22 Ocak 2012 Pazar

Kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için yayınlanan Cumhuriyet Gazetesi, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için Devlet Tiyatroları sahnelerini işgâl eden LİNÇÇİ Yücel Erten'in yönettiği(?) "Sezuan'ın İyi İnsanı" oyununun tanıtımını yaparken, öyle sanıyoruz ki, eline tutuşturulmuş bir metni yayınlamaktan bir adım öteye asla gidememiş!

Yücel Erten rejisiyle 'Sezuan'ın İyi İnsanı'

Usta yönetmen Yücel Erten, Adalet Cimcoz'un Türkçe'ye kazandırdığı Bertolt Brecht'in ünlü eseri 'Sezuan'ın İyi İnsanı'nı İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda güçlü bir ekiple sahneye koydu. Bugün gala gösterimi gerçekleşecek olan oyun ilk kez 12 Ocak Perşembe günü seyirciyle buluşmuştu.

Cumhuriyet Haber Portalı

İstanbul- “Sezuan’ın İyi İnsanı”nda iki baş rolde Shen Te’yi Zeynep Ekin Öner ve Yü Schan’i Reha Özcan oynuyor. İki sanatçı birbirine denk, yüksek düzeyde, büyük alkış alan bir oyunculuk sergiliyorlar. Epik tiyatronun özüne uygun oyunculuklarıyla; İlkay Akdağlı, Zeynep Erkekli, Zühtü Erkan, Uğur Hakan Güneri, Ahenk Demir, Seval Gökçe, Hanife Şahin, Cengiz Baykal, Mehlika Balkan, Hakan Şahin, Aylin Gürsoy, Yıldırım Gücük’ten oluşan kast Yücel Erten’in Şafak Eruyar’la birlikte gerçekleştirdiği dramaturgi ve rejiyi  başarıyla sahneliyor. Oyunun dekor tasarımı Ethem Özbora, giysi tasarımı Nalan Alaylı, ışık tasarımı Yakup Çartık ve müziği Paul Dessau imzasını taşıyor.

Bertolt Brecht'in başyapıtlarından biri olan 'Sezuan'ın İyi İnsanı'nda kapitalist sömürü düzeninde iyi kötü, ezen ezilen çelişkileri sorgulanır. Hem iyi insan olup hem de insanca yaşamak olanaklı mıdır? İyi insan orospu Shen Te, yeryüzüne inmiş Tanrıları bir gece evinde ağırlar.Bu iyiliği karşılığında ve iyi kalabilmesi için kendisine verilen parayla küçük bir tütüncü dükkanı açar. Ne var ki Shen Te'nin iyi insan olma çabası her açıdan sömürülmeye açıktır. Ayakta kalabilmek için bu kez katı yürekli, kötücül amcaoğlu kişiliğine sığınır. Bu dönüşüm ona insanları sömürmekten başka yol bırakmaz. İnsanca yaşama hakkının tanınmadığı bu çarpık düzende Shen Te,iyi insan olup ayakta kalmayı başarabilecek midir?

“Sezuan’ın İyi İnsanı” 22 Ocak’a dek Cevahir 1.Salon’da 27 -29 Ocak günleri arasında Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi’nde izlenebilir.

(Kaynak: Cumhuriyet)