26 Haziran 2012 Salı

FOCUSHABER, LİNÇÇİ Mimesis'in cinsel ilişki görselini yayınladı!

Oyun'un notu: FOCUSHABER sitesinden alıp, olduğu gibi aşağıya aktardığımız yazıdaki LİNÇÇİ Mimesis Dergisi'nin adını özellikle "maymungötürengi" ile belirgin hâle biz getirdik!


***


'Müstehcen' dergi krizi!


'Mimesis' dergisinde yer verilen çizimler ’müstehcen’ bulundu.


"Hassas" vatandaşların uyarısı üzerine engellenen yayınlara benzer bir olay şimdi de bir tiyatro dergisinin başına geldi. Tiyatro çeviri ve araştırma dergisi Mimesis'in 19. sayısı, Elazığ İl Halk Kütüphanesi tarafından “müstehcen” bulundu.

Derginin yayın danışmanı Metin Göksel, Mimesis'in Kültür Bakanlığı tarafından Türkiye genelindeki kütüphanelere dağıtıldığını belirterek şunları söyledi: “Elazığ Kütüphanesi’ne üç sözde sorumlu vatandaş şikâyet dilekçesi yollamış. Bunun üzerine Elazığ Kütüphanesi de yayını müstehcen bulduklarını belirten bir dilekçeyle dergiyi geri göndermiş.”

Derginin yayın kurulunun yaptığı yazılı açıklamada ise şöyle denildi: "20 yılı aşkın süredir yayımlanan ve danışma kurulunda Dikmen Gürün, Murat Tuncay, Zehra İpşiroğlu, Selda Öndül, Güngör Dilmen gibi tiyatro alanında önemli çalışmalarda bulunan akademisyen ve yazarların da sorumluluklar aldığı bir dergi, neden ahlaka aykırı bulunduğu konusunda açıklama bile yapılmadan, ‘müstehcen’ ilan edilmiştir. ‘Müstehcenlik’, ‘muhafazakâr’ duyarlık adına yayın ve tiyatro dünyasının düzenli olarak maruz kaldığı ithamlardan birisi. Mimesis dergisine dönük müstehcenlik ithamını da aynı sansürcü zihniyetin bir çeşitlemesi ve yasaklaması olarak görüyoruz."

Müstehcen bulunan, “Kadının Tasviri: Aristophanes’in Lysistrata’sı ve Yunan Eşlerinin ‘Hetairalaştırılması” başlıklı makalenin İngilizce orijinali Arethusa adlı derginin Kış 2004 sayısında yayımlandı. Washington Üniversitesi’nde ögretim üyesi olan Sarah Culpepper Stroup’un kaleme aldığı makale, Antik Yunan komedyası hakkında bir çeviri-araştırma dosyası. Makale, Antik Yunan toplumunda kadınların toplumsal işbölümü içerisindeki konumları ve bunun Aristophanes’in “Lysistrata” oyununda nasıl bir karşılığı olduğunu inceliyor. Makaleyi destekleyen görseller ise günümüze kadar ulaşan vazo ve kadehlerin üzerinde yer alan tasvirler.

Elazığ İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Pirinççi imzalı dilekçede dergide müstehcen resim ve çizgilerin bulunduğunun okuyucular tarafından tespit edildiği belirtildi: “Yapılan inceleme neticesinde müstehcen içerikli bulduğumuz bu dergilerin Elazığ İl Halk Kütüphanesi ve ilçe halk kütüphanelerimize bağış yolu ile olsa dahi göndermemenizi rica ederim.”

Pirinççi ise, talimatın kendisine valilik tarafından iletildiğini belirtti.

(Kaynak: focushaber)