25 Şubat 2012 Cumartesi

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi Korsan Tiyatroları" (İBBKT) Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu, "Rosenbergler Ölmemeli Skandalı" kazasının altından hiçbir zaman kalkamayacağını anladığı için mi "ONK Ajans'a yönelik hukuksal girişimin başlatılacağı" konusunda görüş belirtip topu taca attı, yoksa "Rosenbergler Ölmemeli"nin telif haklarının ONK Ajans'ta olduğunu bilmesine, oyunun yazarı Alain Decaux'nun "Rosenbergler Ölmemeli"nin bütün dünyada kendisi tarafından "yasaklaması"na karşın, ONK Ajans'ı bile, Alain Decaux'u bile ipine takmayıp, "Rosenbergler Ölmemeli" oyununu İBBKT eski Genel Sanat Yönetmeni ve "Kazmacıbaşı" Orhan Alkaya'nın "solcu baskısı" sonucu mu sahneye koydurmak zorunda kaldı?

"Rosenbergler Ölmemeli" Oyunu Kaldırıldı

"Rosenbergler Ölmemeli" oyununun Mart Oyun programında yer almasına karşın daha sonra programdan çıkartılmasıyla ilgili olarak İBBŞT tarafından bir açıklama yapıldı.

Basın açıklaması sonrası görüştüğümüz Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu olayın akışını şöyle özetledi. Haziran ayında provalara başlamadan önce, ONK Ajans ile görüşülerek, "Rosenbergler Ölmemeli"nin telif haklarının kendilerinde olup olmadığı sorulmuş ve olumlu yanıt alındıktan sonra provalara başlanmış. Sözleşme ise Kasım ayında gerçekleştirilmiş. Basın'da çıkan açıklamalardan sonra ONK Ajans'tan bu durumun  gerçekliği hakkında bilgi istenmiş, bu aşamada ONK Ajans Fransa'daki ajansı arayarak iddiaların doğru olduğunu, yazarın oyunun sahnelenmesine izin vermediği bilgisini öğrenmiştir.

Ayşenil Şamlıoğlu, yasal sorumluluk ONK Ajans'a ait olmasına rağmen, yazarın bu görüşünü öğrendikten sonra, yazarın iradesine saygı göstermek gerekliliğinden dolayı, oyunu kaldırma kararı aldıklarını açıkladı. ONK Ajans'a yönelik hukuksal girişimin başlatılacağı da ifade edildi.

İBBŞT Mart 2012 Oyun Programından "Rosenbergler Ölmemeli" Oyunun Kaldırılışı İle İlgili Açıklama

Telif gerektiren her oyunda olduğu gibi İBB Şehir Tiyatroları, Alain Decaux’nun yazdığı "Rosenbergler Ölmemeli" adlı oyun için de ONK Ajans’a, eserin telif hakları ile ilgili 15 Haziran 2011 günü yazılı başvuruda bulunmuştur. ONK Ajans’ın Türkiye’deki telif haklarının kendilerinde olduğunu belirtmesi üzerine, Kasım 2011’de usulüne uygun olarak sözleşme süreci başlatılmıştır.

Geçtiğimiz günlerde basında oyun hakkında çıkan iddialar üzerine İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği tarafından, Dramaturgi birimimiz aracılığıyla, ONK Ajans’a başvurularak Alain Decaux’nun kendi oyunu hakkında böyle bir kararı olup olmadığı konusunda bilgi istenmiştir. ONK Ajans, Alain Decaux’nun temsilciliğini yapmakta olan Fransa’daki SACD Ajansı’ndan bilgi almış ve 23 Şubat 2012 tarihinde, bu oyunun eser sahibi tarafından hiçbir yerde sahnelenmesine izin verilmediği tarafımıza bildirilmiştir.

Bunun üzerine İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği, Mart 2012 programında yer alan "Rosenbergler Ölmemeli" adlı oyunu kaldırma kararını almıştır. Bu yönde başka hiçbir gerekçe ya da baskı olmadığını belirtir, bu zorunluluktan ötürü seyircilerimizden özür dileriz.

Haber Giriş Tarihi: 24 Subat 2012

(Kaynak: Tiyatro... Tiyatro... Dergisi)