3 Ocak 2012 Salı

"Orospu Çocuğu Burak Caney"in düzenlediği BİRİNCİ LİNÇ KAMPANYASI ile, LİNÇÇİ Mustafa Şükrü Demirkanlı'nın düzenlediği İKİNCİ LİNÇ KAMPANYASI ile, LİNÇÇİ Ömer Faruk Kurhan ve yoldaşları tarafından düzenlenen ÜÇÜNCÜ (HUKUKSAL) LİNÇ KAMPANYASI ile sanatsal ifade olanakları ilga ve imhâ edilmek istenen Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü İ. Rahmi Dilligil'in kaleme aldığı "Devlet Tiyatroları Genel Müdürüydüm" kitabını okuyor!

Hilmi Bulunmaz, İ. Rahmi Dilligil kitabını okurken (Fotoğraf: Ahmet Özkara)


Ben, İ. Rahmi Dilligil'in çekingen bir dille kaleme aldığı "Devlet Tiyatroları Genel Müdürüydüm" adlı kitabındaki satırları okurken, neyin ne olduğunu kavramakta hiç zorlanmıyorum. Ancak, İ. Rahmi Dilligil, kitabını daha cesur bir dille kaleme almış olsaydı, okurun işi çok kolaylaşırdı. Örnekse, aşağıdaki satırlarda bulunan "tek yayın organı dilenci dergi tetikçiliği" yargısından, bu derginin LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi olduğunu hemen anlıyorum. Ne var ki, bu derginin adı açıkça verilmiş olsaydı, işimiz çok daha kolay ve çok daha rahat olurdu. 


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


Neydi beni tüm bu medyatik LİNÇ ile buralara doğru iten ittifak?


Kendini tiyatro camiasının tek yayın organı sanan, dilenci tavrıyla dergi çıkaranların tetikçiliği mi?


(Kaynak: İ. Rahmi Dilligil, "Devlet Tiyatroları Genel Müdürüydüm", sf. 93-94)


Not: Yukarıdaki LİNÇ sözcüğü, kitapta "linç" olarak yazılmıştır. LİNÇ sözcüğünü, büyük harfle "maymungötürengi" ile belirgin hâle biz getirdik.