29 Mayıs 2012 Salı

Shakespeare Çocuğu Haluk Bilginer'in düzen yanlılığı kanıtlandı!

Aşağıda verdiğimiz "mutlaka okuyunuz" ibareli linki tıkladığınızda, şu sözleri de okuyunca çok şaşıracaksınız:


Kaplan Cem - Londra'da Tiyatro Protestosu Açıklaması... Arkadaşların Yazdıklarını Aynen Kopyalıyorum


Değerli grup üyeleri, pazar günü Londra Shakespeare Globe Tiyatrosu'ndaki Haluk Bilginer ve ekibinin oyunu öncesi yaşanılanlarla ilgili açıklama gereği duyduk. Bizler bir elin beş parmağını geçmeyecek sayıda olan sanat severiz. Arkadaşlarımızın çoğu oyunu da izledi. Türkiye'de Devlet Tiyatroları'nın yok edilme planının en büyük tanıkları olarak sizler, bizi daha iyi anlarsınız eminim. Bildiri dağıtmak için neden bu oyun seçildi diye eleştiren destek veren arkadaşlar var hepsine saygımız sonsuz. 


Amacımız Haluk Bilginer'in başarısına gölge düşürmek değildir. Böyle bir şeyi de yapamayız zaten. Londra'ya bu kadar değerli bir kadro her zaman gelmiyor. Bu yüzden, herkes orada olacak; konsolos, büyükelçi, ateşeler, işadamları, akademisyenler, sanatçılar, herkes ama herkes orada olacak. Peki siz olsanız, bu oyunu tercih etmez miydiniz? Elbette ki Haluk Bilginer'in "Elimde yetki olsa Devlet Tiyatroları'nı kapatırım açıklaması da etkili olmuştur. Pankartı astığımız yer tam olarak tiyatronun karşısındaydı ve oyuncuların giriş çıkış için kullandıkları kapının yakınındaydı. Pankartımızı gören Haluk Bilginer, Kemal Aydoğan, Zerrin Tekindor, Mert Fırat, Emre Karayel, Onur Ünsal'ın da aralarında olduğu oyuncular bildirimizi okudular.


Bizim amacımız, sanata ve sanatçıya destekti. Onların eline ulaşan bu bildiri, bu bağlamda amacına ulaşmıştı. Onlardan destek bekliyorduk aslında, "yanımıza gelip pankartla fotoğraf çektirmek isterler" diye de düşünmedik; ama en azından "helal size" derler diye düşünmüştüm; ama beklediğimiz gibi olmadı. Kemal Aydogan, burada yazdıklarımızın doğru olmadığını Türkiye'de baskıcı bir hükümetin olmadığını söylemeye başladı. Bildiride yer alan Atatürk'ün sözünden etkilenmiş olsa gerek, Kemalist rejime sataşmaya başladılar. AKP'nin baskılarını görmezden gelip Devlet Tiyatroları'nın fasist olduğunu söylemeye başladı. 


Ben şaşkınlık içinde "beyefendi siz bence başka bir ülkeden geliyorsunuz" dedim. "Devlet Tiyatroları'ndan aldığınız bilet 120 TL" dediler aynı şeyi Haluk Bilginer de söylemişti. (Milliyet Sanat Dergisi / Ekim 2011). Ödediğimiz vergilerle bilet 120 TL'ye geliyormuş:) Bunu söyleyen Kemal Aydoğan ve Haluk Bilginer, Devlet Tiyatroları kapansa da vergi vermeye devam edeceğimizi biliyor olamaları gerekmektedir. Kemal Bey, "Devlet Tiyatroları kapatılsın, bize kişi başı 50 TL destek verilsin, biz de, 1 TL'ye oyun sergileriz" diyordu:) gülümsetti beni, kendi çıkarı söz konusuydu sanatla ilgilenen birisinden duyulması beklenen son sözdür herhalde. 


Biz, fakir çocukların Devlet Tiyatroları'nda oyun izleyebildiğinden bahsederken, Kemal Aydoğan ise "DEMAGOJİ YAPMAYIN" diye bağırıyordu bize. "Ülkemizin gerçeklerini sanatçılar daha iyi anlar, daha iyi bilir" diye düşünmüştük ama yanılmışız. Evet, bizler, oraya gelen izleyicileri bilgilendirmek dikkatlerini Devlet Tiyatroları'na, Türkiye'de yok edilmek istenen tiyatrolara çekmek istedik. Aklımızda oyuncular yoktu. Bir taşla iki kuş vurmuş olduk. Hem insanlara ulaştık, hem de Oyun Atölyesi'nin Turkiye'deki tiyatrolarla ilgili düşüncelerini öğrenmiş olduk.


Sevgiler


***


Mutlaka okuyunuz: Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın tam tamına iki yıl hapiste çürümesi için Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ı dava eden Haluk Bilginer, tabii ki, haksızlıkların yasalarla korunduğu bir ülkede yaşamanın verdiği egemen tiyatro anlayışıyla, ağzına gelen her sözü işine geldiği gibi kullanmaktan asla ve kesinlikle utanmıyor!


***


Ayrıca bakınız:


Hilmi Bulunmaz'la Coşkun Büktel'in sanatsal ifade olanaklarını ilelebet ilga ve imhâ etmek için bir araya gelen 1100 kişilik kişiliksiz alçak kişi olmasaydı, Haluk Bilginer ve Kemal Aydoğan "Devlet Tiyatroları faşisttir" salaklığına asla ve kesinlikle yatamazlardı!



Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın tam tamına iki (rakamla 2) yıl hapiste çürümesi için, avukatı Süleyman Anıl'la İbrahim Demirci'ye talimat veren LİNÇÇİ Oyun Atölyesi'nin sahibi ve LİNÇÇİ Kemal Aydoğan'ın patronu Nihat Haluk Bilginer, Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın hapis cezası almasıyla birlikte müthiş derecede özgüven kazandığından, haksızlıkların yasalarla korunduğu ülkemizin kendisine verdiği gevezelik payesiyle, ağzından çıkanı kulağının duymasına bile olanak tanımadan, anlamlı anlamsız üfürmeye devam ediyor hâlâ!