23 Aralık 2011 Cuma

Bulunmaz Tiyatro sanatçılarından (TUTKAL romanı yazarı) Oğuzcan Önver, "yavşak cezası" için ilginç bir tepki gösterdi!


Bir Anadolu atasözü: ''YAVŞAK BÜYÜR BİT OLUR, ENİK BÜYÜR İT OLUR.''

Haluk Bilginer adında bir adam var. Oyuncu olduğunu sanıyor. İzleyici onun oyuncu olduğunu sanıyor. TV onun oyuncu olduğunu sanıyor. Madonna onu oyuncu sanıyor. Misal şu filmde oynadı:



Çıkaramadınız mı? Fotoğrafını gösterelim:
(ORTADAKİ)
İşte şimdi bu adam, oyuncu olamamanın verdiği bilinçaltı sıçramasıyla ve olmayan oyunculuğunu kapitalist fenomenlerle kapatmak arzusu içinde ''oyuncuların çoğu yavşaktır genellikle'' diye bir laf etti. Şimdi bu cümleyi yapı-söküm yapıp eleştirmenin bir manası yok. Kim okursa okusun, anlamın ve biçimin saçma olduğunu anlayacaktır zaten. Bu zevat, bu lafı ettikten sonra birçok tiyatrocu tepki gösterdi. Ama fasulyeden tepkilerdi bunlar. Asıl tepki ise Bulunmaz Tiyatro'nun kurucusu ve genel sanat yönetmeni Hilmi Bulunmaz'dan geldi: ''yavşak sensin!'' Sonra olaylar gelişti. Bilginer, Bulunmaz'ı mahkemeye verdi ve mahkeme jet hızıyla sonuçlandı: Bulunmaz eğer beş yıl içinde bir suç işlerse 4 bin liraya yakın bir para ödemek zorunda kalacak.

Velhasıl, böyle bir ülkede yaşıyoruz işte. Adamın biri kalkıp da oyuncuların çoğuna yavşak diyebiliyor; bir şey olmuyor ama sen çıkıp da o adama, oyuncuların çoğuna yavşak dediği için sen yavşaksın deyince cezalandırılıyorsun. Bu gayet normal çünkü burası kapitalist bir ülke ve burada kapitalist hukuk ilkeleri işliyor. Halkın mahkemeleri kurulana dek de bu böyle sürüp gidecek.

Yazı boyunca Haluk Bilginer'i tanıtmaya çalıştım. Çünkü halkımız, kendisine hiçbir yararı olmayan kapitalist figürleri tanımayabilir. Oysa halkın sosyalist sanatçısı olarak halka ücretsiz oyunculuk çalışmaları yaptıran Hilmi Bulunmaz'ı ne de olsa halk tanıyordur. İnanmadınız mı? Yalnız değilsiniz:


Oğuzcan Önver
23 Aralık 2011