24 Haziran 2012 Pazar

Kapitalist etkinlik 24. YIL ENKA KÜLTÜR SANAT BULUŞMALARI, Kültür ve Turizm Bakanı AKP'li Ertuğrul Günay'ın ilgi ve desteğini sunduğu ENOBARBUS'suz "ANTONIUS İLE KLEOPATRA" oyununu, ENOBARBUS'lu (Kevork Malikyan) olarak gösterip, süte su kattı, yumurtasız omlet yaptı, izleyicileri KERİZ yerine koydu!

Tiyatro OYUN ATÖLYESİ

Süre: 2 perde 135 dk.

Yazan: W. Shakespeare
Çeviren: Bülent Bozkurt
Yöneten: Kemal Aydoğan
Sahne Tasarımı: Bengi Günay
Müzik: Tolga Çebi
Işık Tasarımı: İrfan Varlı
Oynayanlar: Zerrin Tekindor , Haluk Bilginer, Kevork Malikyan, Emre Karayel, Mert Fırat Onur Ünsal, Evrim Alasya, Muharrem Özcan, Gözde Kırgız, Zeynep Alkaya, Tuğçe Karaoğlan, Mehmet Özbek


Yönetmen Asistanları: Seda Türkmen , Selin Yeninci, Yağmur Mısırlıoğlu,Öykü Esendemir,
Sahne Tasarımı Asistanı: Aygül İleri, Efe Soykaraman
Sahne Dövüşü ve Kondisyon: Janbi Ceylan
Beden Egzersizleri: Esra Yurttut
Oyun Belgeseli: İlksen Başarır
Oyun Belgeseli Asistanı: Gülşah Çınar

ANTONİUS İLE KLEOPATRA

Sen çok yaşa emi Shakespeare

Londra'da 2012 yılında düzenlenecek "Shakespeare's Globe's 2012 International Shakespeare Festival"ine Oyun Atölyesi davet edildiğinde orada oynamak üzere "Kral Lear", "Fırtına", "Venedik Taciri", "Beğendiğiniz Gibi" üzerine düşündük ama "Antonius ile Kleopatra" aklımıza gelmedi. Uzağımızda duruyordu ve ona yaklaşmayı "şimdilik" istemiyorduk. Shakespeare's Globe'un önerisi üzerine Antonius ile Kleopatra'da karar kıldık. Sonra da oyun üzerine çalışmaya başladık. Çalıştıkça gördük ki oyun bir derya. Hem anlattığı "şeyin" zamanı tüm Shakespeare oyunlarında olduğu gibi “bizden çok sonrasını bile kapsıyor” hem de anlatım dili müthiş bir şiirsellik barındırıyor. Antonius ile Kleopatra bizi çok heyecanlandırdı. Ayrıca oyun atölyesi’nin heyecanına Zerrin, Kevork, Emre, Mert, Onur, Evrim, Muharrem, Gözde, Zeynep, Tuğçe, Mehmet, Bengi, Tolga ortak oldular. Heyecanlarıyla tiyatroyu var eden tüm Antonius ile Kleopatra ekibine; 


Antonius ile Kleopatra oyunu için ilgisi ve desteğiyle yanımızda olan Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’a teşekkür ederiz.

Galiba insan ölecek ama aşk ölmeyecek

Antonius ile Kleopatra ya da bir ipin iki canbazı: düzen ile aşk

Bir ipin üzerinde ikisinin aynı anda oynayamayacağı kesin olan iki canbazdan biri uygarlık diğeri aşk. Ya da biri Apollon diğeri Dionysos. Ya da biri kültür diğeri doğa. Dünyaya egemen olmaya, ona baş eğdirmeye çalışan insanın faaliyetine, uygarlık ya da kültür ya da akıl diyelim. İnsanın kendi olarak kalma, yaşadığı evrenle uyumluluğuna da doğa ya da aşk diyelim. Paranın pulun, uçağın, geminin, telefonun, düzenin, sistemin, kitabın olduğu taraf uygarlık, Aşkın, esrimenin, oyunun, dansın, müziğin, yıkımın ve yeniden doğumun tarafına da doğa diyelim. Doğaya uygun, doğayla iç içe yaşam algımızın üzeri betonlaşmak üzere. İnsanın kendinden uzaklaştığı, kendini tanıma bilgisinin uzağına itildiği bir gerçeklik içine hızla emiliyoruz. Mermer ile aşkın, düzen ile yıkımın, frijitlik ile şehvetin karşı karşıya geldiği ve ikincilerin mağlubiyetini anlatan bir oyun Antonius ile Kleopatra. Ancak bu mağlubiyet, bu yok oluş sonsuza kadar eksikliğiyle varlığını hatırlatacağa benziyor. Dolayısıyla yok olmaya yüz tutmuş aşk-doğa var, varmış gibi görünen sistem aslında bir boşluk.

(Kaynak: ENKA)