6 Haziran 2012 Çarşamba

Kılavuzu Korsan Orhan Alkaya olanın burnu "YOK"tan kurtulamaz!

Türkiye Cumhuriyeti, her alanda olduğu gibi, tiyatro alanında da müthiş derecede yoğun bir kavgaya, son derecede ilginç bir yol ayrımına sürüklenmiş durumda. Bu ülkedeki sahte solcularla, gerçek solcuları, çakma sosyalistlerle, bilimsel sosyalistleri birbirinden ayıracak bir süreçte yaşadığımız için, çok memnun, çok mutlu bir hayat sürdürmeye başladığımı göğsümü gere gere iddia edebilirim. "Bağımsız Muhsin Ertuğrul Sahnesi"ne vurulan ilk kazma olarak tiyatro tarihindeki küflü raflarda yerini alan Kazmacıbaşı, Fransız tarihçi ve oyun yazarı Alain Decaux'nun kendi beyniyle düşünüp kendi eliyle yazmış olduğu ve koşullar değiştiğinde oynanmasını yasakladığı "Rosenbergler Ölmemeli" oyununu tam bir korsan mantığıyla sahneleyen Korsan Orhan Alkaya'nın peşinden gitmeyi gayet uygun bulan pembe sermaye temsilcisi tatlısu solcusu tiyatro esnafı, yeşil sermaye temsilcisi AKP karşısında önce yavaş yavaş ve ardından hızlı hızlı susmaya başladı. Bu sessizliği kendi kâr-hanesine yazan AKP, koşullar kendi lehine oluşmaya başladığı için, şimdi iyice bastırıyor!


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


Devlet sahnesinde yeni perde açılıyor


İstanbul Şehir Tiyatroları'nın ardından Devlet Tiyatroları'nda (DT) yapılacak değişikliklere ilişkin son aşamaya gelindi. Seçenekler arasında tasfiye de var, emekliliğe özendirme de.

Başbakan Erdoğan'ın 'Özelleştireceğiz' dediği DT'lere ilişkin hazırlık, Başbakanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koordineli bir şekilde yürüyor. Çalışmanın bu ayın sonunda Bakanlar Kurulu'na gelmesi öngörülüyor. Değişikliğin sadece DT'leri kapsamadığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasını da içine alacağı belirtiliyor. İyimser bakış açısına göre bakanlık bünyesindeki sanatçıların emekli olmaları için teşvik paketi yürürlüğe girecek. Emekli maaş ve ikramiyelerinde artış  yapılacak. Boşalan kadrolar yerine sözleşmeli model getirilecek. Oyuna göre sanatçılarla sözleşme yapılacak.

Masada karamsar bir olasılık da var. Buna göre, bakanlık bünyesinde bulunan tüm sanatçılar, belli bir süre zarfında tasfiye edilecek. Emeklilik teşviği yine yapılacak. Kurumların bünyesinde bulunan binalar, il özel idarelerine veya belediyelere devredilerek proje bazlı teşvikler sağlanacak. Volkan YANARDAĞ

(Kaynak: Akşam)