaman insanlar, bu oyunun bir kere oynanacağını bildikleri için hemen gelip izliyorlar. Bu sebepten izdiham oluyor. Ancak İstanbullular 'Nasıl olsa her hafta var' mantığında olduklarından doluluk daha az oluyor ama bundan da memnunum.

Büyük emekler verdiğiniz Duru Tiyatro'nun kapatılması gündemde. Sizce olaylar neden bu hale geldi? Şubat ayında, 29188 no'lu bir kararla yönetmelikte bir değişiklik yapıldı. Bir okula bağlı alanların kiraya verilmesi hususundaki yönetmeliklerin yeniden düzenlenmesiyle bakanlık ya da müsteşarlar tarafından geçici iki madde konuldu. Bu maddelerde, "Önceki yüklenicilerin sözleşmeleri bitim süresinde yenilenmeyecektir" denildi.


Peki bu karara sebep olan şey nedir?

İnanın, ben de bilmiyorum. Duru Tiyatro'yu kurmak için çok uğraştım. Çok ciddi paralar harcadım. Ancak bunları yaparken de, mekanın işletmecilerine "Bana üç-beş sene sonra çıkın derseniz zor durumda kalırım" dedim. Onlar da bana "Hayır, her şey yönetmeliğe uygun. Zaten okul aile birliğine bu paralar ödeniyor" dediler. Ben de yaşanan bu gelişmelerden sonra avukatıma talimat vererek; yönetmeliği durdurma davası açtım. Tek başıma bir hukuk savaşı başlattım. Çünkü okul salonunda faaliyet gösteren başka bir tiyatro yok! Bu sebepten yalnızım. Koskoca Türkiye'de düzenli oyun oynayan ve eğitim veren tek tiyatroyuz. Tüm ticari kaygılardan uzağız. Şu an sıfır sponsor ve motivasyonla çalışıyoruz. Eğer Duru Tiyatro kapanırsa, bu sanat adına ayıp olur.

Peki açtığınız dava, Ankara'da nasıl karşıladı?

Bana çok sıcak davrandılar. Neticede ben de dava açtığım için çok memnun değilim. Ancak o tiyatro; benim her şeyim. Ama işin enteresan yanı; hükümetin içindeki bazı siyasetçiler de neden böyle bir yönetmelik değişikliğinin yapıldığını bilmiyor. Bu kadar güzel çalışmanın içinde bu yönetmelik hiç yakışmadı; çok üzüldüm.

(Kaynak: SABAH)