9 Mayıs 2012 Çarşamba

CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka üfürüyor...

TBMM Genel Kurulu'nda tiyatrolar tartışıldı

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, devlet tiyatrolarının sorunlarının araştırılması ile ilgili önergenin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

Öneri üzerine CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sanatı ve sanatçıyı yok saydığını, bu kesimi değersizleştirmeye çalıştığını iddia ederek, ''Sayın Başbakan sanatçıların milleti aşağıladığını söylüyor, onları despot aydınlar olarak tanımlıyor ama kendisi despotça davranıyor'' dedi. Devlet tiyatrolarının özelleştirilmek istendiğini, ''devlet eliyle tiyatro olmaz'' denildiğini belirten Nazlıaka, gelişmiş bir çok ülkede tiyatroların devlet eliyle desteklendiğini ifade etti. Nazlıaka, ''Devlet tiyatrolarını yok ederseniz halka klasikler ulaşmaz, Anadolu turneleri yapılamaz, özel tiyatrolar da yok olur'' diye konuştu.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam ise dünyada kültür sanat sektörlerinin devlet himayesinden çıktığını söyledi. Devletin sanat kurumları açmak yerine özel sanat kurumlarını desteklediğini belirten İslam, gelişmiş ülkelerde de devletin sanatçı istihdam etmediğini, özel sanat girişimlerini desteklediğini kaydetti. Nazlıaka'nın sözlerini eleştiren İslam, ''(Sanata hakaret eden devlet) son 7 yılda sinemaya desteğini 40 kat artırmıştır'' dedi. Televizyonlarda dizilerin çoğalmasıyla birlikte bazı devlet tiyatrosu oyuncularının izin alarak bu dizilerde rol aldığını belirten İslam, tiyatronun ise bu boşluğu doldurmak için dışarıdan bir sanatçı ile sözleşme yaptığını, bunun da ilave mali bir yükümlülük getirdiğini söyledi.

Yeniden söz alan Nazlıaka ise ''Devlet ile sanatçı arasındaki bağı koparmak istiyorsunuz. Buna izin vermeyeceğiz. Sanatçıların iki işte çalışmasında bahsettiniz. Sizin aranızda da iki işte çalışanlar, televizyonlarda yorum yapanlar var. Önce kendi çöplüğünüzü temizleyin'' dedi.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, bütçe konuşmasında devlet bağlı tiyatro sayısını çoğaltacağını söylediğini, ancak şimdi özelleştirilmesinin düşünüldüğünü ifade etti. İslam'ın devlet tiyatrosu oyuncularının dizilerde rol almasına ilişkin sözlerine değinen Önder, ''Öğrenmek istiyorum, dizisi var diye oyuna çıkamayanların yerine kaç tane oyuncu ile sözleşme yapılmış-'' dedi. Önder, sinemaya destek konusunda devletin cebinden para çıkmadığını, sinema seyircisinin aldığı biletlerde yapılan kesintilerle bu paranın elde edildiğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, bu tartışmanın, Başbakan Erdoğan'ın sanatçılara yönelik sözleri üzerine başladığını belirtti. Erdoğan'ın, tiyatro sanatçıları ile ilgili söylediği sözleri tekrar düşünmesi gerektiğini kaydeden Şandır, ''(Parasını ben veriyorum benim aleyhimde tiyatro yapamazsınız) iddiasıyla başladı bu tartışma. 'Ben parasını veriyorum, benim hoşuma giden sanat yapacaksınız' diyor. Bu anlayış doğru değil'' diye konuştu. Şandır, Başbakan Erdoğan'ın hoşuna gitmeyen bir şeyin bu ülkede suç haline geldiğini savundu.

Erdoğan'ın tiyatroculara, ''Despot, kibirli, tepeden bakanlar, kast sisteminin temsilcileri'' gibi ifadeler kullandığını belirten Şandır, ''Bunlar Sayın Başbakan'a yakışır sözler değil. Sanatçıyı hor görerek, sanatçıyı suçlayarak bu ülkeyi büyütemezsiniz. Sanatçı korunmalı ve desteklenmelidir'' dedi.

(Kaynak: HABER VAKTİM)