24 Aralık 2011 Cumartesi

Oyuncular Sendikası Kurucu Üyesi Nihat Haluk Bilginer'in, bütün oyuncuları aşağılayıp töhmet altında bıraktığı "Oyuncuların çoğu yavşaktır genellikle..." sözünü duyar duymaz "Nihat Haluk Bilginer yavşaktır!" dediği için mahkûm olan Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, aşağıdaki "olağanüstü ilginç ve gayet TRAJİKOMİK haber"i okuyunca şöyle düşündü: "'Oyuncuların çoğu yavşaktır genellikle...' sözü karşısında susup oturan, kuyruğunu arka bacaklarının arasına saklayan süt dökmüş kedi gibi durağanlaşarak, âdeta 'kuzuların sessizliği korosu' kuran oyuncuların, sanatı bir piyasa değeri olarak algılamanın ötesine geçemediği bir toplumda, sadece Kültür Bakanlığı çanağı yalayacağını ve 'TİRAJI KOMİK' olacağını sandığımız 'DRAMATİK' adlı bir derginin kapağına yerleştirdiği 'THEOPE İFTİRACISI' ve LİNÇÇİ Prof. Dr. Özdemir Nutku'nun fotoğrafı, Türk tiyatrosunun ne kadar 'TRAJİKOMİK' hâlde olduğunu ânında, derhal, hemen, ivedilikle ve gayet net bir biçimde anlatıyor!"

Yeni Bir Tiyatro Dergisi: DRAMATİK


OYÇED-Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği’nin Kreatif Yayıneviyle işbirliği içinde çıkarmaya başladığı, DRAMATİK adlı derginin ilk sayısı yayımlandı. Oyun yazarlığı, oyun çevirmenliği, uyarlama, dramaturji, yazarlık-çevirmenlik kuramı ve sorunlarına odaklanan DRAMATİK, bir seçki-kitap niteliğinde...

OYÇED-Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği’nin Kreatif Yayıneviyle işbirliği içinde çıkarmaya başladığı, DRAMATİK adlı derginin ilk sayısı yayımlandı.

Oyun yazarlığı, oyun çevirmenliği, uyarlama, dramaturji, yazarlık-çevirmenlik kuramı ve sorunlarına odaklanan DRAMATİK, bir seçki-kitap niteliğinde.
     
DRAMATİK’in her sayısında, bir oyun yazarı ya da çevirmeni dosya konusu olarak ele alınacak ve fotoğrafıyla birlikte kapakta da yer alacak. Dosya konusu yazarlar ve çevirmenler OYÇED üyeleri arasından Yayın Kurulu tarafından seçilecek. Bu sayının dosya konusu, OYÇED’in de kurucuları arasında yer alan: Prof. Dr. Özdemir Nutku.
     
“Oyun yazarlığının sorunları”, “oyun çevirmenliğinin sorunları”, “ilk oyun deneyimi”, “ilk oyun çevirisi deneyimi”, “çevirmen oyun yazarını anlatıyor”, “çocuk tiyatrosu”, “uyarlamalar”, “eleştiri-inceleme”, “forum”, “OYÇED’in belleği” gibi başlıklar derginin başlıca bölümleri arasında yer alıyor.

Prof. Dr. Özdemir Nutku, M. Ümit Görgülü, Prof. Dr. Sevda Şener, Erhan Gökgücü, Esen Özman, Ülker Köksal, Şükran Yücel, Yılmaz Onay, Tarık Günersel, Prof. Dr. Hülya Nutku, Haşmet Zeybek, Av. Burhan Gün, Prof. Dr. Hasan Erkek, Cem Kenar, Dinçer Sümer, Şahin Örgel, Tamer Levent, Dersu Yavuz Altun, Gülseren Engin, İnanç Su, Erdi Mamikoğlu, Prof. Dr. Nurhan Tekerek, Çiğdem Yıldırım, İnci Gürbüzatik,.. ilk sayının yazarları.

DRAMATİK’in Yayın Kurulu, aynı zamanda OYÇED’in Yönetim Kurulu üyeleri olan, Prof. Dr. Hasan Erkek, Esen Özman, Cem Kenar, Gülşah Özdemir, Tamer Levent, M. Ümit Görgülü ve Av. Burhan Gün’den oluşuyor. Yazı İşleri Müdürlüğünü Şenay Varlıoğlu Akdamar’ın yaptığı derginin, Yayın sorumluluğunu OYÇED adına Gülşah Özdemir üstleniyor. Kreatif Yayınevinin Genel Yayın Yönetmeni ise Vedat Akdamar.

Her mevsim yayımlanması planlanan ve ilk sayısı Dramatik Kış-01 adını taşıyan dergi 184 sayfa. DRAMATİK, bütün seçkin kitapçıların raflarında yer almaya başladı.

Bilgi için: 0533 635 00 67  0533 339 84 55  0538 728 72 83

İÇİNDEKİLER

DOSYA: Prof. Dr. Özdemir Nutku/03
-Röortaj
-Özdemir Nutku Özgeçmişi
-Ö.Nutku Saygı Gecesinden-1
Sanatçı Dostlarından
-Ö.Nutku Saygı Gecesinden-2
Öğrencilerinden

ÇOCUK TİYATROSU/36
Prof. Dr. Sevda Şener

OYUN YAZARLIĞI/39
Erhan Gökgücü

OYUN ÇEVİRMENLİĞİ/42
Esen Özman

İLK OYUN DENEYİMİ/49
Ülker Köksal

İLK OYUN ÇEVİRİSİ DENEYİMİ/51
Şükran Yücel

OYUN ÇEVİRMENİ OYUN
YAZARINI ANLATIYOR/54
Yılmaz Onay

UYARLAMALAR/59
Tarık Günersel

İNCELEME-ELEŞTİRİ/61
Prof. Dr. Hüya Nutku
GELENEKTEN GELECEĞE/70
Haşmet Zeybek

OYUN YAZARI VE OYUN ÇEVİRMENİNİN
HAKLARI/105
Av. Burhan Gün

REPERTUVAR/118
Prof. Dr. Hasan Erkek

PANEL/125

FORUM/143

KISA OYUN/155
Cem Kenar

SÖZLÜK/170
Prof. Dr. Özdemir Nutku

OYÇED’İN BELLEĞİ/172
-OYÇED
-INTERPLAY
-Sevda Şener-Özdemir Nutku
Uluslararası Oyun Yazarlığı Sempozyumu
-OYÇED Etkinlik Raporu
-Yılın Tiyatro Teması: DEMOKRASİ

(Kaynak: tiyatronline)