17 Ekim 2011 Pazartesi

Nihat Haluk Bilginer'in eleştiremediği konuyu, Hilmi Bulunmaz eleştiriyor!

Hilmi Bulunmaz'ın bir kez değil, on kez değil, belki yüz kez eleştirdiği konuya (İstanbul Devlet Tiyatrosu reklâm kulelerinin ticarî kuruluşlara peşkeş çekildiği konu) Oyun Atölyesi'nin sahibi, Kemal Aydoğan'ın patronu Nihat Haluk Bilginer, asla ve kesinlikle değinemez. Bu konuya tümel olarak değinebilmek için, sosyalist inada sahip olmak gerekir. Türkiye tiyatrosunda bu inada sahip bir tek kişi var: Bulunmaz!... 

***

Bazı konular vardır ki, bu konuları, sadece ve sadeve sosyalistler gündeme getirip eleştirebilirler. Yada şöyle söylemek daha yerinde olur; bazı konuları gündeme getirip eleştirmek için, öncelikle sosyalist olmak gerekir. Örnekse, Amerikan Emperyalizmi rüzgârıyla kurulan Boğaziçi Üniversitesi hakkında köktenci bir eleştiri yapabilmek için, mutlaka sosyalist bir düşüngüselliğe (ideolojiye) sahip olmak gerekir. Eğer biz, sosyalist bir bilimsel düzlemde değil, burjuva bir düzlemde yaşayıp gidiyorsak, Boğaziçi Üniversitesi'nin kağıttan kaplan olduğunu, şişirme bir kurum olduğunu ve üfürme derslerle ayakta durduğunu anlattığımızda, hiçbir zaman için inandırıcı olamadığımız gibi, toplumsal bir işlev de göremeyiz.

Oyun Atölyesi'nin sahibi, Kemal Aydoğan'ın patronu Nihat Haluk Bilginer, sosyalizmin "s"sinden anlamadığı, sosyalist bir düşüngüselliğin semtinden bile geçmeye niyeti olmadığından, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için varlık gösteren Devlet Tiyatroları'nı sözde eleştirirken, zerre kadar inandırıcı olamadığı gibi, lâflarını da sürekli olarak çarşafa dolandırmış bulunuyor.

Oyun Atölyesi'nin patronu Nihat Haluk Bilginer'in, nasıl ki, örnekse Boğaziçi Üniversitesi'nin Amerikan Emperyalizmi'nin "bilimsel izdüşümü" olduğunu dile getirmesi komik olursa, Devlet Tiyatroları'nı da eleştirmesi, o derece komik olurdu ve öyle de oldu.

Toplumsal yaşayış biçimi bir tümellik içerdiğinden, herhangi bir sanatçı, herhangi bir konuda görüş beyan edebilmesi, herhangi bir konuda inandırıcı olabilmesi için, o konuyla ilintili olarak ciddi bir düşünsel altyapıya sahip olması gerekir.

Oysa...

Kemal Aydoğan'ın patronu Nihat Haluk Bilginer, vahşi kapitalizmin çarpık düşünceli aydınlarından biri olduğundan, tabii ki, onun, herhangi bir konuda söylediği sözlerin hiçbirini pek ciddiye aldığımızı asla ve kesinlikle söyleyemeyiz.

Ancak...

Bir yayın organı olduğumuz ve emekçi halkın iktidar özlemine yönelik olarak yayın yaptığımız için, Oyun Atölyesi'nin sahibi veKemal Aydoğan'ın patronu Nihat Haluk Bilginer'in de sözlerini sitemize taşıma gereksinimi duyuyoruz.

Eğer...

Nihat Haluk Bilginer, küçücük bir toplumsal iş yapmak istiyorsa, öncelikle, İstanbul Devlet Tiyatrosu reklâm kulelerindeki ticarî firmaların reklâmlarına karşı çıkmalıdır!

Bu önerimiz çok mu saçma?

Evet, haklısınız!...

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz