10 Ekim 2011 Pazartesi

Emperyalizmin nüfuz alanını artırmak için New York'lu Mr. Christopher Robert tarafından Türkiye'de kurulan Boğaziçi Üniversitesi kağıttan kaplanmış!

Boğaziçi Üniversitesi 'Türk üniversite ligi'nde bile birinci lige girebilecek bir kurum değildir


Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan Coşkun bugünkü köşesinde Prof. Dr. Celal Şengör'den gelen bir mektubu yayınladı. Şengör, mektubunda Boğaziçi Üniversitesi'nin dünya sıralamasına listeye girdiği haberlerine tepki gösterdi.

İşte o yazının bir bölümü:

TÜRKİYE ’den dört üniversite dünya sıralamasına girdi diye sevinmiş ve bu sevincimi de yazmıştım. Yazdıklarıma Celal Şengör Hoca’nın “şiddetli” itirazı var.

Aktarıyorum:

“Muhterem Ahmet Hakan Bey...

Times Education Supplement’in listesini ve onunla beraber tüm benzer listeleri ciddiye almayınız. Bunun nedeni kullanılan siyantometrik verilerin bir bilim kurumunun bilim üretim kalitesini ne yazık ki istenilen hassasiyetle ölçememeleridir. Siz adını duyduğunuz Oxford, Cambridge, Sorbonne, Harvard gibi üniversitelere bakınız, bir de, mümkünse, bu adların niçin meşhur olduğuna.

Bir liste, Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasına Boğaziçi Üniversitesi’ni almışsa, o listenin hiç mi hiç ciddiye alınabilecek bir yönü yoktur.

Gerçi ne İTÜ, ne ODTÜ, ne de Bilkent, gerçek üniversitelerle yarışabilirler (bunun tek göstergesi insan bilgisine yaptıkları katkılardır), ama Boğaziçi o fakir ‘Türk üniversite ligi’nde bile birinci lige girebilecek bir kurum değildir.

İşin acısı, eski Robert Kolej’in mirasını entelektüel birikimi pek mütevazı olan ülkemizde yiyip yiyip bitiremeyen Boğaziçi, pek çok zeki, çalışkan ve bilgili çocuğumuzu ivy league mimarisi (tabii bu yeni binaları için geçersizdir) ve Boğaz manzarasının reklamıyla cezbederek heba etmektedir.
Gerçi AKP+YÖK+Abdullah Gül ortaklığında yapılan son üniversite (!) tesisleri, TÜBİTAK ve TÜBA operasyonlarından sonra o fakir ligin de tam bir sefalete düşeceğini sanmaktayım.
Bu mektubumu istediğiniz gibi kullanmakta serbestsiniz.

Kullanırsanız, tek istirhamım ismimin başına ‘prof’ ibaresini koymamanız olabilir; o kutsal ibareyi mutlaka kullanmak isterseniz de, bu payenin bana Türkiye’deki üniversite sisteminin değil, Collège de France’ın verdiği paye olduğunu lütfen vurgulayınız.

Sevgi ve saygılarımla”.

CELAL ŞENGÖR

(Kaynak: dipnot.tv)