3 Şubat 2012 Cuma

Atatürkçülüğü sorgulamakla ünlü Mümtaz'er Türköne'ye suçlama!

Mümtazer Türköne, Azerbaycan darbesiyle ismini duyurmuştu!

"Darbeciler yağlı kazığa oturtulsun" diyen Mümtazer Türköne, Azerbaycan’daki darbe girişiminin faillerinden. Mümtazer Türköne’nin ismi, 13 Mart 1995’te Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev’e karşı yapılan başarısız Amerikancı darbenin içinde yeralmasıyla duyuldu. Çiller’in Başbakanlığı döneminde yapılan darbe zamanın Cumhurbaşkanı Demirel’in haberdar olması ve Aliyev’e bildirlimesi üzerine akamete uğratıldı. Girişimdi çok sayıda insan hayatını kaybetmişti.

Aliyev herşeyi açıklamıştı

Darbeyi Azerbaycan’da Amon Başkanı Cehadov ve Türkiye’den Ferman Demirkol yönetiyordu. Aliyev açıkça Türkiye’deki kurum ve isimleri göstermiş ve gerekenin yapılmasını istemişti. Hatta Demirkol’un yakalanarak Türkiye’ye iade edilmesi dikkat çeken ve Türkiye ayağının açığa çıkmasının mesajıydı. Devlet Başkanı Aliyev, Demirkol için “O bir memurdur. Başına gelenler herkese ders olmalıdır. Suçları hakkında Türkiye’ye bilgi verdik” demişti. Aliyev, darbeye adı karşışan 12 Eylül öncesinin tetikçisi Abdullah Çatlı hakkında da bilgi istemişti. İki ülke ilişkilerinde büyük bunalıma neden olan darbeden sonra MİT’ ve Emniyet’teki bazı isimler tasfiye edildi.

Türköne Çiller’in ‘akıl hocası’ydı

Mümtazer Türköne o dönem Başbakan Çiller’in danışmanlarındandı. Analitik Siyasal Araştırmalar Şerketi gibi paravan şirketler üzerinden fizli faaliyetler yürütülmüş ve örtü olarak kullanılmıştı. Türköne o tarihte Gazi Üniversitesi öğretim üyesisiydi. Çiller’e danışmanlık yapan Türköne ve beraberindeki ekip, Türkiye ile Asya ülkeleri arasındaki ilişkileri yönlendirdiği ve verdikleri yanlış bilgilerle operasyonların yapılmasına neden olduğu ileri sürülmüştü.

(Kaynak: Aydınlık)