16 Kasım 2011 Çarşamba

İstanbul Devlet Tiyatrosu reklâm kulelerinin ticarî kuruluşlarca kullanılmasına karşı çıkan Hilmi Bulunmaz, Novi Sad'daki reklâm kulelerini denetledi!

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Tiyatrosu reklâm kulelerindeki ticarî kuruluşların tanıtım afişlerine karşı müthiş bir direnç gösteren Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, her yurtdışına çıkışta, gittiği ülkenin reklâm kulelerini denetlemeden rahat edemiyor. (Fotoğraf: Fikriye Bulunmaz)


***


Sosyalist yaşam biçimini içine sindirmekte zorlanan Yugoslavya'nın, Amerika Birleşik Devletleri tarafından "ham hum şaralop" yapılmasıyla birlikte, Balkanlar coğrafyasındaki yaşam biçimi absürt bir hâle geldi.

Somut bir yaşam biçimi oluşturmak yerine, sanal bir âleme dalmayı yeğleyen Balkanlar, bir türlü uyum sağlayamadıkları kapitalizmle birlikte hızla, hem de şimşek hızıyla kararsızlaştırılmışlık kapanına kıstırılıyor.

Düşünsel anlamda kendi benliğinin dışına fışkıran Balkanlar, her türlü yerel değerlerini de Amerikan düşüne teslim etmenin yarışı içerisinde. Her ne kadar, komünist, sosyalist, sosyal demokrat, ulusalcı düşünsel boyutlara sahip olan kitleler varlık gösterme çabası içerisine girmiş olsalar da, asal eksen emperyalizmin kültürel hegemonyasına teslim olma rotası yönünde gelişiyor.

Sırbistan'ın Novi Sad kentindeki reklâm kulelerinde, her türden siyasal ve tecimsel etkinliklerin legal/illegal yansımasını görebildiğimiz sentetik kapitalizm, insanların yüreklerindeki sessizliğin kıpırtısını dahi bulabilmenin hazin arayışı içerisinde insan sıcaklığını bekliyor

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz