1 Kasım 2011 Salı

LİNÇÇİ tiyatro yayıncısı Mustafa Şükrü Demirkanlı da yararlandı!

"12 Eylülzede" askerler de haklarına kavuştu


Eylül 1980 darbesinden sonra "yasa dışı görüşleri benimsedikleri" iddiasıyla mahkeme kararı olmadan Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atılan askerlerin darbezede asker yasasından yararlanmak için yaptıkları başvurular, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından kabul edildi. Başvuruları kabul edilen ve başçavuş rütbesiyle emekli aylığına bağlanacak olan "12 Eylülzede" subaylar albay, astsubaylar, başçavuş rütbesiyle emekli aylığına bağlanacaklar.

Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER) tarafından yapılan açıklamaya göre, 12 Eylül döneminde TSK’dan çıkartılan yüzlerce subay astsubayın bir süredir devam eden hukuk mücadelesi sonuca ulaştı. Aralarında CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır, Parlamento Muhabirleri Derneği(PMD) eski Başkanı Hıdır Göktaş, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) eski Başkanı Rahmi Yıldırım, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) eski Başkanı Av. Hüseyin Yüksel Biçen, Tiyatro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Demirkanlı’nın da bulunduğu subayların Milli Savunma Bakanlığı’na yaptığı başvurular kabul edildi.

MSB’nin 1989 yılında TBMM’de bir soru önergesine verdiği yanıta göre, 12 Eylül 1980 darbesi döneminde 397 subay, 176 astsubay ve 447 askeri öğrenci TSK’dan atılmıştı. ADAM-DER, 12 Eylülzede başvurularının büyük çoğunlukla kabul edilmesine karşılık öğrenciler ile 40 subay astsubayın başvurularına ret yanıtı verildiğini açıkladı. Başvurusu reddedilen subaylar arasında 1983 yılında Şırnak’ta vurulunca ilk sınır ötesi harekât yapılan Gazi Üsteğmen Ahmet Şener de bulunuyor. Açıklamada, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde yapılan araştırmada, ret kararlarının 12 Eylül 1980 döneminde düzenlenmiş ve sıkıyönetim savcılarının takipsizlik kararı verdiği uydurma belgelere dayandırıldığının anlaşıldığı belirtildi.

TBMM, HÜKÜMET VE MUHALEFETE TEŞEKKÜR

Dernek adına açıklama yapan Genel Başkan Rahmi Yıldırım, 28 Şubatzede askerlerden sonra 12 Eylülzede askerlerin başvurularının büyük çoğunlukla kabul edilmesini "darbelerle hesaplaşma yolunda çok önemli bir adım" olarak nitelendirdi. Yıldırım, darbezede asker yasasının tasarı aşamasında sadece 28 Şubatzede askerleri kapsadığı ve muhalefetin eleştirileri üzerine kapsamının 12 Mart 1971’e çekildiği anımsatılarak "Bu yasa ile darbe mağduru 12 Eylülzede askerlerin yaraları büyük ölçüde sarılmıştır. Bundan dolayı, yasayı çıkartan TBMM’ye, verdiği öneriyle yasama sürecini başlatan CHP’ye, öneriye karşı çıkmayan MHP’ye, kapsamın genişletilmesi için çaba gösteren BDP’ye, eleştirileri dikkate alarak tasarı kapsamının 12 Mart 1971 tarihine çekilmesini kabul eden Adalet ve Kalkınma Partisi’ne, darbelerin açtığı yaraları sarma sözü veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetine teşekkür ediyoruz" dedi.

Yıldırım ayrıca açıklamasında, 12 Mart 1971 darbesinden sonra atılan askerler ve öğrenciler ile sözde yargı denetimine açık kararnamelerle ilişiği kesilen askerlerin başvurularının reddedildiğini kaydederek, TBMM ve hükümetin bu eksikliği gidermek için çaba göstermesini; aksi halde darbelerin orduda açtığı yaranın kanamaya devam edeceğini ifade etti.

ADAM’LAR DERNEKLEŞTİ

Öte yandan Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Platformu adıyla bir araya gelen 12 Mart ve 12 Eylülzede askerler aynı adlı bir de dernek kurdu. Kuruluş bildirimi Ankara Valiliğine verilen ADAM-DER’in genel başkanlığına Rahmi Yıldırım getirilirken yönetim kurulu Hüseyin Yüksel Biçen, Cihan Pelen, Atilla Orhan ve Cemil Kuyu’dan oluştu. (ANKA)

(Kaynak: Milliyet)