7 Mayıs 2012 Pazartesi

Küstah Fransız emperyalizmine karşı müthiş derecede bir mücadele örgütleyip, Fransız alçakların ülkesinden kovulmasına katkısı bulunan şair Abdülkadir el Cezâirî, Bursa'da anılıyor!

susturulmuş bir tarih
hınca hınç hırs dolu
dokunsan patlayacak
belki devrim olacak
belki 
kim bilir ne
ama şurası kesin
tarih susturulmuş
cezayir için söylenen türkü var kulaklarımda
susturulmuş türküler var
aldatılan insanların canhıraş bağırışları
ve haklı insanların vakarı var


cezayir için söylenmiş türkü söylüyorum sizlere
sizler de söyleyin türkülerinizi cezayir için


hilmi bulunmaz


Şiirin tamamını okumak için tıklayınız: "cezayir sokağı için söylenmiş türkü"


***


Bursa'da Cezayirli Emir Abdülkâdir Sempozyumu


Cezayir halkının bağımsızlık mücadelesine önderlik eden Emir Abdülkadir el Cezâirî (1808-1883), adına birçok Avrupa ülkesinde ve Amerika'da meydan, cadde, köy, kasaba, üniversite kurulmuş İbnü-l Arabî'nin eserlerine yazmış olduğu şerhlerle tanınan bir tasavvuf büyüğü.

Bir dönem Bursa'da yaşadığı için Çekirge semtinde de Emir Abdülkadir Caddesi bulunuyor. 1898 yılında Şam Mevlevîhânesi şeyhi Sabri el Mevlevî'den icâzet alan, aynı zamanda Kadiri, Nakşi, Şazeli icazetleri de bulunan Emir Abdülkadir, 11-13 Mayıs tarihlerinde Bursa'da uluslararası bir sempozyumda konuşulacak. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Uluslararası Association Internationale Soufie Alawiyya AISA ve Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Derneği tarafından 11-13 Mayıs 2012 tarihlerinde Bursa'da "Uluslararası Emir Abdülkadir el Cezâirî Sempozyumu" düzenleniyor. Onursal başkanlığını Bülent Arınç'ın yaptığı sempozyum, 11 Mayıs'ta saat 09.30'da Tayyare Kültür Merkezi'nde başlayacak.

KÜLTÜR-SANAT

(Kaynak: Zaman)