27 Aralık 2011 Salı

"'Medeniyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?" diyen Mehmet Âkif'in 75. ölüm yıl dönümü için etkinlik yapan Türk Edebiyatı Vakfı'nın kafeteryasında İtalyan kahve "LAVAZZA" da satılıyor!

İki yüzlü davranışların egemen olduğu bir ülkede yaşamak, bana hep "yavşak" sözcüğünü çağrıştırıyor. Bu sabah evimden çıkıp, İstanbul Devlet Tiyatrosu reklâm kulesini işgâl eden "final dersanesi" afişinin hemen karşısındaki Türk Edebiyatı Vakfı'nın duvarında "Mehmet Âkif ve İstiklal Marşı" etkinliğinin afişini, bu afişin yanı başında bulunan ve Türk Edebiyatı Vakfı kafeteryası önündeki "LAVAZZA" marka İtalyan kahve satışı ilânını görünce, Mehmet Âkif Ersoy'un aşağıdaki dizelerini anımsadım.


Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


"Garb’ı afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar;
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar!"


Bu kıtada Mehmet Âkif sömürgeci, saldırgan batıya çatmakta, medeniyet adı altındaki saldırgan tutumunu kınamaktadır:


"Batı ordularının en modern silahlarla, tank ve toplarla, tıpkı çelikten bir duvar gibi üzerimize yürümesi bizim için önemli değildir.Türk Milleti’nin öyle bir iman gücü, şehitlik inancı vardır ki, o imanlı göğüslerin her biri bir kale gibidir. Bu imanlı göğüsler karşısında en modern silahlar etkisiz kalır, hepsi yok olur, parçalanır.


Onların homurtuları, ulumaları da seni korkutmasın. Medeniyet maskesi takarak etrafa saldıran, zayıfları ezen ve sömüren bir canavar, bizim imanlı göğsümüze en ufak bir korku veremez. Zaten 'Medeniyet' adı altında yapılan bu vahşiliklerden sonra onun gerçek canavar yüzü ortaya çıkmıştır. O canavarın tek dişi kalmıştır, bize asla zarar veremez."

(Kaynak: Canım Ablama)