18 Nisan 2012 Çarşamba

Pembe sermaye ile yeşil sermayenin tiyatro yönetmeliklerinden...

100 yıllık bir kurum olan "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Korsan Tiyatroları" eski Genel Sanat Yönetmeni Balıkçı Kazmacıbaşı Korsan Orhan Alkaya, daha önce Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ne vurulan ilk kazma unvanına sahipken, şimdi de "Rosenbergler Ölmemeli Skandalı Sabıkası" sahibi olarak, televizyon televizyon gezip kakafonik imgeler pazarlıyor! (Fotoğraf: Mesut Alptekin)

***


12 Eylül Faşizmi sonrası 20 Mayıs 1981 tarihli yönetmeliğin "Genel Sanat Yönetmeni" maddesi:


MADDE 7 - GENEL SANAT YÖNETMENİ (Belediye Meclisinin 20.3.1990/231 sayılı kararı ile değişik şekli)


Memur olma niteliğine sahip, Tiyatro alanında çalışmış rejisör oyuncu yazar, eleştirmen, araştırmacı, çevirmen veya öğretim üyesi veya öğretim görevlisi olmalıdır.


Yukarıda belirtilen koşullara sahip Genel Sanat Yönetmeni Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından atanır.


Genel Sanat Yönetmenine vekalet edecek kişilerde de Genel Sanat Yönetmeninde aranan koşullar aranır.


MADDE 8- Genel Sanat Yönetmeni, Şehir Tiyatrolarının bütün Sanat üretim ve çalışmalarını düzenlemek, sanat disiplinin sağlamak ve sanatçıların hizmet sicillerini tutmakla yükümlüdür. Gerekli görürse tiyatronun sanatkârları arasından yeteri kadar yardımcı seçebilir.


MADDE 9- (Belediye Meclisinin 8.1.1985/7 sayılı kararıyla değişiklik şekli)


Şehir Tiyatrolarını, Genel Sanat Yönetmeni temsil eder. Protokolün gerektirdiği durumlarda yerine sanatçıları görevlendirebilir. Yönetim Kurulunun tasvibi ve Belediye Başkanının onayı ile İstanbul ilinin uygun göreceği her yerinde tiyatro açabilir. Şehir Tiyatrosunun Ulusal ve Uluslararası düzeydeki şenlik, şölen, festival gibi sanat gösterilerine katılmasına, turneler düzenlemesine karar verebilir. Yıllık oyun Repertuarına alınmasını uygun bulduğu oyunlar ile rejisörlerini Yönetim Kuruluna önerir. Önerilen oyunların başlama tarihlerini ve hangi sahnede ve sürede oynanacağını saptar, rol dağılımlarını onaylar.


***


Yeşil sermaye temsilcisi AKP'li Kadir Topbaş'ın yeşil reçetesindeki "Genel Sanat Yönetmeni" maddesi:


Genel Sanat Yönetmeni


MADDE: 18 - (1)Fakülte veya dengi okul mezunu olmak kaydıyla, memur olma şartlarını taşıyan, kurum içinden veya dışından sanatkâr memur statüsünde atanabilme şartlarını haiz veya tiyatro alanında çalışan rejisör, oyuncu veya kültür sanat alanındaki çalışmalarıyla tanınan yazar, eleştirmen, araştırmacı, çevirmen, öğretim üyesi veya öğretim görevlisi kişiler arasından, Başkan tarafından atanır.


(2) Herhangi bir nedenle görevinin başında bulunamayacak olan Genel Sanat Yönetmenine, sanatkâr memurlar arasından görevlendirileceği biri vekalet eder.


(3) Genel Sanat Yönetmeni, Edebi Kurul tarafından o sezon için tespit edilen oyunlar arasından, sezon repertuarına alınmasını uygun gördüğü oyunları, sahnelenmek üzere Yönetim Kurulu'na teklif eder.


(4) Yönetim Kurulu onayından geçen sezon repertuarını Mayıs ayının ilk haftası içerisinde Müdürlük resmi repertuarı olarak ilan eder. 


(5) Yönetim Kurulunun plan ve program altına aldığı sanat faaliyetlerinin icra edilmesini temin eder, Müdürlüğün sanat çalışmalarını düzenler.


(6) Sahnelenecek oyunların yönetmenlerini tayin eder ve sanatçı rol dağılımlarını onaylar.


(7) Bir tiyatro sezonunda oynanacak oyunların başlama tarihlerini, hangi sahnede, ne kadar süre ile oynanacağını belirler.


(8) Müdürlüğün sanat çalışmalarını düzenler, sanatçıların performans değerlendirmelerini Müdür ile birlikte yapar ve Yönetim Kurulu'na sunar.


(9) Müdürlüğün ulusal ve uluslararası düzeydeki şenlik, şölen, festival ve turneler gibi sanat gösterileri düzenlemesi konusundaki faaliyetleri gerçekleştirmek için Müdürlük ile koordine eder.


(10) Bu Yönetmelikte kendisine verilen diğer görevleri ifa eder.