1 Mart 2012 Perşembe

Balıkçı Kazmacıbaşı Korsan Orhan Alkaya, işi pişkinliğe vuruyor!

Tekrar sahnelenecek!

Önce köşelerden bombardıman, ardından telif sorunu... Geçen hafta apar topar sahneden indirilen 'Rosenbergler Ölmemeli'nin tarafları AKŞAM'a konuştu. Telif haklarının sahibi ajans, 'sözleşme olmadan oyun oynanamaz' diye ısrar ediyor; oyunun yönetmeni Alkaya ise, 'Mesele telif değil. Tekrar sahnelemek için elimden geleni yapacağım' diyor


Seray ŞAHİNLER

İBB Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenirken, hem de her oyun sonunda salonu alkışa boğduğu sırada birdenbire gösterimden kaldırılan 'Rosenbergler Ölmemeli' üstünde tartışmalar sürüyor. Bazı köşe yazarlarının, Fransız tarihçi Alain Decaux'nun kaleme aldığı oyunun gerçeği yansıtmadığı ve yazarın oyunun oynanmasına izin vermediği şeklinde yorumlarının ardından 'telif sorunu' patlak vermişti. Şehir Tiyatroları yaptığı yazılı açıklamada, oyunun 23 Şubat'tan itibaren ONK Ajans ile 'telif hakkında yaşanan sıkıntıdan' dolayı oynanmayacağını bildirmişti. Ardından yapılan açıklamalar, telif onayı, prova ve oyun süreciyle ilgili akıllarda soru işaretleri bıraktı. İşin aslı astarını öğrenmek için olayın taraflarından ONK Ajans Başkanı Necmi Karaca ve yönetmen Orhan Alkaya ile konuştuk.

Casus mu kurban mı?

FRANSIZ yazar Alain Decaux' nun 1968'de yazdığı oyun, soğuk savaş yıllarında ABD'deki komünist ve Yahudi karşıtı hareketleri Rosenbergler davası üzerinden ele alıyor. Yahudi kökenli, komünist Julius ve Ethel Rosenberg, 1953'te, ABD' nin atom bombasıyla ilgili sırlarını Sovyetler Birliği'ne sızdırmakla suçlanarak idam edilmişti. Kimileri Rosenbergler'i casus olmakla suçluyor, kimileri de çifti Amerikan faşizminin ilk kurbanları olarak görüyor.

Sorunu Fransa'da çözeceğim

'Şehir Tiyatroları'na karşı bir bombardıman var' diyen oyunun yönetmeni Orhan Alkaya sorunu Fransa ile çözeceklerini belirtti ve ekledi: ONK Ajans'a 15 Haziran'da telif sizde mi diye sorunca evet denilmiş. Bu süreci niye bu kadar uzattılar anlamıyorum. Ben telif kavgası yapmak istemiyorum. Bu sorunu Fransa'da çözmek istiyorum. Bir problem var ve ben bunu çözüme kavuşturacağım. Muazzam bir emek var. Oyunu tekrar sahneye koymak için elimden geleni yapacağım. Burada zor durumda kalan biziz. Mağdur olan benim ekibim.

'Sözleşme vaadinde bulunmadım'

ONK Ajans Başkanı Karaca, süreci şöyle anlattı: Şehir Tiyatroları bizi 2011'in Haziran ayında arayıp 5-6 tane yazarın oyununda yetkili misiniz diye sordu. Bunların arasında 'Rosenbergler Ölmemeli' de vardı. Biz de evet deyip sözleşme istek formu istedik. Fakat ortada bir şey yokken mayıs ayında provalara başlamışlar. 15 Aralık'ta yazılı olarak başvurdular. Biz de aynı gün oyunun yazarı Alain Decaux'un temsilciliğini yaptığı Fransa'daki SACD ajansına başvurduk. O anda geri dönüş alamadık. Fakat bu süreçte sözleşme getireceğim diye bir vaatte bulunmadım. 23 Şubat'ta SACD'den 'yazar bu oyunun oynanmasını istemiyor' diye yanıt geldi. Dava açsam yüzde yüz kazanırım.

(Kaynak: AKŞAM)